Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑azure

Czym jest roztwór koloidalny?

Roztwór koloidalnyRoztwór koloidalnyRoztwór koloidalny jest przykładem układu dyspersyjnegoukład dyspersyjnydyspersyjnego, w którym średnica cząsteczek fazy rozproszonej mieści się w przedziale: 1 nmnano-nm < d < 100 nm (10Indeks górny –9–10Indeks górny –7 m).

Przykładami takich roztwór są:

  • mleko,

  • mleczka do demakijażu,

  • lakier do paznokci,

  • mgła,

  • dym,

  • styropian.

bg‑azure

Jakie są cechy układu koloidalnego?

Układ koloidalny jest układem heterogenicznym (niejednorodnym). Oznacza to, że jego składniki można rozróżnić gołym okiem lub za pomocą przyrządów optycznych.

Cząstki fazy rozproszonej w ośrodku ciekłym lub gazowym poruszają się ruchami Browna. Są to nieustanne, chaotyczne ruchy postępowe, obrotowe i drgające. Cząstki te mają zdolność do rozpraszania światła z wytworzeniem charakterystycznego stożka świetlnego, nazywanego efektem Tyndallaefekt Tyndallaefektem Tyndalla.

R1SztbD0OTUVq
Efekt Tyndalla
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Podlegają one zjawisku elektrokinetycznemu, jakim jest elektroforezaelektroforezaelektroforeza. Pod wpływem pola elektrycznego, naładowane cząstki roztworów koloidowych poruszają się w nieruchomym ośrodku rozpraszającym. Jeżeli cząstki poruszają się ku anodzie – jest to anaforeza, jeżeli ku katodzie – kataforeza.

Ich charakterystyczną cechą jest także zdolność do koagulacji, czyli łączenia się w większe zespoły, w wyniku czego tworzy się żel.

Klasyfikacja koloidów

Ze względu na powinowactwo do fazy rozpraszającej (woda), układy koloidalne możemy podzielić na roztwory koloidalne hydrofilowe i hydrofobowe.

R1MppLx8ZqZP3
Rodzaje roztworów koloidalnych
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Do koloidów hydrofilowych zaliczane są koloidy molekularne (białka, kwasy nukleinowe, polisacharydy) oraz roztwory micelarne (mydła, detergenty), które mają wysokie powinowactwo do fazy rozpraszającej. Istnieją również koloidy hydrofobowe o niskim powinowactwie i zaliczamy do nich np. sole srebra.

R1e9WsQt6SxCn1
Charakterystyka i przykłady roztworów koloidalnych
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

HydrofilowehydrofilowośćHydrofilowe cząsteczki koloidalne w roztworze otoczone są przez cząsteczki rozpuszczalnika, które stanowią tzw. otoczkę solwatacyjną. W czasie koagulacji część cząsteczek traci swoją otoczkę utworzoną z wody i grupuje się w większe agregaty. Jest to proces zwany koagulacją.

R12TdHof2Lbfg
Proces koagulacji. Schemat poglądowy, pominięto ładunki cząstkowe.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

roztwór koloidalny
roztwór koloidalny

(gr. kólla „klej”, eídos „postać”) układ koloidalny, układ koloidowy; układ dyspersyjny (rozproszony), tj. składający się z fazy rozpraszającej (zwanej fazą ciągłą lub ośrodkiem dyspersyjnym) i fazy rozproszonej (zwanej fazą zdyspergowaną)

układ dyspersyjny
układ dyspersyjny

układ rozproszony; układ wielofazowy (zwykle dwufazowy), w którym cząstki jednej z faz (zwanej fazą rozproszoną) są równomiernie rozproszone w drugiej fazie (zwanej fazą rozpraszającą)

nano-
nano-

(gr. nanos „karzeł”) nano- n; przedrostek jednostki miary oznaczający mnożnik 10Indeks górny –9; np. 1 nm = 10Indeks górny –9 m

efekt Tyndalla
efekt Tyndalla

rozpraszanie światła przez drobne cząstki zawiesiny w ośrodkach mętnych (jak np. kurz, mgła w powietrzu) lub zagęszczenia cząsteczek (atomów) czystej substancji, w której, wskutek ruchu cieplnego, zachodzą fluktuacje gęstości

elektroforeza
elektroforeza

(gr. etalambdaepsilonkappataurhoomicronphiόrhoetasigmaeta „noszenie elektronów”, ang. electrophoresis) jedno ze zjawisk elektrokinetycznych, polegające na poruszaniu się naładowanych cząstek (makrocząsteczek lub cząstek koloidowych w nieruchomym ośrodku rozpraszającym albo jonów w roztworze np. wewnątrz kapilary) pod wpływem pola elektrycznego

hydrofilowość
hydrofilowość

(gr. hydro ,”woda”, phobos „strach” ) właściwość substancji, która polega na zdolności jej cząsteczek (lub ich części) do oddziaływania z rozpuszczalnikami polarnymi, głównie z wodą bądź grupami polarnymi innych związków; cecha makroskopowa materiałów polegająca na pokrywaniu się makroskopową warstwą wody

Bibliografia

Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.