Na zdjęciu w dzbanku, butelce i szklance jest mleko.
Roztwory koloidalne
Roztwór koloidowy, inaczej zol, to trwała mieszanina cząstek koloidalnych rozproszonych w fazie ciekłej.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.
Mleko jest artykułem spożywczym, który dostarcza do organizmu białko, tłuszcze, cukier i wiele innych ważnych składników odżywczych. Na pierwszy rzut oka jest to roztwór jednorodny – trudno bowiem rozróżnić jego poszczególne składniki, ale w rzeczywistości jest to roztwór nazywany roztworem koloidalnym. Czym właściwie jest? Jakie ma właściwości? Dowiesz się wszystkiego w dalszej części materiału.
Twoje cele
Przedstawisz cechy charakterystyczne roztworu koloidalnego.
Scharakteryzujesz rodzaje roztworów koloidalnych.
Wyjaśnisz, co to jest efekt Tyndalla.
Przeanalizujesz doświadczenie, na podstawie którego wskażesz, który roztwór jest koloidalny, a który jest roztworem właściwym.