bg‑yellow

Aktywność enzymów

RzU6SIV3HYZin1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.

Więcej informacji na temat czynników wpływających na aktywność enzymów znajdziesz tutaj.

Aktywność enzymów zależy również od obecności niebiałkowych związków chemicznych – kofaktorówkofaktorykofaktorów, które są niezbędne do specyficznego wiązania się enzymów z ich substratami. Więcej o działaniu kofaktorów przeczytasz w materiale: „Budowa, działanie i funkcje enzymów”.

bg‑yellow

Inhibicja

Aktywność enzymów może być hamowana przez niektóre związki chemiczne, tzw. inhibitory enzymów. Zalicza się do nich naturalnie występujące metabolitymetabolitymetabolity komórkowe oraz substancje obcego pochodzenia, takie jak leki i toksyny. Związki te łączą się odwracalnie (inhibicja kompetycyjna i inhibicja niekompetycyjna) lub nieodwracalnie (inhibicja nieodwracalna) z enzymami, uniemożliwiając przyłączanie substratu.

1
bg‑yellow

Sprzężenie zwrotne

1
Sprzężenie zwrotne

Aktywność enzymu może być kontrolowana przez stężenie produktu końcowego katalizowanej reakcji. Wzrost jego stężenia hamuje działanie enzymu uczestniczącego w reakcji na początku szlaku metabolicznego – na drodze sprzężenia zwrotnegosprzężenie zwrotnesprzężenia zwrotnego. Zapobiega to nagromadzeniu się zbyt dużej ilości produktu i nadmiernemu wykorzystaniu substratów oraz energii metabolicznej.

REUecFTaCiiJA
A to substrat, B i C to produkty pośrednie, D to produkt końcowy, a E1, E2 i E3 to enzymy.
Kontrola aktywności enzymu na drodze sprzężenia zwrotnego polega na hamowaniu pierwszego enzymu szlaku metabolicznego przez produkt końcowy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Sekwencyjne sprzężenie zwrotne

Niektóre szlaki metaboliczne ulegają rozgałęzieniu. W przypadku nagromadzenia danego produktu pozostałe reakcje nie mogą zostać zahamowane – zahamowany może być tylko ten enzym, który wykorzystywany jest w reakcjach syntezy produktu o zbyt dużym stężeniu. W takiej sytuacji aktywność enzymu kontrolowana jest na drodze sekwencyjnego sprzężenia zwrotnego.

R4CNlcvwRm7Iz
Elementy oznaczone literami C, F, J to produkty końcowe, literami B, D, E, G, H, I to produkty pośrednie, literą A to substrat, a te z oznaczeniami od E1 do E9 to enzymy.
Kontrola aktywności enzymu na drodze sekwencyjnego sprzężenia zwrotnego polega na hamowaniu pierwszego enzymu (E1, E3, E6) uczestniczącego w danym szlaku metabolicznym przez produkt końcowy (odpowiednio C, F, J).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Aktywatory enzymów

Aktywność enzymów może być także wzmacniana przez tzw. aktywatory. Należą do nich m.in. jony metali. Na przykład jony MgIndeks górny 2+ aktywują fosfatazy, FeIndeks górny 2+ – peroksydazy, MnIndeks górny 2+ – fosfotransferazy, a ZnIndeks górny 2+ – dehydrogenazę alkoholową. Niespecyficznymi aktywatorami enzymatycznymi są związki zapobiegające uszkodzeniom enzymów, np. przeciwutleniacze (glutationglutationglutation, kwas askorbinowykwas askorbinowykwas askorbinowy, dysmutaza ponadtlenkowadysmutaza ponadtlenkowadysmutaza ponadtlenkowa) obecne w komórce w dużym stężeniu i neutralizujące aktywne formy tlenu.

bg‑yellow

Enzymy allosteryczne

Nie zawsze efektor przyłączany jest do centrum aktywnego. Może on wiązać się w innym miejscu – centrum allosterycznymcentrum allosterycznecentrum allosterycznym występującym w tzw. enzymach allosterycznych. Powoduje to zmianę konformacji białka, co z kolei prowadzi do modyfikacji centrum aktywnego. W konsekwencji następuje zmiana powinowactwa pozostałych miejsc do cząsteczek substratu. W przypadku enzymów allosterycznych cząsteczki sygnałowe regulujące ich pracę to regulatory (efektory allosteryczne). W zależności od typu przyłączonej cząsteczki może ona zmniejszać (inhibitor) lub zwiększać (aktywator) powinowactwo enzymu względem substratu, co będzie skutkowało hamowaniem lub przyspieszaniem jego aktywności.

R1BJ5X9rcVWQB1
Schemat allosterycznego hamowania i allosterycznej aktywacji.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Odwracalne modyfikacje kowalencyjne

Zmiany struktury białka enzymatycznego i związane z tym zmiany jego aktywności mogą być spowodowane odwracalnymi modyfikacjami kowalencyjnymi. Polegają one na tworzeniu lub rozcinaniu wiązań między grupą białkową i niebiałkową enzymu. Do najczęstszych modyfikacji należą fosforylacjafosforylacjafosforylacjadefosforylacjadefosforylacjadefosforylacja.

R9KWofMm0wabs1
Schemat przedstawiający przebieg fosforylacji i defosforylacji.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Aktywacja proteolityczna

Niektóre enzymy aktywowane są dzięki nieodwracalnej hydrolizie wiązań peptydowych, czyli tzw. aktywacji proteolitycznej. Zachodzi ona wtedy, gdy enzym produkowany jest w formie nieaktywnej (proenzym lub zymogen) i aktywowany dopiero w miejscu działania. Przykładem takiego enzymu jest trypsynatrypsynatrypsyna, produkowana przez trzustkę jako proenzym – trypsynogen. Do aktywacji trypsyny dochodzi w jelicie cienkim pod wpływem działania innego enzymu – enteropeptydazy, która rozcina wiązania peptydowe.

Słownik

centrum allosteryczne
centrum allosteryczne

miejsce w apoenzymie, do którego przyłączają się efektory, czyli drobnocząsteczkowe związki wpływające na aktywność enzymu; enzymy, których aktywność jest regulowana w ten sposób, to enzymy allosteryczne

defosforylacja
defosforylacja

reakcja odłączania reszty fosforanowej

dehydrogenaza 2‑oksoglutaranowa
dehydrogenaza 2‑oksoglutaranowa

biokatalizator będący kluczowym ogniwem cyklu Krebsa, który bierze udział w podstawowych szlakach przemian węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów zarówno w kierunku katabolicznym, jak i anabolicznym

dysmutaza ponadtlenkowa
dysmutaza ponadtlenkowa

enzym z grupy oksydoreduktaz, katalizuje przekształcenie dwóch anionów OIndeks dolny 2Indeks górny – do nadtlenku wodoru (HIndeks dolny 2OIndeks dolny 2 rozkładanego przez katalazę) i tlenu (OIndeks dolny 2); obecna we wszystkich organizmach tlenowych.

energia aktywacji
energia aktywacji

wielkość bariery energetycznej, która musi zostać przekroczona, aby doszło do reakcji chemicznej

fosforylacja
fosforylacja

reakcja przyłączania reszty fosforanowej

glutation
glutation

tripeptyd złożony z kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny; najważniejszy przeciwutleniacz w organizmie

katalizator
katalizator

substancja zwiększająca szybkość reakcji

kofaktory
kofaktory

niebiałkowe składniki niezbędne do katalitycznej aktywności wielu enzymów

kwas acetylosalicylowy
kwas acetylosalicylowy

potocznie aspiryna; pochodna kwasu salicylowego o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym, przeciwgorączkowym i przeciwagregacyjnym

kwas askorbinowy
kwas askorbinowy

witamina C (łac. acidum ascorbicum); organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych

metabolity
metabolity

produkty przemian chemicznych zachodzących w organizmach

penicylina
penicylina

antybiotyk, cząsteczka blokująca enzymy bakteryjne, które biorą udział w syntezie peptydoglikanu ściany komórkowej bakterii

sprzężenie zwrotne
sprzężenie zwrotne

oddziaływanie produktów końcowych procesu lub szlaku metabolicznego na cząsteczki wejściowe, np. enzymy

transpeptydaza peptydoglikanu
transpeptydaza peptydoglikanu

enzym biorący udział w syntezie peptydoglikanu ściany komórkowej bakterii

trypsyna
trypsyna

enzym proteolityczny, który trawi białka w jelicie cienkim; wytwarzany w trzustce jako proenzym – trypsynogen (forma nieczynna), a następnie transportowany do jelita cienkiego, gdzie przekształca się w trypsynę za sprawą enzymu śluzówki jelita cienkiego