RR8ViLcCxAJWe
Ilustracja przedstawia strukturę IV‑rzędową białka katalazy. Widoczne są struktury α‑helisy i β‑harmonijki.

Regulacja aktywności enzymów

Katalaza to enzym z grupy oksydoreduktaz katalizujący proces rozkładu nadtlenku wodoru (H2O2) do wody (H2O) i tlenu (O2). Duże jej ilości występują m.in. w wątrobie, nerkach, leukocytach i erytrocytach.
Źródło: Jawahar Swaminathan, WikimediaCommons, domena publiczna.

Enzymy pełnią wiele funkcji w organizmie – warunkują tempo większości reakcji zachodzących w komórkach. Nie wszystkie jednak działają w tym samym czasie. Ich aktywność jest ściśle kontrolowana i odpowiednio ograniczana.

Dlaczego wszystkie enzymy nie mogą być aktywne jednocześnie? Jak to się dzieje, że jedne enzymy kontrolują pracę innych? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części materiału.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, jak kontrolowana jest aktywność enzymów.

  • Uzasadnisz konieczność kontroli aktywności enzymów.

  • Wyjaśnisz, na czym polega sprzężenie zwrotne ujemne.

  • Opiszesz typy inhibicji enzymów.