Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Łąka jest ekosystemem i, jak każdy ekosystem, składa się z biotopubiotop biotopu (abiotycznych warunków środowiskowych) i biocenozybiocenozabiocenozy (zespołu organizmów żyjących w tych warunkach). Obie te części łączą liczne zależności, z których podstawowe to: krążenie materiiprzepływ energii.

RtxDiPISSrJLL1
Podstawą większości ekosystemów są producenci – na łące to rośliny. Określenie „producenci” odnosi się do ich roli w produkcji związków organicznych do zaspokojenia własnych potrzeb. Nadmiar pokarmu jest wykorzystywany na potrzeby konsumentów i reducentów (destruentów). Energia słoneczna użyta do fotosyntezy jest zamieniona na energię chemiczną pokarmu i wykorzystywana oraz tracona na kolejnych poziomach piramidy troficznej (pokarmowej).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Różnorodność gatunkowa na łące

Łąki powstały w dużej mierze dzięki działalności człowieka. Aby wypasać bydło, wycinano lasy, umożliwiając tym samym rozwój trawom. Jednocześnie wypasanie (lub później zbiór siana) kształtowały skład ekosystemu. Na łąkach rosną przede wszystkim jednoliściennejednoliścienne roślinyjednoliścienne trawy: wysokie i niskie, kępkowe i rozłogowe, oraz rośliny motylkowate (bobowate). Oprócz nich występuje tam wiele innych roślin, dostosowanych do panujących warunków. Ich różnorodny skład gatunkowy zależy od cech biotopu: wysokości nad poziomem morza, ukształtowania terenu, wilgotności, temperatury i wiatru. Łąki jako zbiorowiska roślinne są wrażliwe na zmianę sposobu użytkowania: nawożenie, meliorację, zaniechanie użytkowania. W tym ostatnim przypadku na łące tworzy się zbita „mata” z nierozłożonej, martwej masy organicznej, utrudniająca wiosenny rozwój traw. Na europejskich łąkach typowymi trawami są: tymotka łąkowa (Phleum pratense), wyczyniec łąkowy (Alopecurus pratensis) (nazywany lisim ogonem, bo jego kwiatostany rudzieją), kostrzewa łąkowa (Festuca pratensis), kupkówka pospolita (Dactylis glomerata), życica trwała (Lolium perenne), wiechlina łąkowa (Poa pratensis) i tomka wonna (Anthoxanthum odoratum) (nadaje sianu charakterystyczny zapach).

RRLcAhyuy8JdP1
Ilustracja przedstawia łąkę. Widoczne są kłosy traw. 1. Tymotka łąkowa (Phleum pratense). Na zdjęciu widoczne są luźne kępki pędów. Na szczycie pędu źdźbło ma kształt walcowaty. Liście mają kształt lancetowaty i są płaskie. 2. Wyczyniec łąkowy (Alopecurus pratensis). Na zdjęciu kępka trawy. Ma równe, wąskie lancetowate liście o kolorze ciemno zielonym. Łodyga jest silnie ulistniona. Pędy trawy są wysokie, Na szczycie znajduje się podłużny, walcowaty kłos. 3. Kostrzewa łąkowa (Festuca pratensis). Na zdjęciu łodyga trawy, słabo ulistniona. Z łodygi odchodzi wiele kłosów trawy. 4. Kupkówka pospolita (Dactylis glomerata). Na zdjęciu bujna kępka wysokiej trawy z szarozielonymi liśćmi. Na szczytach pędów znajdują się gęste kupki kłosów. 5. Życica trwała (Lolium perenn). Na zdjęciu pojedynczy pęd trawy. Na pędzie znajdują się liczne kłoski spłaszczone po obu stronach. 6. Wiechlina łąkowa (Poa pratensis). Na zdjęciu pojedyncza łodyga trawy. W górnej części znajduje się wiele kłosków, które zwisają w dół. 7. Tomka wonna (Anthoxanthum odoratum). Na zdjęciu luźna kępka trawy. Kłos na szczęście łodygi jest gęsty.
Typowe trawy europejskich łąk.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Oprócz traw w skład biocenozy łąki wchodzą też rośliny dwuliściennedwuliścienne roślinyrośliny dwuliścienne. Często kwitną one wczesną wiosną, zanim trawy osiągną maksymalny wzrost, lub pod koniec sezonu wegetacyjnego, gdy trawy zaczynają obumierać. Typowe dla łąk kwietnych są rośliny z rodziny motylkowatych (bobowatych), jak koniczyny (Trifolium), wyki (Vicia), groszek żółty (Lathyrus pratensis). Na łąkach wilgotnych rosną: firletka (Lychnis), szczaw (Rumex), niezapominajki (Myosotis) i rdest wężownik (Polygonum bistorta). Wszędzie spotkamy jaskry (Ranunculus), a na suchych miejscach rogownicę polną (Cerastium arvense) i dzwonki (Campanula). Szeroko reprezentowana jest rodzina różowatych z wiązówką błotną (Filipendula ulmaria), pięciornikiem gęsim (Potentilla anserina) i przywrotnikiem pasterskim (Alchemilla monticola). Z rodziny złożonych na łąkach rosną: złocienie (Chrysanthemum sp.), rumian (Anthemis maritima), chaber bławatek (Centaurea cyanus) i ostrożenie (osty) (Cirsium sp.), a z baldaszkowatych: marchew zwyczajna (Daucus carota), barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) i znany nam z kuchni kminek zwyczajny (Carum carvi).

1

Bogactwu roślin na łąkach odpowiada różnorodność zwierząt, które się nimi odżywiają. Największą grupą na łąkach są stawonogi: owady (głównie motyle, szarańczaki, pszczoły i trzmiele) oraz polujące na nie pajęczaki (do pajęczaków należą też kleszcze, kryjące się w wysokiej trawie). Rzadziej występują płazy (żaba trawna), gady (jaszczurki, węże) i ssaki – zwierzęta trawożerne, także zające, krety i gryzonie. Niewiele gatunków ptaków jest związanych z ekosystemami łąk: pokarm znajdują tu bociany, myszołowy czy kosy; gniazdują czajki, derkacze i bażanty. Na przelotach wielkie stada gęsi czy szpaków znajdują na łąkach pożywienie i miejsce odpoczynku.

RC53JbvQ0s1bQ1
Ilustracja łąki, na której znajdują się różne gatunki zwierząt. 1. Myszołów zwyczajny, Buteo buteo. Występuje pospolicie w lasach strefy umiarkowanej w całej Europie i Azji. Długość jego ciała wynosi średnio 54 cm., 2. Skowronek zwyczajny, Alauda arvensis. Występuje bardzo licznie w Polsce, szczególnie na terenach pól, łąk i pastwisk. Długość jego ciała wynosi średnio 18 cm., 3. Dudek, Upupa epops. Na obszarze Polski występuje nielicznie, w głównej mierze w dolinach większych rzek. Długość jego ciała wynosi średnio 29 cm., 4. Zając szarak, Lepus europaeus. W Polsce występuje pospolicie na otwartych obszarach upraw rolniczych i suchych łąkach. Długość jego ciała wynosi średnio 55 cm., 5. Żaba trawna, Rana temporaria. Zasiedla tereny leśne i trawiaste, a także łąki, bagna i torfowiska. Zwykle osiąga od 7 do 9 cm długości., 6. Wstężyk Cepaea sp. Występuje w całej Polsce wśród krzewów w ogrodach oraz parkach. Wysokość jego muszli wynosi od 17 do 20 mm., 7. Myszarka, Apodemus sp. Ten mały ssak występuje w Europie, Azji i Afryce na terenach nizinnych. Ciało wraz z głową osiąga od 6,4 do 12,5 cm długości., 8. Mrówka, Formicidae. W Polsce występują 103 gatunki mrówek. Żyją one w lasach, ogrodach oraz na polanach. Długość ich ciała wynosi od 4,5 do 9,5 mm., 9. Pszczoła, Apis sp. W Polsce żyje 450 gatunków dzikich pszczół. Zasiedlają one ogrody, sady oraz łąki. Samce mają ciała o długości od 8 do 10 mm, a samice od 10 do 12 mm., 10. Trzmiel, Bombus sp. Żyje na polach, łąkach i w sadach. Jego ciało osiąga od 1 do 1,4 cm długości., 11. Krzyżak łąkowy, Araneus quadratus. Żyje na obrzeżach lasów, w zaroślach oraz parkach. Długość jego ciała wynosi ok. 2,5 cm., 12. Tygrzyk paskowany, Argiope bruennichi. Występuje na terenach pokrytych wysoką trawą: suchych i wilgotnych łąkach, a także w ogrodach. Samice osiągają nawet 25 mm, natomiast samce 7 mm., 13. Latolistek cytrynek, Gonepteryx rhamni. Ten pospolity motyl występuje na nizinach, w górach, w pobliżu lasów oraz w ogrodach. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi od 48 do 55 mm., 14. Kret europejski, Talpa europaea. Zamieszkuje tereny trawiaste, pola, ogrody i polany. Długość ciała wynosi od 17 do 20 cm., 15. Dżdżownica, Lumbricidae. Najczęściej spotykana w wilgotnej glebie łąk i pól. Jej ciało osiąga długość od 90 do 300 mm., 16. Biedronka, Coccinella sp. Najczęściej zamieszkuje pola, łąki, parki, sady i ogrody. Jej ciało osiąga długość od 6 do 8 mm., 17. Paź królowej, Papilio machaon. Występuje na otwartych terenach, w tym na wybrzeżach morskich i wyżynach. Często spotykany jest w ogrodach i na łąkach. Rozpiętość jego skrzydeł to od 60 do 80 mm., 18. Rusałka osetnik Vanessa cardui Gatunek ten jest powszechnie spotykany w całej Polsce, a rozpiętość skrzydeł tego motyla wynosi od 55 do 60 mm., 19. Pasikonik, Tettigonia sp. Pospolity wśród terenów porośniętych wysoką trawą. Pasikonik zielony, Tettigonia viridissima, ma ciało o długości do 40 mm i skrzydła o rozpiętości 90 mm., 20. Owad z rodziny biegaczowatych, Carabidae. Jest to rodzina owadów z rzędu chrząszczy Coleoptera, która obejmuje 30 000 gatunków. W Polsce występuje ich około 50. Występują na polach i łąkach; za dnia przebywają pod kamieniami lub w ściółce, w nocy natomiast polują.
Zwierzęta na łące zajmują różne nisze ekologiczne. Gniazdują w zaroślach i buszują w trawach, szukając pożywienia. Między zwierzętami łąkowymi występują liczne zależności pokarmowe.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Łąka to nie tylko rośliny czy zwierzęta na powierzchni. Pod powierzchnią rosną korzenie traw i innych roślin, tworząc wraz z żyjącymi wśród nich organizmami kolejny ekosystem. Ważnym elementem biocenozy są szczątkożercy i destruenci, którzy rozkładając martwą materię i odchody, przywracają pierwiastki do obiegu. Ich działanie przyczynia się do powstania warstwy próchnicy zapewniającej żyzność gleby, czyli jej długotrwałą użyteczność. W warstwie próchniczej żyją olbrzymie ilości bakterii, grzybów, pierwotniaków, owadów i ich larw, a także ślimaki i dżdżownice. Drążąc korytarze, napowietrzają glebę. Próchnica, powstająca przy udziale bakterii tlenowych, tworzy gruzełki ze stałych składników otoczone wodą. Dzięki temu wilgoć jest dłużej dostępna dla roślin, a w przestrzeniach między gruzełkami krąży powietrze. Z kolei bujna roślinność łąki z silnie rozwiniętymi systemami korzeniowymi zapewnia bakteriom miejsce i obfitość szczątków organicznych. Dodatkowo bakterie azotowe, żyjące w brodawkach na korzeniach roślin motylkowych, dostarczają im przyswajalne związki azotu.

R5sqDkXq37B1e1
Ilustracja przedstawia przekrój przez warstwy gleby. Na powierzchni znajduje się ściółka. Tu widoczne są rośliny wyrastające z podłoża. Druga warstwa gleby to próchnica. Widoczne są korzenie roślin i dżdżownice ryjące tunele w glebie. Trzecia warstwa to poziom wymywania pierwiastków. Czwarta warstwa ro skała macierzysta. Dodatkowo w warstwie próchniczej, oznaczono liczne brodawki występujące na korzeniach roślin. Są to 1. Brodawki korzeniowe z bakteriami wiążącymi azot cząsteczkowy N2, dalej są to 2. Roztocza występujące na korzeniu oraz 3. Nicienie. Najgłębiej, na szczycie korzenia występują pierwotniaki, grzyby i bakterie.
Korzenie roślin rozpychają glebę; korzenie roślin motylkowatych (bobowatych) z bakteriami w brodawkach korzeniowych dodatkowo wzbogacają ją w azot przyswajalny dla roślin. Dżdżownice są pokarmem kretów; larwy owadów, nicienie i roztocza glebowe tworzą sieć pokarmową. Z kolei reducenci (grzyby, bakterie i protisty) rozkładają odchody i szczątki, zasilając glebę w sole mineralne, skąd mogą je pobrać rośliny.
Źródło: Englishsquare Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑green

Różnorodność ekosystemowa

Zależności pokarmowe występują w każdym ekosystemie: naturalnym, półnaturalnym i sztucznym, w łańcuchach spasaniałańcuch spasaniałańcuchach spasania i detrytusowychłańcuch detrytusowydetrytusowych, także na łąkach. Łąka to zbiorowisko roślinne z dużym udziałem traw i bylin, na którym nie występują drzewa i krzewy. Takie ekosystemy są uzależnione od biotopu: poziomu wód gruntowych, typu gleby, warunków klimatycznych, dlatego charakteryzuje je wielka bioróżnorodność.
W zależności od sposobu powstawania i użytkowania można łąki podzielić na:

  • użytkowane rolniczo;

  • przejściowe – tzw. nieużytki, występują tam, gdzie zakończono użytkowanie rolnicze, a w ekosystemie zaczyna się - sukcesjasukcesjasukcesja wtórna, która kończy się wykształceniem lasu;

  • naturalne.

Sukcesja wtórna na terenach porolnych prowadzi do powstania ekosystemu różniącego się od tego, który występował pierwotnie, ponieważ na skutek działalności człowieka nastąpiła zmiana warunków środowiska (np. żyzności gleby) jak i składu gatunkowego ekosystemu. Początkowo tereny te porastają trawy i byliny, z czasem pojawiają się krzewy i drzewa, co zmienia warunki siedliskowe na tym obszarze. Gatunki roślin konkurują o zasoby, a to, które z nich wygrają, wpływa na to, jakie gatunki konsumentów oraz destruentów zasiedlą niszę. Z czasem ustala się równowaga dynamiczna nowego ekosystemu.

R4nwCJRMsTgcP
Łąki użytkowane rolniczo Ilustracja przedstawia łąkę, na której stoją okrągłe bele sianaŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Łąki kośne są koszone raz lub dwa razy w roku w celu pozyskania siana. W związku z tym korzenie i rozłogi traw i bylin tworzą zwartą darń. Sianokosy zapobiegają gromadzeniu się na powierzchni suchych, nierozłożonych roślin, dzięki czemu na łące kośnej nawet zimą rosną zielone trawy. Ciekawe: do wyprodukowania 1 kg siana potrzeba ok. 600 litrów wody!
Ilustracja przedstawia pastwisko w terenie górskim, po którym chodzą konieŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Pastwiska to łąki przeznaczone do wypasu zwierząt hodowlanych, np. krów, kóz, owiec i koni. Zgryzanie traw może pomagać w rozwoju innych roślin: eliminowani są konkurenci do światła i wody.
Ilustracja przedstawia ule stojące na dzikim poluŹródło: Pixabay, licencja: CC 0Łąki w sadach i śródpolne wykorzystuje się do produkcji paszy, ale też są one doskonałym miejscem do postawienia uli i produkcji miodu. Przy okazji zapylacze (pszczoły i inne owady) zapewniają wysokie plony.
, Łąki naturalne Ilustracja przedstawia łąkę w terenie górskim, na której rosną kwiaty polneŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Łąki górskie – hale to zbiorowiska powyżej granicy drzew. Panują tam trudne warunki klimatyczne i wodne, dlatego dominują niskie trawy i rośliny alpejskie. Najczęściej użytkowane do wypasu owiec i bydła.
Ilustracja przedstawia równiny z rosnącymi kwiatami łąkowymiŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Stepy (prerie, pampy, puszty, sawanny) to rozległe zbiorowiska trawiaste, które wykształcają się na żyznych glebach. Ich skład gatunkowy (biocenoza) zależy od dostępności wody. Zagrożone suszami i pożarami. Częściowo wykorzystywane jako pastwiska.
Ilustracja przedstawia łąkę z kwitnącymi kwiatami przy brzegu morzaŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Łąki nadmorskie rozwijają się na wybrzeżach, zasilane opadami, ale narażone na silne wiatry. Często gleba jest zasolona, co sprzyja rozwojowi roślin tolerujących sól. Zwykle są wypasane, co utrzymuje sprawność ekosystemu.
Ilustracja przedstawia częściowo zalaną łąkęŹródło: Pixabay, licencja: CC 0 Łąki podmokłe rozwijają się na glebach o wysokim poziomie wód gruntowych lub okresowo zalewanych. Często jest to zagłębienie terenu z zalegającą wodą. Są słabo przewietrzane, co określa skład biocenozy: głównie rdest i wiązówka błotna. Bardzo cenne przyrodniczo.

Słownik

biocenoza
biocenoza

(gr. bios – życie, koinós – wspólny) wszystkie populacje, które zamieszkują dany teren i mogą na siebie oddziaływać

biotop
biotop

nieożywiona część ekosystemu, która stanowi przestrzeń życiową dla organizmów żywych

dwuliścienne rośliny
dwuliścienne rośliny

rośliny okrytonasienne, których zarodek ma dwa liścienie, pojawiające się po wykiełkowaniu; stanowią one zapas pokarmu w początkowym okresie rozwoju zarodka i u niektórych gatunków czasowo są zdolne do fotosyntezy

jednoliścienne rośliny
jednoliścienne rośliny

rośliny okrytonasienne, których zarodek wytwarza jeden liścień, pobierający substancje odżywcze z bielma (tkanki miękiszowej powstającej w procesie podwójnego zapłodnienia)

łańcuch detrytusowy
łańcuch detrytusowy

(łac. detritus – roztarty, zużyty) łańcuch pokazujący drogę związków organicznych z rozdrobnionej, martwej materii organicznej do kolejnych konsumentów; np. gleba – dżdżownica – kura – lis

łańcuch spasania
łańcuch spasania

łańcuch pokarmowy pokazujący drogę związków organicznych od roślin do konsumentów kolejnych rzędów; np. ziemniak – stonka – bażant – lis

nisza ekologiczna
nisza ekologiczna

n-wymiarowa przestrzeń, na którą składa się całkowity zakres czynników biotycznych i abiotycznych właściwych dla danego organizmu (definicja wg Hutchinsona)

sukcesja
sukcesja

(łac. succedo – następuję) – proces kolejnych zmian składu gatunkowego i struktury biocenozy, prowadzący do osiągnięcia stabilnego stanu w równowadze ze środowiskiem