Przeczytaj
Cukry złożone powstają przez połączenie cukrów prostych wiązaniem glikozydowym. Wiązanie O‑glikozydowe powstaje, gdy dochodzi do połączenia grupy hydroksylowej jednego cukru z grupą hydroksylową drugiego. W reakcji tej jeden pierścień traci grupę hydroksylową, a drugi wodór. Jako produkt reakcji powstaje także woda. Ten sposób powstawania cukrów złożonych – kondensacjakondensacja – pozwala na syntezę cząsteczek o różnej długości i strukturze.
Cząsteczki cukrów prostych budujących cukry złożone mogą występować w dwóch formach - anomerach, czyli formach przestrzennych różniących się położeniem grupy -OH przy półacetylowanym atomie węgla. Anomery mogą tworzyć wyłącznie formy pierścieniowe, nigdy łańcuchowe. Jeżeli grupa -OH znajduje się pod płaszczyzną pierścienia, anomer nazywamy alfa (czyt. „alfa”), a jeżeli nad płaszczyzną pierścienia – beta (czyt. „beta”). W zależności od formy anomerycznej cukrów prostych tworzących wiązanie glikozydowe podczas kondensacji wyróżniamy wiązania alfa i beta‑glikozydowe.
Podział cukrów złożonych
Ze względu na budowę cukry złożone dzielimy na oligosacharydy, jeżeli w ich cząsteczce występuje od dwóch do dziesięciu cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glikozydowym oraz polisacharydy, jeżeli monosacharydów jest powyżej dziesięciu do nawet wielu tysięcy.
Oligosacharydy
Oligosacharydy mogą składać się z takich samych lub różnych monomerów. Mogą pełnić różnorodne funkcje:
składnik odżywczy - disacharyd laktoza jest ważnym składnikiem mleka, gdyż dla niemowlaków stanowi główne źródło węglowodanów.
składnik błon komórkowych i immunoglobulinyimmunoglobuliny - oligosacharydy łączą się z białkami (glikoproteiny) i tłuszczami (glikolipidy). Oba typy związków wchodzą w skład błon komórkowych jako tzw. glikokaliksglikokaliks, który odpowiada za ochronę błon komórek zwierzęcych za przed czynnikami chemicznymi i mechanicznymi oraz warunkuje rozpoznawanie się i łączenie komórek. Tworzy on np. receptoryreceptory na powierzchni błon komórkowych oraz antygeny tkankowe. Z kolei glikoproteiny są składnikiem immunoglobulin.
prebiotyki - oligosacharydy są również wykorzystywane jako prebiotyki; ponieważ nie są trawione w jelicie cienkim, wędrują aż do jelita grubego, gdzie wspierają rozwój bifidobakteriibifidobakterii.
funkcja spichrzowa - u roślin oligosacharydy pełnią rolę spichrzową, np. rafinoza.
Disacharydy (dwucukry)
Najprostszymi oligosacharydami są dwucukry złożone z dwóch cząsteczek takich samych lub różnych cukrów prostych. Połączenie dwóch cząsteczek glukozy daje maltozę, czyli cukier słodowy. Powstaje on z rozkładu skrobi, np. gdy ziarna zbóż są moczone i zaczynają kiełkować. Ten proces ma miejsce podczas produkcji piwa słodowego. Maltoza jest często stosowana przy produkcji słodyczy, w tym czekolad.
Do disacharydów zaliczane są jeszcze:
cukier mleczny laktoza (glukoza i galaktoza połączone wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym);
składnik hemolimfy owadów – trehaloza (dwie cząsteczki glukozy połączone wiązaniem alfa‑1,1‑glikozydowym);
syntetyczna laktuloza (galaktoza z fruktozą połączone wiązaniem beta‑1,4‑glikozydowym);
jednostka strukturalna celulozy i produkt jej hydrolizy celobioza (dwie cząsteczki glukozy połączone wiązaniem beta‑glikozydowym w odróżnieniu od maltozy);
główny składnik cukru spożywczego, cukier trzcinowy lub buraczany, czyli sacharoza (glukoza z fruktozą połączone wiązaniem alfa,beta‑1,2‑glikozydowym).
Dwucukry pełnią ważną funkcję u roślin: sacharoza (czyli cukier spożywczy) jest rozpuszczalna w wodzie, ale mniej osmotycznie czynna niż glukoza i nie ma właściwości redukujących. Jej nieduża cząsteczka rozpuszczona w wodzie jest łatwo transportowana przez komórki sitowe (łyko, floem) i rurki sitowe.
Polisacharydy
Polisacharydy (wielocukry) mogą być złożone z jednakowych cukrów prostych i wtedy nazywane są homopolisacharydami (homoglikanami). Z kolei te złożone z różnych cukrów określamy mianem heteropolisacharydów (heteroglikanów). Polisacharydy składają się nawet z kilku tysięcy cząsteczek monosacharydów. Często występują w postaci prostych, nierozgałęzionych łańcuchów, w których wiązanie glikozydowe znajduje się między węglem nr 1 i węglem nr 4, jak w celulozie i amylozie. W glikogenie i amylopektynie występuje jeszcze dodatkowe wiązanie glikozydowe: węgiel w pozycji 6 łączy się z węglem nr 1 sąsiedniej cząsteczki. Dzięki temu ich łańcuchy stają się rozwidlone i rozgałęzione.
Wybrane homoglikany
Łańcuch | Nazwa | Cukier budujący | Funkcja | Występowanie |
---|---|---|---|---|
Prosty | Celuloza | Glukoza | Budulcowa | Ściany komórkowe roślin |
Chityna | N‑acetyloglukozamina | Budulcowa | Składnik pancerza stawonogów i ściany komórkowej grzybów | |
Inulina | Fruktoza, glukoza | Zapasowa | Kłącza, bulwy i korzenie, zwłaszcza karczoch, cykoria, por, cebula i topinambur | |
Rozgałęziony | Glikogen | Glukoza | Zapasowa | Wątroba i mięśnie, grzyby |
Skrobia | Glukoza | Zapasowa | Rośliny, zwłaszcza ziemniaki, ryż, kukurydza |
Wybrane heteroglikany
Nazwa | Cukry składowe | Funkcja | Występowanie |
---|---|---|---|
Pektyny | Kwas D‑galakturonowy, sacharydy | Element strukturalny roślin, wchodzą w skład błonnika pokarmowego | Ściana komórkowa roślin |
Hemicelulozy | Polisacharydy, np. mannoza, galaktoza, ksyloza | Element strukturalny roślin, materiał zapasowy roślin | Ściana komórkowa roślin |
Agar‑agar | Agaroza, agaropektyna | Element strukturalny alg morskich | Plecha krasnorostów |
Glikozaminoglikany
Jest to grupa związków chemicznych zbudowanych z polisacharydów, w których skład wchodzą powtarzające się disacharydy. Jeden z nich jest zawsze aminocukrem, a drugi kwasem uronowymkwasem uronowym.
Nazwa | Cukry składowe | Funkcja | Występowanie |
---|---|---|---|
Siarczan chondroityny | Kwas glukuronowy, siarczan acetyloglukozaminy | Gromadzi wapń, bierze udział w tworzeniu chrząstek i kości | Chrząstki |
Siarczan keratanu | Galaktoza, siarczan glukozaminy | Nadaje rogówce przeźroczystość | Rogówka oka, chrząstka zbita, włosy, paznokcie |
Heparyna | Kwas glukuronowy, kwas iduronowy, siarczan glukozaminy | AntykoagulantAntykoagulant | MastocytyMastocyty, krew |
Glikolipidy
Jest to grupa związków chemicznych, które składają się ze sfingozyny (alkoholu) połączonej z kwasem tłuszczowym, do której dołączają się monocukry. W uproszczeniu schemat budowy glikolipidów można zobrazować jako:
alkohol–kwas tłuszczowy–cukry
Glikolipidy wchodzą w skład glikokaliksu, pełnią funkcje receptorowe i uczestniczą w komunikacji międzykomórkowej. Zaobserwowano ich dużą ilość w układzie nerwowym.
Glikoproteiny
Jest to grupa związków chemicznych, które składają się z białka związanego z oligosacharydami, najczęściej z galaktozą lub mannozą. W uproszczeniu schemat budowy glikoprotein można zobrazować jako:
białko–oligosacharydy
Glikoproteiny są składnikami błon komórkowych, a także enzymów.
Proteoglikany (mukoproteiny)
Związki chemiczne zbudowane z rdzenia białkowego i przyłączonych do niego łańcuchów glikozaminoglikanów. Wchodzą w skład substancji pozakomórkowej.
Słownik
(anty – przeciw; koagulacja – łączenie cząstek koloidowych w większe agregaty) czynnik przeciwdziałający zlepianiu się krwinek; używany do utrzymywania krwi w stanie płynnym
zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej; są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę ludzkiej okrężnicy
(łac. de – oderwanie; gr. hydor – woda) inaczej: odwodnienie; reakcja, w której jednym z produktów jest woda
(gr. glykys – słodki; łac. calix – kielich) warstwa na zewnętrznej powierzchni błony komórkowej w komórce zwierzęcej utworzona ze związków cukrów z białkami (glikoproteiny) i tłuszczami (lipoproteiny) oraz proteoglikanówproteoglikanów (złożonych węglowodanów połączonych cząsteczkami białek)
(łac. immuno – wolne; globulus – guzik, kulka) przeciwciała; białka osocza wytwarzane przez limfocyty B
(łac. condenso – zagęszczam) łączenie cząsteczek z wydzieleniem wody; procesem odwrotnym jest hydroliza – rozkład po dołączeniu cząsteczki wody
pochodne aldoz, w których grupa hydroksylowa została utleniona do grupy karboksylowej
(łac. mastico – przeżuwać; gr. kystis – pęcherz) komórki tuczne, wytwarzane przez szpik kostny; dojrzewają w tkankach łącznych i błonach śluzowych; ich rolą jest wywołanie miejscowego stanu zapalnego w odpowiedzi na antygeny lub alergeny
składnik pokarmowy nieulegający trawieniu w jelicie cienkim; w jelicie grubym pobudza rozwój korzystnych bakterii jelitowych
inaczej mukoproteiny; cząsteczki białkowo‑cukrowe o charakterze śluzów
tu: białko na powierzchni błony komórkowej, wiążące się ze swoistymi substancjami
węgiel różniący się konfiguracją atomu wodoru i grupy OH w stereoizometrycznych węglowodanach, czyli takich, w których atomy mają taką samą kolejność, lecz inne położenie przestrzenne