Z cukrami stykasz się w życiu codziennym – znajdują się w wielu produktach spożywczych, nawet tam, gdzie trudno ich się spodziewać, np. w przyprawie do zup. Cukry złożone powstają przez połączenie cząsteczek cukrów prostych wiązaniami glikozydowymi. Wśród cukrów złożonych najczęściej wyróżnia się oligosacharydy i polisacharydy. Te pierwsze zawierają od dwóch do dziesięciu cząsteczek cukrów prostych, zaś polisacharydy zawierają ich ponad dziesięć, nawet kilkadziesiąt tysięcy. Mogą występować w postaci łańcuchów prostych lub rozgałęzionych. Liczba cukrów prostych oraz sposób ich połączenia w cząsteczce cukru złożonego warunkuje jego właściwości fizykochemiczne, które decydują o występowaniu i znaczeniu tych cukrów dla organizmów.
Zdefiniujesz pojęcie cukrów złożonych.
Wyjaśnisz sposób powstawania cukrów złożonych.
Podzielisz cukry złożone ze względu na budowę.
Scharakteryzujesz miejsca występowania i funkcje oligo- i polisacharydów w organizmach.