Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Jak już wiesz, wodawodawoda w normalnych warunkach atmosferycznych na Ziemi występuje w trzech stanach skupienia: ciekłym, stałym i gazowym. Można ją opisać pod względem właściwości fizycznych i chemicznych.

bg‑azure

Właściwości chemiczne

W wodzie doskonale rozpuszcza się sól, dzieje się tak, ponieważ jest ona rozpuszczalnikiemrozpuszczalnikrozpuszczalnikiem. To dlatego większość wody na Ziemi jest słona – zawiera wiele minerałów, przeważnie chlorek sodu. Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie zależy ściśle od środowiska, w którym występuje. Woda zawiera zazwyczaj dużo chlorków siarczków, węglanów oraz tlenków węgla. Łatwość rozpuszczania substancji w wodzie często skutkuje jej zanieczyszczeniem, dlatego przed spożyciem lub użyciem do celów gospodarczych należy tę ciecz uzdatnić.

Ważną właściwością wody jest fakt, że jest ona najtrwalszym związkiem tlenu z wodorem. Jej dysocjacja termicznadysocjacja termicznadysocjacja termiczna zachodzi dopiero w temperaturze kilku tysięcy stopni Celsjusza (w około 3000°C rozpadowi ulega tylko 30% cząsteczek wody).

Ciekawostka

W lodowej skorupie księżyca Saturna – Enceladusa – znajduje się prawdopodobnie gorący ocean, który na dnie posiada hydrotermalne kominy. Hydrotermalny otwór na dnie jednego z oceanów na Ziemi jest najbardziej prawdopodobnym miejscem, w którym powstało życie na naszej planecie. Dlatego astrobiolodzy uważają, że Enceladus jest dobrym miejscem do poszukiwania obcych form życia.

R2nyZnJqiWVHD
Poster przedstawiający ocean na księżycu Enceladus
Źródło: dostępny w internecie: nasa.gov, domena publiczna.
bg‑azure

Właściwości fizyczne

Woda w stanie ciekłym pod względem fizycznym nie ma kształtu, ponieważ przybiera formę naczynia, w którym się znajduje. Występując w trzech stanach skupienia, ma różną gęstość, można więc stwierdzić, że zmienia swoje właściwości wraz ze zmianą temperatury. Gdy woda zamarza, zwiększa swoją objętość, natomiast zmniejsza swoją gęstość. Przykładem tego zjawiska są dryfujące tafle lodu na zbiorniku wodnym (kra), dzieje się tak, ponieważ lód ma mniejszą gęstość i jest wypychany i unoszony na powierzchni wody przez ciecz, która cechuje się większą gęstością. Najmniejszą objętość i największą gęstość woda przyjmuje w temperaturze 4°C, przyczynia się to m.in. do cyrkulacji wody w jeziorach.

Woda wyróżnia się też wysoką pojemnością cieplną. W ciągu dnia magazynuje ciepło, by oddać je nocą do chłodniejszej atmosfery. To zjawisko jest dobrze zauważalne także w cyklu rocznym, kiedy latem woda magazynuje ciepło, oddając je następnie w zimniejszych porach roku. Taka zdolność mórz i oceanów przyczynia się do łagodzenia klimatu sąsiednich terenów lądowych.

Słownik

dysocjacja termiczna
dysocjacja termiczna

rozpad większych cząsteczek chemicznych na mniejsze cząsteczki, atomy, jony lub rodniki pod wpływem podwyższonej temperatury

rozpuszczalnik
rozpuszczalnik

substancja zwykle ciekła, zdolna do rozpuszczania innych substancji, czyli tworzenia z nimi układów jednorodnych

woda
woda

tlenek diwodoru, oksydan, HIndeks dolny 2O, związek tlenu i wodoru