bg‑green

Alkohole

Alkohole to klasa związków organicznych, w cząsteczkach których grupy hydroksylowegrupa hydroksylowagrupy hydroksylowe (przez atom tlenu) są przyłączone bezpośrednio do atomów węgla o hybrydyzacji sp3.

W związku z powyższym, alkohole monohydroksylowe możemy zdefiniować jako pochodne węglowodorów, w których atom wodoru został zastąpiony jedną grupą funkcyjną- hydroksylową. Ogólny wzór nasyconych alkoholi monohydroksylowych można zatem zapisać jako:

ROH
  • R – grupa alkilowa

Na pierwszy rzut oka wzór ten może kojarzyć się z zupełnie inną klasą związków nieorganicznych – z wodorotlenkami (np. KOH, NaOH), jednak w przeciwieństwie do tych jonowych związków, alkohole posiadają w cząsteczkach wyłącznie wiązania kowalencyjne i kowalencyjne spolaryzowane.

Alkohole stanowią klasę bardzo powszechnych związków występujących w przyrodzie, które mają szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, farmacji i medycynie. Jednym z przykładów alkoholi jest etanol, który wykorzystywany jest jako środek dezynfekujący, dodatek do paliw, rozpuszczalnik przemysłowy czy jako produkt konsumpcyjny pod różnymi postaciami.

bg‑green

W jaki sposób klasyfikuje się alkohole pod względem rzędowości?

Istnieją różne przykłady alkoholi. W tym rozdziale skupimy się wyłącznie na nasyconych alkoholach monohydroksylowych, które w zależności od położenia grupy hydroksylowej OH w cząsteczce, a tym samym od liczby grup organicznych przyłączonych do atomu węgla z tą grupą (OH), mają różną rzędowość.

Rzędowość alkoholi określa z iloma atomami węgla, w cząsteczce analizowanego alkoholu, połączony jest atom węgla z przyłączoną grupą hydroksylową, np.:

1
Zerowego rzędu

Jedynym przykładem jest metanol.

RocZSaohy8ggq
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pierwszorzędowe (I–rzędowe, 1°)
RagYSRs0qFxuO
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładem alkoholu pierwszorzędowego jest etanol.

RaEi8MgXFyTeP
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Drugorzędowe (II–rzędowe, 2°)
R1E7Md44iE9AD
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładem alkoholu drugorzędowego jest propan–2–ol.

RAy4RaH3lZ9KD
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Trzeciorzędowe (III–rzędowe, 3°)
R8s005o7f96dR
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przykładem alkoholu trzeciorzędowego jest 2–metylopropan–2–ol.

R10yF3uqG20gD
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Przykład 1

Określ rzędowość 2–metylopentan–2–olu.

W celu określenia rzędowości należy narysować strukturę podanego alkoholu. Najdłuższy łańcuch tego alkoholu zawiera 5 ugrupowań węglowych:

RT9xAfbcgCLrd
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Do drugiego z kolei węgla przyłączona jest grupa metylowa i grupa hydroksylowa:

R1DQG8BMGYMSh
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Na podstawie narysowanej struktury można zauważyć, że grupa hydroksylowa przyłączona jest do atomu węgla, który z kolei przyłączony jest do 3 innych atomów węgla (do żadnego atomu wodoru). Zatem jest to alkohol III–rzędowy.

bg‑green

Rzędowość alkoholi a ich właściwości

Kwasowość alkoholi zależy od ich rzędowości. Im większa rzędowość alkoholi, tym mniejsza ich kwasowość (tym mniejsza jest ich stała kwasowości Ka). Zależność ta jest związana z silniejszym oddziaływaniem chmury elektronowej na wiązania: tlen‑wodór oraz węgiel‑tlen w alkoholach o wyższej rzędowości.

Rehvyfoc481hu
Zmiana kwasowości alkoholi w zależności od ich rzędowości.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wprowadzenie do cząsteczki alkoholu atomów lub grup elektronoakceptorowych lub elektronoujemnych, np. atomu fluorowca, powoduje wzrost kwasowości alkoholu. Tłumaczone jest to indukcyjnym oddziaływaniem wiązania węgiel‑fluorowiec na wiązania: węgiel–tlen oraz tlen–wodór.

R14XIIkNJvMM9
Wartości pKa dla alkoholu, w którego cząsteczce znajdują się dwa atomy węgla i jego wybranych pochodnych.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Rzędowość alkoholi ma wpływ na ich reaktywność w różnych reakcjach organicznych.

1
Reakcja z kwasami fluorowcowodorowymi

Jest to reakcja charakterystyczna alkoholi pozwalająca na odróżnienie ich rzędowości w próbie Lucasa. W wyniku reakcji z kwasami beztlenowymi alkohole tworzą halogenki. Szybkość tej reakcji zależy od rodzaju kwasu (szybciej przebiega dla fluorowca z większą masą molową) oraz od rzędowości alkoholu (wzrasta wraz z rzędowością).

ROH+HXRX+H2O
I–rzędowe < II–rzędowe < III–rzędowe

I–rzędowe alkohole ulegają tej reakcji z kwasem bromowodorowym i jodowodorowym bez konieczności użycia katalizatorów. Reakcja tych alkoholi z kwasem chlorowodorowym przebiega wolniej i wymaga stosowania katalizatorów (np. ZnCl2).

R1TesIUazF1Ie
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wówczas grupa hydroksylowa ulega protonowaniu, a następnie kation oksoniowy ulega reakcji z anionem halogenkowym.

II– i III–rzędowe alkohole reagują z kwasami fluorowcowodorowymi bez konieczności stosowania katalizatorów.

Utlenianie alkoholi

Zarówno I–, jak i II–rzędowe alkohole łatwo ulegają utlenieniu. III–rzędowe alkohole właściwie nie podlegają tej reakcji (reakcja ta zachodzi z rozerwaniem łańcucha i prowadzona jest w drastycznych warunkach, w obecności stężonego kwasu siarkowego(VI); wówczas alkohole III–rzędowe ulegają najpierw reakcji dehydratacji, a następnie powstały alken ulega reakcji utleniania do ketonu). Alkohole I– i II–rzędowe ulegają utlenieniu pod wpływem różnych utleniaczy, np. KMnO4, H2O2. W wyniku utlenienia alkoholi I–rzędowych początkowym produktem reakcji jest aldehyd (można go wydzielić np. w wyniku destylacji), a końcowym kwas karboksylowy.

R1FsatDdPW7fi
Równanie reakcji utlenienia alkoholu I‑rzędowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Utlenianie alkoholi II–rzędowych prowadzi do otrzymania ketonów.

R1XimRpxwkHRZ
Równanie reakcji utlenienia alkoholu II‑rzędowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Dehydratacja pod wpływem kwasu

Dehydratacja alkoholi najłatwiej przebiega dla III–rzędowych alkoholi (20% kwas siarkowy(VI), 80°C). Dla II–rzędowych alkoholi reakcja ta przebiega w znacznie drastyczniejszych warunkach (75% kwas siarkowy(VI), 100°C), a dla alkoholi I–rzędowych w jeszcze bardziej wymagających warunkach (95% kwas siarkowy(VI), 150°C). Reakcja ta jak i wszystkie reakcje eliminacji (E1) przebiegają najłatwiej dla alkoholi III–rzędowych, ponieważ w trakcie reakcji tworzą produkt pośredni, jakim jest trzeciorzędowy karbokation (wyżej rzędowy karbokation jest bardziej trwały).

R5YQOxKMJDH3Y
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

grupa hydroksylowa
grupa hydroksylowa

jednowartościowa grupa atomów składająca się z atomu tlenu i atomu wodoru

utleniacz
utleniacz

atom, jon lub cząsteczka, która w reakcji oksydacyjno‑redukcyjnej jest akceptorem elektronu (elektronów)

dehydratacja
dehydratacja

usunięcie ze związku chemicznego atomów wodoru i tlenu lub usunięcie cząsteczek wody ze związków uwodnionych

Bibliografia

Dudek‑Różycki K., Płotek  M., Wichur T., Węglowodory. Repetytorium i zadania, Kraków 2020.

Dudek‑Różycki K., Płotek M., Wichur T., Kompendium terminologii oraz nazewnictwa związków organicznych. Poradnik dla nauczycieli i uczniów, Kraków 2020.

McMurry J., Chemia organiczna, t. 1–5, Warszawa 2003.

Hejwowska S., Marcinkowski R., Chemia organiczna, Gdynia 2005.