Przeczytaj
Oddziaływania antagonistyczneOddziaływania antagonistyczne to zależności między dwoma organizmami, najczęściej należącymi do różnych gatunków, z których co najmniej jeden ponosi straty. Do takich interakcji zalicza się: drapieżnictwo, roślinożerność, pasożytnictwo, konkurencję, allelopatię i amensalizm.
Drapieżnictwo (+/−)
Drapieżnictwo to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym drapieżnikdrapieżnik aktywnie poluje na ofiaręofiarę, zabija ją i zjada. Organizmem odnoszącym korzyści jest drapieżnik, natomiast ofiara to organizm ponoszący straty. Poprzez swoje działanie drapieżnik dokonuje selekcji – wśród potencjalnych ofiar dochodzi do wyeliminowania osobników najsłabszych, np. młodych, starych, chorych lub okaleczonych. W środowisku pozostają osobniki najlepiej przystosowane do życia, a ich przestrzeń życiowa i dostęp do zasobów środowiska się zwiększają. Ponadto mniejsza liczebność populacji ofiary jednego gatunku sprawia, że w środowisku dostępna jest większa ilość pokarmu dla populacji ofiary drugiego gatunku. Zatem drapieżniki pełnią funkcję regulacyjną, zmniejszając napięcia powstające na skutek konkurencji wewnątrzgatunkowej i międzygatunkowej.
Więcej informacji na temat drapieżnictwa znajdziesz w e‑materiałach:
Biotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizmBiotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizm;
Drapieżnictwo – przystosowania drapieżników i strategie obronne ofiar;
Jak przechytrzyć drapieżnika?Jak przechytrzyć drapieżnika?;
Regulacja liczebności w układzie drapieżnik–ofiaraRegulacja liczebności w układzie drapieżnik–ofiara.
Roślinożerność (+/−)
Roślinożerność to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym roślinożercaroślinożerca zjada zazwyczaj tylko część rośliny. Organizmem odnoszącym korzyści jest roślinożerca, natomiast roślina to organizm ponoszący straty. Uszkodzone rośliny najczęściej mają możliwość dalszego wzrostu, jednak osłabione mogą przegrać konkurencję z innymi roślinami lub stać się celem ataku ze strony pasożytów. Bardzo rzadko, w czasie masowego pojawienia się roślinożerców, może dojść do całkowitego wyniszczenia populacji roślin.
Więcej informacji na temat roślinożerności znajdziesz w e‑materiałach:
Biotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizmBiotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizm;
Roślinożerność – przystosowania roślinożerców i mechanizmy obronne roślin;
Nie dam się zjeśćNie dam się zjeść.
Pasożytnictwo (+/−)
Pasożytnictwo to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym pasożytpasożyt pobiera substancje odżywcze od żywicielażywiciela i często wykorzystuje go również jako środowisko życia. Organizmem odnoszącym korzyści jest pasożyt, natomiast żywiciel to organizm ponoszący straty. Zazwyczaj pasożyt nie doprowadza do śmierci żywiciela. Jednak jego obecność osłabia gospodarza, który staje się łatwiejszym celem dla drapieżnika lub przegrywa konkurencję z innymi organizmami.
Więcej informacji na temat pasożytnictwa znajdziesz w e‑materiałach:
Biotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizmBiotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizm;
Pasożytnictwo – przystosowania pasożytów i strategie obronne żywicieli;
Komensalizm czy pasożytnictwo?.
Konkurencja (−/−)
Konkurencja to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym dwa organizmy – należące do tego samego lub różnych gatunków – konkurują ze sobą o zasoby środowiska. Oznacza to, że nisze ekologicznenisze ekologiczne obu konkurujących ze sobą organizmów całkowicie lub częściowo się pokrywają. Konkurencja między roślinami dotyczy dostępu do: światła, wody, soli mineralnych, przestrzeni do życia. Zwierzęta konkurują ze sobą o: wodę, pokarm, miejsce i partnera do rozrodu, pozycję w hierarchii stada.
Więcej informacji na temat konkurencji znajdziesz w e‑materiałach:
Biotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizmBiotyczne czynniki środowiska oddziałujące na organizm;
Konkurencja wewnątrzgatunkowa i międzygatunkowa – charakterystyka i znaczenie biologiczneKonkurencja wewnątrzgatunkowa i międzygatunkowa – charakterystyka i znaczenie biologiczne;
Konkurencyjne wypieranie gatunkówKonkurencyjne wypieranie gatunków.
Allelopatia (+/−)
Allelopatia to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym jeden organizm wydziela do otoczenia substancje allelopatyczne, ograniczające lub hamujące wzrost i rozwój drugiego organizmu. Organizm wydzielający allelopatinyallelopatiny odnosi korzyści, ponieważ poprzez ograniczenie występowania drugiego organizmu uzyskuje dostęp do większych zasobów środowiska. Organizm wrażliwy na allelopatiny ponosi stratę, ponieważ obecność związków chemicznych w środowisku ogranicza jego występowanie.
Substancje allelopatyczne to związki chemiczne będące metabolitami wtórnymi produkowanymi przez mikroorganizmy i rośliny wyższe. Pod względem chemicznym allelopatiny są różnego rodzaju związkami, takimi jak: cyjanowodór, amoniak, kwasy organiczne, antybiotyki, alkaloidy, garbniki, glikozydy, terpeny, chinony czy flawonoidy.
Amensalizm (0/−)
Amensalizm to rodzaj oddziaływania antagonistycznego, w którym jeden organizm, realizując swoje czynności życiowe, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie drugiego organizmu, ponoszącego straty. Interakcja jest jednostronna, ponieważ obecność drugiego organizmu jest obojętna dla organizmu pierwszego, który w tej zależności ani nie odnosi korzyści, ani nie ponosi strat. Jednak zmiana warunków środowiska, wynikająca z pełnienia funkcji życiowych amensala, sprawia, że funkcjonowanie innych organizmów jest utrudnione lub niemożliwe.
Słownik
(gr. allelon – wzajemny, pathos – cierpienie) substancje allelopatyczne, czyli związki chemiczne produkowane przez rośliny oraz mikroorganizmy i wydzielane do środowiska, wykazujące działanie hamujące na wzrost i rozwój organizmów konkurujących o zasoby środowiska
grupa roślin niepożądanych, rosnących na polach uprawnych
organizm prowadzący drapieżny tryb życia; aktywnie poluje na ofiarę, zabija ją i zjada – ciało ofiary stanowi dla niego pokarm
(gr. hypóthesis – przypuszczenie) założenie przyjęte w celu wyjaśnienia jakiegoś zjawiska, którego sprawdzenie wymaga przeprowadzenia doświadczenia lub obserwacji
n-wymiarowa przestrzeń, na którą składa się całkowity zakres czynników biotycznych i abiotycznych właściwych dla danego organizmu
interakcje między organizmami różnych gatunków niekorzystne przynajmniej dla jednej ze stron
organizm będący obiektem ataku i polowania ze strony drapieżnika, zabijany i wykorzystywany przez niego jako pokarm
organizm prowadzący pasożytniczy tryb życia, wykorzystujący organizm żywiciela jako środowisko życia i źródło substancji pokarmowych
organizm odżywiający się roślinami lub ich częściami, np. nasionami, owocami
organizm wykorzystywany przez pasożyta jako środowisko życia i źródło substancji pokarmowych