Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Estry pochodzące od kwasów organicznychesterEstry pochodzące od kwasów organicznych to związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są z połączonych ze sobą atomów węgla, wodoru i tlenu. Powstają w wyniku kondensacji kwasów (organicznych lub nieorganicznychkwasy nieorganicznenieorganicznych) i alkoholialkoholealkoholi lub fenolifenolefenoli.

Estry pochodzące od kwasów organicznych posiadają następujący wzór ogólny:

W zależności od budowy alkoholu, estry mogą mieć jedną lub więcej grup estrowych. Jest to ściśle związane z ilością grup hydroksylowych -OH obecnych w alkoholu, z którego pochodzi dany ester. Alkohole monohydroksylowe posiadają jedną grupę -OH, natomiast alkohole polihydroksylowe mają ich więcej niż jedną (etano‑1,2‑diol - dwie, propano‑1,2,3‑triol – trzy). W związku z tym estry, które pochodzą od alkoholi polihydroksylowych posiadają więcej grup estrowych niż jedna.

Cechą charakterystyczną tych związków jest ich zapach, najczęściej owocowy lub kwiatowy.

Ćwiczenie 1
RiUDZZgGx49il1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Wzory estrów
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Rx1a47kV3kop4
Połącz w pary. metanian etylu (mrówczan etylu) Możliwe odpowiedzi: 1. zapach rumu, 2. zapach jaśminu etanian benzylu (octan benzylu) Możliwe odpowiedzi: 1. zapach rumu, 2. zapach jaśminu
Ważne!

Wiązanie estrowewiązanie estroweWiązanie estrowe powstaje  między wodorem grupy hydroksylowej alkoholu (H) a grupą -OHIndeks górny - pochodzącą od kwasu.

Estry powstają w reakcji kwasów karboksylowych z alkoholami:

RThqbDBzh3qcA1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

lub reakcji kwasów nieorganicznych z alkoholami:

RHB8AHWn0vxrO1
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Estry, które pochodzą od kwasów nieorganicznych, występują w organizmach żywych. Są to estry kwasu fosforowego(V) w nukleotydach, kwasach nukleinowych DNA i RNA.

R1UoOneyWNSEN
Schemat wiązania fosfodiestrowego w łańcuchu DNA. A oznacza adeninę, a T tyminę, zasady azotowe występujące w DNA.
Źródło: Mykhal, dostępny w internecie: wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

Innym estrem pochodzącym od kwasu nieorganicznego – azotowego(V) – jest nitrogliceryna.

R1WXHO8Pq7ssJ
Schemat wiązania estrowego w nitroglicerynie (triazotan propano-1,2,3-triolu)
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

ester
ester

związek organiczny powstający w wyniku działania kwasów na alkohole lub fenole

grupa funkcyjna
grupa funkcyjna

atom lub grupa atomów, która powoduje pojawienie się charakterystycznych cech w danym związku chemicznym

grupa estrowa
grupa estrowa

grupa funkcyjna -COO- występująca w estrach

wiązanie estrowe
wiązanie estrowe

wiązanie powstałe między grupą -OH pochodzącą od alkoholu a grupą -COOH pochodzącą od kwasu karboksylowego

alkohole
alkohole

(arab. al‑kuhl „delikatny proszek”) związki organiczne, pochodne węglowodorów, których cząsteczki zawierają grupę hydroksylową (wodorotlenową) -OH zamiast atomu wodoru związanego w związku macierzystym z atomem węgla grupy alkilowej lub cykloalkilowej

fenole
fenole

związki organiczne, mono-, di- i polihydroksylowe; pochodne benzenu oraz alkilobenzenów, których cząsteczki zawierają grupy hydroksylowe (-OH) związane z atomem węgla pierścienia benzenowego

benzen
benzen

C 6 H 6 , związek organiczny, podstawowy węglowodór aromatyczny

kwasy nieorganiczne
kwasy nieorganiczne

związki chemiczne odznaczające się charakterystycznymi właściwościami, m.in. kwaśnym smakiem, zdolnością wywoływania reakcji barwnych ze wskaźnikami (np. barwią lakmus na czerwono), roztwarzaniem wielu substancji, jak np. kwas fosforowy(V)

kwasy karboksylowe
kwasy karboksylowe

związki organiczne, których cząsteczki zawierają grupę karboksylową (-COOH)

estryfikacja
estryfikacja

polega na substytucji grupy -OH pochodzącej z kwasu karboksylowego, grupą -OR pochodzącą np. z alkoholu

Bibliografia

Mastalerz P., Podręcznik chemii organicznej, Warszawa 1998.

McMurry J., Chemia organiczna, t. 1‑2, Warszawa 2000.

Morrison R. T., Boyd R. N., Chemia organiczna, t. 1‑2, Warszawa 1997.