Przeczytaj
LodowceLodowce to olbrzymie masy lodu. Obecnie występują na wszystkich kontynentach świata, nawet w Australii i Oceanii – w Nowej Zelandii występują lodowce. Wyróżnia się wiele typów lodowców:
w zależności od ich wielkości – lodowce górskie, kontynentalne,
termiki – lodowce ciepłe, zimne i mieszane ,
występowanie – lodowce dolinne, szelfoweszelfowe karowe i inne.
Lodowce powstają w wyniku nagromadzenia się ogromnych mas śniegu. W odpowiednich warunkach, czyli tam, gdzie więcej śniegu przybywa, niż topnieje, śnieg poprzez nacisk nadległych warstw zostaje sprasowany i przekształca się w firn, a następnie biały lód firnowy. Lód firnowy pod wpływem nieustannego topnienia i zamarzania przekształca się w lód lodowcowy, a ten następnie w niebieski lód lodowcowy. Lodowce są największym rezerwuarem wody na Ziemi, dostarczają informacji o historii i procesach zachodzących na naszej planecie.
Z uwagi na fakt, że klimat na kuli ziemskiej ulega ociepleniu, coraz częściej słyszy się o tym, że powierzchnia lodowców maleje. Odrywają się od nich olbrzymie masy lodu – góry lodowegóry lodowe. Dzieje się tak, ponieważ na biegunach Ziemi zauważalny jest największy wzrost średniej temperatury powietrza.
Proces odłamywania się fragmentów lodowca nosi nazwę cielenia się lodowcacielenia się lodowca. Zarówno tempo, jak i przebieg tego zjawiska zależne jest od wielu czynników. W większości przypadków proces ten zachodzi w wyniku kontaktu lądolodulądolodu z wodą w wyniku utraty masy lądolodu.
Czynniki wpływające na przebieg cielenia się lodowców:
prędkość zsuwania się lodu,
warunki hydrologicze,
stopień równowagi hydrostatycznej brzegu,
głębokość akwenu,
falowanie,
rodzaj lodowca.
Przyczyny cielenia się lodowców
Bezpośrednią przyczyną cielenia się lodowców jest jego wydłużanie się wzdłuż kierunku przepływu na końcu lodowca. Ze względu na zmniejszenie się oporu podczas kontaktu czoła lądolodu z wodą, występuje otworzenie się szczelin i oberwanie się części lodowca.
Do czynników wpływających na cielenie się lodowców można zaliczyć:
procesy topnienia poniżej linii wodnej, które są zależne od temperatury wody i prądów przybrzeżnych
rodzaj wody, w której dochodzi do kontaktu lodowca; w wodzie słodkiej utrata masy związana z cieleniem się lodowców jest mniejsza niż w wodach słonych;
temperaturę lodu, która wpływa na jego plastyczność i prędkość przepływu wody.
Słownik
proces odłamywania się fragmentów lodowca, w wyniku którego powstają góry lodowe
wolno płynąca masa lodu powstałego z przekształcenia pokładów wiecznego śniegu; lodowce są największym rezerwuarem wody słodkiej na Ziemi i drugim po oceanach;
część kontynentu zalana wodami płytkiego morza – morza szelfowego
zwarta bryła lodu, w wyniku procesu zwanego cieleniem się oderwana od lodowca i pływająca po powierzchni wody lub osiadła na dnie
pokrywa lodowa o znacznej grubości, zajmująca powierzchnię liczącą tysiące kilometrów kwadratowych; tworzy lekko wypukłą tarczę zbudowaną ze śniegu i lodu, rozpływającą się na przedpole pod wpływem własnego ciężaru