Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Handel w średniowieczu

Wymianę prowadzono w miastach, w których w wyznaczone dni targowe handlowano na stałych rynkach, a z okazji świąt świętych patronów odbywały się doroczne targi, na które przyjeżdżali kupcy z dalszych stron. Lokalny ośrodek skupiał zwykle wymianę z wsiami odległymi o najwyżej kilka dni drogi, czasem z sąsiednimi miastami. Handlowano głównie żywnością i wyrobami rzemiosła. Niektóre z tych ośrodków, położone na przecięciu szlaków handlowych, zyskiwały charakter regionalny lub nawet ogólnoeuropejski. Dotyczyło to też dużych portów rzecznych lub morskich.

R1RT9REN91fzZ1
Flandryjscy chłopi na rynku bydła, rycina z XV w. Flandria była jednym z zamożniejszych regionów w Europie, toczyło się tam ożywione życie gospodarcze.
Na podstawie dostępnych źródeł dowiedz się, jakie były przyczyny zamożności Flandrii i Niderlandów w XVI i XVII w.
Źródło: Grzegorz Szymanowski, Dziedzictwo epok. Gospodarka, Warszawa 2013, s. 66.

Do największych ośrodków handlowych w późnym średniowieczu należały m.in.: Wenecja, Genua, Brugia, Gandawa, Londyn, Lubeka, Hamburg, które połączone były stałymi szlakami. Możliwości przewozowe statków średniowiecznych (ok. 400 ton) także były znacznie większe od przeciętnych starożytnych. Przedmiotami wielkiego handlu stały się przede wszystkim: zboże, wełna, sukno, sól, wino, ryby, a na południu Europy, głównie za pośrednictwem włoskich miast, także towary sprowadzane z LewantuLewantLewantu, jak jedwab, pachnidła, przyprawy korzenne. Handel ten był kontrolowany przez związki miast – hanzyhanzahanzy. Hanza londyńska skupiała miasta angielskie sprzedające wełnę, i niderlandzkie handlujące suknem, hanza niemiecka – wielki handel w północnej Europie, a Liga Lombardzka – miasta północnowłoskie. Związki te czuwały nad bezpieczeństwem szlaków handlowych, negocjowały korzystne umowy dla swoich członków, a nawet prowadziły wojny.

Dualizm w rozwoju Europy w epoce nowożytnej

W epoce nowożytnej nasilił się ruch w handlu lokalnym na Zachodzie. Wieś stale potrzebowała artykułów rzemieślniczych, a miasta – żywności. Miasta na szlakach międzynarodowego handlu bogaciły się znacznie szybciej niż ośrodki lokalne. Wprawdzie następowały zmiany w wyniku przemian politycznych (np. rozpad hanzy niemieckiej) i gospodarczych (wzrost znaczenia Antwerpii, a później Amsterdamu), ale rozkwit wielkiego handlu od XVI w. na niespotykaną dotąd skalę stał się faktem. Na to tempo wpływ miało wiele czynników: wzrost liczby ludności, szybki rozwój miast, rozwój produkcji i wielkie odkrycia geograficzne.

Nie bez znaczenia były też rewolucyjne zmiany w konstrukcji środków transportu, przede wszystkim statków. Z Ameryki napłynęły nowe towary: koszenila, kakao, ziemniaki i kukurydza. Malało z kolei znaczenie handlu z Bliskim Wschodem, tym bardziej że sprowadzane za jego pośrednictwem towary zaczęto uprawiać w amerykańskich koloniach (np. kawę i trzcinę cukrową) lub przywożono bezpośrednio z Indii (herbata, barwniki, przyprawy).

O ile większość tych towarów miała charakter luksusowy, o tyle ziemniaki, od XVIII w. uprawiane masowo, uratowały Europę od klęski głodu. Ale jeszcze w XVI i XVII w. zapotrzebowanie miast na żywność spowodowało gwałtowny skok jej cen w stosunku do towarów rzemieślniczych zwany rewolucją cen. Mieszkańcy miast, aby się wyżywić, musieli sprzedawać coraz więcej wyrobów rzemiosła, które przez to taniały. Rozwierały się tzw. nożyce cen – rosły ceny żywności, spadały zaś produkcji rzemieślniczej. Do tego do miejskich ośrodków napływali kolejni chętni do osiedlenia się. Spadek cen wyrobów rzemieślniczych wzmagało jednocześnie wprowadzenie masowych metod produkcji.

Często wskazuje się również na napływ srebra z Nowego Świata (dzięki czemu ten kruszec mocno staniał) jako najważniejszą przyczynę zjawiska nożyc cen, ale trzeba tu być ostrożnym. Współczesne badania izotopów srebra w monetach wykazały, że meksykańskie srebro nie napływało do Europy aż tak szybko, by być głównym powodem wzrostu cen, więc jego znaczenie gospodarcze mogło być mniejsze, niż sądziliśmy do tej pory.

Liczba ludności się zwiększała, tymczasem zachodnia Europa nie była w stanie przy istniejących technikach rolnych wyprodukować więcej żywności. Ale na wschód od Łaby były jeszcze rezerwy. Tam w średniowieczu, z powodu niskiego zaludnienia, nie zajęto jeszcze całej ziemi nadającej się pod uprawę. Teraz, kiedy wystąpiła koniunktura na towary rolne i surowce dla rzemiosła, wschodnia część kontynentu stała się ich eksporterem. Miało to poważne skutki dla jej rozwoju społecznego – powróciła zależność pańszczyźnianapańszczyznapańszczyźniana chłopa. Handel lokalny w tym rejonie Europy uległ więc ograniczeniu – chłop nie musiał już sprzedawać swojego zboża, by mieć pieniądze na czynszczynszczynsz dla pana, wystarczyła niewielka sprzedaż w celu zdobycia potrzebnych produktów rzemiosła. Z kolei masowy handel dalekosiężny – rzeczny i morski – przeżywał rozkwit. Europa podzieliła się na dwie części – rozwijającą się w miarę równomiernie część zachodnią, uzupełniającą niedobory żywności importem ze Wschodu, i na część wschodnią, za Łabą, będącą zapleczem rolniczym i surowcowym tej pierwszej. Na początku tej wymiany bilans dla Wschodu był korzystniejszy. Zmieniło się to w drugiej połowie XVII w., kiedy ceny towarów rolnych spadły wskutek zmian w przyroście ludności, wprowadzenia na Zachodzie zmian w rolnictwie, zwłaszcza osuszania bagien, sadzenia nowych roślin, np. ziemniaków, stosowania nowych technik uprawy, w tym płodozmianupłodozmianpłodozmianu. Powstawały duże gospodarstwa specjalizujące się w określonym rodzaju produkcji, a zanikały te przynoszące słabe zyski. Rozwijała się gospodarka towarowo‑pieniężna, do czego przyczyniły się m.in. dzierżawienie przez właścicieli ziemskich ziemi za czynsz i rozwój produkcji manufakturowej. Z czasem przestało funkcjonować poddaństwo osobiste chłopów. Mogli oni przenosić się do miast, gdzie byli potrzebni jako siła robocza w zaczynającym się rozwijać przemyśle.

Nakład i manufaktura

Już w późnym średniowieczu szukano metod zmniejszenia cen produkcji rzemieślniczej. Zależało na tym przede wszystkim kupcom, którzy woleli szybszy obrót towarem, co przy wysokich cenach było raczej niemożliwe. CechycechCechy pilnowały, by rzemieślnicy uzyskiwali wysokie ceny. W tej sytuacji kupcy przejęli na siebie rolę organizatorów produkcji, umieszczając ją poza miastami, czyli poza zasięgiem cechów. Wzorem była produkcja sukna, obok budownictwa, szkutnictwa i metalurgii najbardziej złożony proces technologiczny średniowiecza. Aby uzyskać masowe ilości przędzy wełnianej, zatrudniano setki prządek na wsiach. Kobiety po skończonych pracach polowych produkowały przędzę z dostarczonej wełny. Czemu nie powtórzyć tego w przypadku innych rzemiosł? Kupiec będący nakładcą dostarczał więc materiał i narzędzia, a mieszkańcy wsi wykonywali proste czynności, niewymagające szczególnych umiejętności. Kupiec płacił tylko za tę pracę, bo materiał i narzędzia należały do niego. Przewoził następnie półprodukty w inne miejsce, gdzie znowu dokonywano ich prostej obróbki. I tak aż do końcowego montażu. Suma prostych czynności dawała skomplikowany produkt końcowy, może nie tej jakości, co produkt rzemieślnika, ale za to wytwarzany masowo i dzięki temu znacznie tańszy. Taki sposób produkcji nazywano nakładem albo manufakturą rozproszoną. Rodziła się też w ten sposób kooperacja – nie zawsze każdy kupiec zarządzał całością produkcji, np. przy wyrobie rusznic zwykle potrzebna była duża dokładność w tworzeniu lufy, więc te dostarczał w formie gotowej rzemieślnik kooperant lub zatrudniano ich nawet kilku.

R17iMNkb9MAKE1
Malarz, miniatura z Kodeksu Behema z początku XVI w. W kodeksie zapisano przywileje i statuty Krakowa oraz dokumenty związane z funkcjonowaniem cechów z tego miasta. Dokument powstał z inicjatywy Baltazara Behema, notariusza miejskiego. Zdobi go 27 barwnych miniatur nieznanego artysty przedstawiających pracę rzemieślników i kupców Krakowa.
Wyjaśnij, dlaczego wyroby rzemieślników miały wyższą cenę niż pochodzące z manufaktury.
Źródło: domena publiczna.

W XVI w. wielu nakładców zaczęło się zastanawiać nad dalszym obniżaniem kosztów. A może wszystkich najemnych pracowników zgromadzić w jednym miejscu? Udałoby się zaoszczędzić na kosztach transportu… I tak powstały manufakturymanufakturamanufaktury, zakłady produkcyjne, które od dzisiejszych fabryk różnił mniejszy stopień rozdrobnienia czynności i mniejsze zastosowanie maszyn. W manufakturze większość czynności wykonywano ręcznie, nad czym musieli czuwać majstrzy – doświadczeni rzemieślnicy.

Wprowadzenie manufaktur miało poważne skutki. W wielu branżach rzemiosło podupadło, zastąpiła je tania produkcja manufakturowa. Z drugiej strony właściciele manufaktur gromadzili rosnące zyski. W połączeniu z funduszami, którymi obracały banki i giełda, doprowadziło to do początków akumulacji kapitału, czyli gromadzenia go w celu dalszych inwestycji.

Regulacja handlu, czyli merkantylizm

MerkantylizmmerkantylizmMerkantylizm to pogląd, który pojawiał się w myśli europejskiej już w XVI w. Prace teoretyczne najczęściej jednak dotyczyły tylko jednej branży (np. handlu zbożem, produkcji sukna), którą dany autor się zajmował. Dlatego trudno było na ich podstawie dotrzeć do istoty poglądu. Ta była dość prosta i sprowadzała się do stwierdzenia, że suma zysków wśród narodów jest stała – zysk jednego to strata drugiego, przy czym zyski dość jednoznacznie kojarzono z posiadaniem kruszców. Tak więc należało wspierać eksport (zwłaszcza gotowych produktów), zwalczać import (z wyjątkiem surowców). Państwo powinno regulować handel (nawet drobny), wpływać na produkcję, tworzyć korzystne monopole, zakładać kolonie, które można by eksploatować bez ograniczeń. Bogactwo narodu nie było utożsamiane z bogactwem obywateli, płace powinny być bowiem niskie, by „nie zachęcać do lenistwa”. Teoria merkantylizmu została sformułowana dopiero podczas rywalizacji Francji i Anglii z Niderlandami.

W drugiej połowie XVII w. rozwój handlu był nadzwyczaj szybki. Na wielką potęgę handlową (i w dużej mierze manufakturową) wyrosły Niderlandy (Holandia), które szczyciły się najtańszym transportem morskim, giełdą i rozbudowaną bankowością, ułatwiającą transakcje handlowe. Holendrzy na ogromną skalę pośredniczyli w przewozie produktów z innych krajów (np. zboża z Rzeczypospolitej). Budziło to zazdrość sąsiadów – Anglii i Francji.

Anglicy ograniczali handel niderlandzki przez tzw. akty nawigacyjne, które zakładały, że towary do Anglii może przywozić tylko ich producent albo angielski kupiec, natomiast Francja sprecyzowała i zastosowała koncepcję merkantylizmu.

RoHIGrKyXIJtb1
Źródło: Grzegorz Szymanowski,Dziedzictwo epok. Gospodarka, Warszawa 2013, s. 71.
bg‑gray3

Wyjaśnij, dlaczego kruszce docierały do Europy przez Hiszpanię.

Słownik

bilans handlowy
bilans handlowy

różnica między eksportem a importem danego państwa; dodatni bilans handlowy występuje wówczas, gdy eksport przeważa nad importem, a ujemny – gdy sytuacja jest odwrotna

cech
cech

organizacja zawodowa rzemieślników w miastach średniowiecznych, których celem była ochrona interesów gospodarczych jego członków, dbałość o jakość towarów oraz ustalanie ceny i wielkości produkcji; pełnoprawnymi członkami byli mistrzowie – właściciele warsztatów, wspomagani przez poduczonych do fachu czeladników rekrutujących się z uczniów; czeladnikom utrudniano zakładanie nowych warsztatów, by ograniczyć konkurencję

centralizacja państwa
centralizacja państwa

skupienie przez władzę centralną, np. króla, dyktatora, rząd, uprawnień do podejmowania decyzji w zasadniczych dziedzinach życia państwowego, czemu zazwyczaj towarzyszy stopniowe ograniczanie kompetencji lokalnych organów władzy – samorządów

czynsz
czynsz

w systemie feudalnym świadczenie uiszczane głównie przez chłopów w pieniądzu lub produktach właścicielom ziemi za jej użytkowanie

dualizm gospodarczy Europy
dualizm gospodarczy Europy

podział gospodarczy Europy na dwie części – surowcowo‑żywnościową na wschód od Łaby i opartą na gospodarce miejskiej (rzemiosło i handel) na zachód od Łaby; w pierwszej następował powrót do feudalnej pańszczyzny, w drugiej coraz więcej ludzi pracowało w zawodach niezwiązanych z rolnictwem i kumulował się kapitał

folwark
folwark

duże gospodarstwo rolno‑hodowlane lub rolne produkujące na zbyt, opierające się na darmowej pracy chłopów pańszczyźnianych, w dużo mniejszym stopniu na pracy najemnej; po uwłaszczeniu chłopów przez zaborców w XIX w. pracowali tam tylko najemni robotnicy rolni; folwarki zanikły w Polsce ostatecznie po II wojnie światowej w wyniku reformy rolnej

hanza
hanza

związek kupców lub miast w średniowiecznej Europie, mający na celu uzyskanie przywilejów w handlu; największe znaczenie uzyskała w XIV–XV w. hanza niemiecka skupiająca 160 dużych miast, głównie nadbałtyckich, ale nie tylko, w tym polskich, jak Gdańsk, Toruń czy Kraków

kolonializm
kolonializm

proces opanowania i utrzymywania w stanie zależności obszarów słabiej rozwiniętych przez kraje lepiej rozwinięte, prowadzony w XVI–XX w.; ideologicznie często był uzasadniany misją cywilizacyjną lub religijną (szerzenie chrześcijaństwa)

Lewant
Lewant

(z wł. levante – wschód) określenie krajów leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego

manufaktura
manufaktura

forma produkcji przemysłowej oparta na podziale pracy i technice ręcznej, pracowali w niej rzemieślnicy różnych specjalności; manufaktura rozproszona funkcjonowała w postaci małych warsztatów podlegających jednemu kierownictwu, co zbliżało ją do systemu nakładczego

merkantylizm
merkantylizm

pogląd zakładający, że jedynym zyskiem państwa jest szlachetny kruszec, a zysk jednego państwa to strata innych; skutkował wysokimi cłami (zaporowymi) na towary importowane i ułatwieniami dla producentów w eksporcie w celu uzyskania dodatniego bilansu handlowego

pańszczyzna
pańszczyzna

przymusowa praca wykonywana przez chłopów na rzecz pana, głównie na roli, w zamian za dzierżawę ziemi; wykształciła się w Europie w okresie feudalnym, po czym powoli zanikała w wyniku przechodzenia na czynsz; na terenach Rzeczypospolitej przetrwała od 1520 r., kiedy sejm postanowił, że każdy chłop musi co najmniej jeden dzień w tygodniu przepracować bez zapłaty w folwarku swego pana, aż do połowy XIX w., w zależności od zaboru

płodozmian
płodozmian

system zagospodarowania ziemi uprawnej, zaplanowany na co najmniej kilka lat na obszarze gospodarstwa podzielonym na pola, które są obsiewane na przemian ustalonymi gatunkami roślin; system płodozmianu umożliwia zachowanie żyzności ziemi; zapoczątkowany w XVI w. przez mieszkańców dzisiejszej Holandii, gdzie było mało ziemi uprawnej

produkt krajowy brutto (PKB)
produkt krajowy brutto (PKB)

wartość dóbr i usług nowo wytworzonych na terenie kraju w ciągu roku

reforma uwłaszczeniowa
reforma uwłaszczeniowa

nadanie chłopom na własność użytkowanej przez nich ziemi, połączone ze zniesieniem obciążeń feudalnych na rzecz właścicieli ziemskich, czyli pańszczyzny lub czynszu oraz darmowych posług, do których chłopi byli zobowiązani na rzecz dworu, np. stróżowania, uprawy pańskiego ogrodu, koszenia trawy, połowu ryb itp.

statystyka
statystyka

nauka zajmująca się zbieraniem, analizą i interpretacją danych statystycznych w celu sformułowania opisu i wyciągnięcia wniosków; ma zastosowanie w analizie zjawisk i procesów masowych, jak produkcja, zatrudnienie, wzrost