Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑green

Pobieranie substancji pokarmowych

Pokarm to wszystkie substancje pobierane przez organizmy ze środowiska, które są dla nich materiałem budulcowym i energetycznym. Dla autotrofów, w tym roślin, pokarmem są dwutlenek węgla i woda, wykorzystywane w procesie fotosyntezy do wytwarzania związków organicznych, oraz składniki mineralne. Większość składników mineralnych pobierana jest przez roślinę ze środowiska (z powietrza, roztworów glebowych lub środowiska wodnego) w postaci jonów. Głównym miejscem pobierania jonów są korzenie, a w ich obrębie – włośnikiwłośnikiwłośniki. Różne związki nieorganiczne mogą się dostawać do rośliny również przez liście.

bg‑green

Składniki pokarmowe roślin

Węgiel to podstawowy pierwiastek budujący związki organiczne. Jego źródłem dla roślin jest dwutlenek węgla asymilowany w procesie fotosyntezy. Dwutlenek węgla pobierany jest przez rośliny lądowe w postaci gazowej, a przez rośliny wodne w postaci jonów wodorowęglanowych. Składniki mineralne rośliny pobierają natomiast w postaci jonów wraz z wodą z gleby. Pobrane ze środowiska jony wykorzystywane są w procesach zachodzących w roślinie, m. in. w procesie fotosyntezy i biosyntezy związków chemicznych: polisacharydów, białek, tłuszczów, kwasów organicznych i inne związków będących materiałem budulcowym i energetycznym organizmu.

Składniki pokarmowe pobierane z gleby przez rośliny dzielą się na makroskładnikimakroskładnikimakroskładniki (makroelementy) i mikroskładnikimikroskładnikimikroskładniki (mikroelementy).

Dla zainteresowanych

Aby dowiedzieć się więcej o znaczeniu mikro- i makroskładników dla funkcjonowania roślin, zapoznaj się z e‑materiałem pt. Funkcje makro- i mikroelementów w roślinie.

REaICccsqWQZa1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Składniki pokarmowe
    • Elementy należące do kategorii Składniki pokarmowe
    • Nazwa kategorii: Makroskładniki
      • Elementy należące do kategorii Makroskładniki
      • Nazwa kategorii: węgiel
      • Nazwa kategorii: tlen
      • Nazwa kategorii: wodór
      • Nazwa kategorii: azot
      • Nazwa kategorii: fosfor
      • Nazwa kategorii: siarka
      • Nazwa kategorii: potas
      • Nazwa kategorii: wapń
      • Nazwa kategorii: magnez
      • Koniec elementów należących do kategorii Makroskładniki
    • Nazwa kategorii: Mikroskładniki
      • Elementy należące do kategorii Mikroskładniki
      • Nazwa kategorii: chlor
      • Nazwa kategorii: żelazo
      • Nazwa kategorii: mangan
      • Nazwa kategorii: bor
      • Nazwa kategorii: cynk
      • Nazwa kategorii: miedź
      • Nazwa kategorii: nikiel
      • Nazwa kategorii: molibden
      • Koniec elementów należących do kategorii Mikroskładniki
      Koniec elementów należących do kategorii Składniki pokarmowe
Składniki pokarmowe pobierane przez rośliny.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o, licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑lime

Makroskładniki

RRmH0zUgQ1fki1
Czerwonofioletowe zabarwienie liści, silne drewnienie tkanek, chloroza i zahamowanie wzrostu są objawami niedoboru azotu u roślin.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Węgiel, azot, tlenwodór w sumie stanowią ok. 99% masy organizmów i są nazywane pierwiastkami podstawowymi. Wraz z fosforemsiarką stanowią tzw. pierwiastki budulcowe (biogenne) – niezbędne do tworzenia komórek i tkanek oraz do funkcjonowania wszystkich organizmów żywych. Wchodzą one w skład wszystkich podstawowych – makrocząsteczkowych (m.in. białek i kwasów nukleinowych) oraz drobnocząsteczkowych (m.in. aminokwasów, nukleotydów, cukrów, witamin i barwników) – związków organicznych budujących organizmy. Inne makroelementy kluczowe dla roślin to magnez, potaswapń. Magnez jest składnikiem chlorofilu, zaś jego niedobór objawia się zahamowaniem fotosyntezy i jasnożółtym zabarwieniem liści; w konsekwencji następuje zahamowanie wzrostu rośliny. Potas bierze udział w  aktywacji enzymów i regulacji turgoru komórek (podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych), a jego niedobór skutkuje zahamowaniem wzrostu rośliny i więdnięciem liści. Wapń uczestniczy w przekazywaniu informacji międzykomórkowej, odpowiada także za obniżenie stopnia uwodnienia koloidów komórkowych. Niedobór wapnia obserwowany jest u roślin rosnących na glebach kwaśnych (ubogich w ten pierwiastek) i objawia się zniszczeniem ścian komórkowych oraz rozpadem tkanek.

Dla zainteresowanych

Więcej na temat makroelementów w e‑materiale pt. Makroelementy i pierwiastki biogenne − funkcje, źródła i skutki niedoboru.

bg‑lime

Mikroskładniki

Rh29iWvTnk5KU1
Niedobór żelaza skutkuje chlorozą oraz obniżeniem intensywności fotosyntezy, co w konsekwencji prowadzi do zahamowania wzrostu rośliny.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Mikroskładniki wchodzą w skład wielu związków biologicznie czynnych (jak enzymy, aktywatory enzymatyczne i witaminy), uczestniczą w procesach przemiany materii oraz wpływają na wzrost, rozwój i rozmnażanie organizmów. Niedobór niektórych mikroelementów (miedzi, żelaza, manganu) powoduje u roślin chlorozę, a także zamieranie końców pędów (niedobór miedzi) lub zasychanie liści (niedobór manganu). Miedź wchodzi w skład niektórych enzymów, które biorą udział w syntezie chlorofilu. Molibden wpływa na metabolizm związków azotowych, a jego brak powoduje zniekształcenie liści i obumieranie tkanek. Niedobór cynku u roślin (głównie u drzew owocowych) objawia się zdrobnieniem i skręceniem liści oraz opadaniem pąków kwiatowych. Niedobór boru powoduje niezdolność do wytwarzania nasion i obumieranie czapeczki korzeniowej oraz znajdującego się pod nią merystemu korzeniowego.

Dla zainteresowanych

Więcej na temat mikroelementów w e‑materiale pt. Mikroelementy. Funkcje, źródła i skutki niedoboru.

bg‑green

Znaczenie żyzności gleby

Gleba swą funkcję w ekosystemie spełnia dzięki żyzności, o której decyduje zawartość składników pokarmowych oraz ich dostępność dla roślin, wynikająca z właściwości fizycznych gleby i z możliwości przechodzenia związków niepobieranych przez rośliny w dostępne dla nich formy jonowe. Dostępność składników pokarmowych w znacznym stopniu zależy od odczynu glebowegoodczyn glebowyodczynu glebowego – większość jest łatwiej pobierana w odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym.

Choroby roślin wywoływane przez niekorzystne warunki środowiska glebowego – tj. przez brak lub nadmiar wody i składników pokarmowych w glebie – powodują zamieranie roślin bądź ich osłabienie, a w związku z tym zwiększoną podatność na porażenie przez choroby infekcyjne.

Słownik

makroskładniki
makroskładniki

pierwiastki chemiczne występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych w ilościach od 0,01% do kilku procent suchej masy, niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania tych organizmów

mikroskładniki
mikroskładniki

pierwiastki chemiczne występujące w organizmach zwierzęcych i roślinnych w bardzo małych ilościach (śladowych) i niezbędne do normalnego przebiegu różnych procesów biochemicznych w tkankach

odczyn glebowy
odczyn glebowy

właściwość gleby uzależniona od stosunku jonów wodorowych HIndeks górny + i wodorotlenkowych OHIndeks górny – w roztworze glebowym i fazie stałej gleby; odczyn glebowy jest wyrażany w jednostkach pH; za obojętne uważa się gleby o pH 6,6–7,2, za kwaśne pH <6,6, za zasadowe pH >7,2

włośniki
włośniki

wyspecjalizowane cienkościenne, cylindryczne, długie wypustki komórek skórki korzenia; tworzą w pobliżu wierzchołka korzenia (za strefą wydłużania) strefę włośnikową, która zwiększa powierzchnię chłonną korzenia 5–40 razy; występują u prawie wszystkich lądowych roślin naczyniowych