Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RqwQoHjU1z8CU
Zdjęcie przedstawia liście drzewa. Liście są częściowo zielone, częściowo żółte.

Substancje pokarmowe roślin

Chlorozy to zmiany zabarwienia liści u roślin. Stopniowe żółknięcie jest objawem choroby, która może być związana z zaburzeniami w wytwarzaniu chlorofilu. Przyczynami chlorozy są najczęściej niedobory żelaza, potasu lub magnezu.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY 4.0.

Dzięki pobieraniu jonów, roślina jest zaopatrywana w składniki mineralne, potrzebne jej do wzrostu i rozwoju: makro- i mikroskładniki. Mimo że mikroskładniki – w przeciwieństwie do makroskładników – pobierane są w śladowych ilościach, odgrywają równie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu rośliny. Na przykład bor, będący najbardziej deficytowym mikroskładnikiem polskich gleb, odpowiada za takie funkcje, jak regulacja prawidłowej gospodarki węglowodanowej i wodnej; jest też elementem budulcowym ścian komórkowych oraz reguluje procesy kwitnienia i zawiązywania nasion i owoców.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz pierwiastki biogenne.

  • Przedstawisz mikro- i makroelementy pobierane przez rośliny.

  • Wyjaśnisz znaczenie mikro- i makroelementów dla prawidłowego funkcjonowania roślin.