RqwQoHjU1z8CU
Zdjęcie przedstawia liście drzewa. Liście są częściowo zielone, częściowo żółte.

Substancje pokarmowe roślin

Chlorozy to zmiany zabarwienia liści u roślin. Stopniowe żółknięcie jest objawem choroby, która może być związana z zaburzeniami w wytwarzaniu chlorofilu. Przyczynami chlorozy są najczęściej niedobory żelaza, potasu lub magnezu.
Źródło: Wikimedia Commons, licencja: CC BY 4.0.

Dzięki pobieraniu jonów, roślina jest zaopatrywana w składniki mineralne, potrzebne jej do wzrostu i rozwoju: makro- i mikroskładniki. Mimo że mikroskładniki – w przeciwieństwie do makroskładników – pobierane są w śladowych ilościach, odgrywają równie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu rośliny. Na przykład bor, będący najbardziej deficytowym mikroskładnikiem polskich gleb, odpowiada za takie funkcje, jak regulacja prawidłowej gospodarki węglowodanowej i wodnej; jest też elementem budulcowym ścian komórkowych oraz reguluje procesy kwitnienia i zawiązywania nasion i owoców.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz pierwiastki biogenne.

  • Przedstawisz mikro- i makroelementy pobierane przez rośliny.

  • Wyjaśnisz znaczenie mikro- i makroelementów dla prawidłowego funkcjonowania roślin.