Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka wynosi co najmniej 2199 kcalNiedożywienieniedożywienieNiedożywienie jest przyczyną zaburzeń budowy lub funkcji organizmu. Może być wynikiem głodzenia, podczas którego organizm otrzymuje mniej energii niż jej potrzebuje (niedożywienie ilościowe), albo długoterminowego braku w pokarmie jednego lub kilku podstawowych składników pokarmowych (niedożywienie jakościowe). Efektem niedożywienia mogą być deformacje organizmu, choroby, a nawet śmierć.

Ciekawostka
R1ZBKR5e4rU3f
Flaga Światowej Organizacji Zdrowia.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO):

  • każdego roku niedożywienie jest przyczyną śmierci 5 milionów 600 tysięcy dzieci;

  • 27% (146 milionów) dzieci poniżej 5. roku życia w krajach rozwijających się jest niedożywione;

  • 10% (58 milionów) dzieci poniżej 5. roku życia w krajach rozwijających się cierpi głód.

Indeks górny Źródło: https://www.who.int/features/factfiles/nutrition/en/ Indeks górny koniec

bg‑yellow

Niedożywienie ilościowe jako wynik głodzenia

W sytuacji niedoboru energetycznego, kiedy komórki nie otrzymują podstawowego paliwa, jakim jest glukoza, organizm podtrzymuje metabolizm przez stopniowe zużywanie składników własnego ciała. Najpierw następuje rozkład glikogenu zgromadzonego w mięśniach i wątrobie (glikogenolizaglikogenolizaglikogenoliza), co powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi. Jednak zapasy glikogenu wystarczają tylko na kilkanaście godzin. W takiej sytuacji nasilają się procesy glukoneogenezyglukoneogenezaglukoneogenezy, czyli wytwarzania glukozy ze związków niecukrowych (mleczanu, glicerolu, aminokwasów) oraz lipolizylipolizalipolizy, czyli rozpadu tłuszczów do kwasów tłuszczowych i glicerolu.

R1ADot89j3Ccq1
Niedożywienie prowadzi do wielu chorób, które mogą zakończyć się śmiercią.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Przedłużający się brak spożywania posiłków jest niebezpieczny, gdyż organizm zaczyna rozkładać własne białka w celu uzyskania energii niezbędnej do życia. Zużywanie białek osocza prowadzi do spadku ciśnienia osmotycznego i przenikania płynów z naczyń krwionośnych do przestrzeni tkankowych, czego skutkiem są tzw. obrzęki głodowe. Rozkład białek mięśnia sercowego nieodwracalnie upośledza jego funkcje. Stopniowo zanikają mięśnie szkieletowe, zmniejsza się masa ciała i wszystkich narządów wewnętrznych, a w mózgu powstają niedobory białek. Im dłuższy i silniejszy głód, tym trudniej zniwelować jego skutki. Prowadzi to do stopniowego wyniszczenia organizmu, a nawet śmierci.

bg‑yellow

Niedożywienie jakościowe jako wynik niezrównoważonej diety

Niedożywienie jakościowe wynika ze stosowania niezrównoważonej diety, czyli niedostatecznego spożywania i wchłaniania lub zwiększonego wydalania z organizmu składników odżywczychskładniki odżywczeskładników odżywczych. Taki typ niedożywienia może wystąpić u osób, które stosują niskokaloryczną dietę (np. w czasie odchudzania), ale również u osób z nadwagą czy otyłością, które spożywają obfite i bogate w energię posiłki, lecz ubogie pod względem wartości odżywczych. W diecie ludzi niedożywionych zazwyczaj brakuje białka, składników mineralnychskładniki mineralneskładników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

bg‑green

Niedobór białek

R14BiidnMqyYM1
Dziecko chore na kwashiorkor, z charakterystyczną opuchlizną brzucha.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Składnikiem o kluczowym znaczeniu dla człowieka jest białko, które stanowi podstawowy budulec wszystkich narządów. Niedobór białek powoduje ograniczenia w rozwoju fizycznym i umysłowym dzieci i młodych ludzi. U wszystkich osób niedożywionych jest przyczyną ograniczeń w wytwarzaniu przeciwciał (które są białkami) oraz komórek odpornościowych biorących udział w zwalczaniu infekcji. Pospolite choroby zakaźne jak grypa czy angina mogą być dla takich osób szczególnie groźne. Chroniczny niedobór białka w diecie prowadzi u małych dzieci do choroby zwanej kwashiorkorkwashiorkorkwashiorkor lub niedożywieniem białkowym. Choroba ta najczęściej występuje w krajach rozwijających się, w których dieta jest bogata w skrobię, a uboga w białka. U osób dotkniętych tym schorzeniem rozkład własnych białek prowadzi do zaburzenia równowagi płynów ustrojowych i charakterystycznego objawu – obrzęku brzucha.

Duże ryzyko niedożywienia białkowego istnieje wśród osób stosujących dietę wegetariańską, a zwłaszcza jej radykalne odmiany. W ich pożywieniu brakuje pełnowartościowych białek pochodzenia zwierzęcego, które zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne do wytworzenia własnych białek. Ponadto u osób tych zwiększa się ryzyko niedoboru witaminy BIndeks dolny 12 i żelaza, w które pokarm pochodzenia roślinnego jest ubogi.

bg‑green

Niedobór witamin

WitaminywitaminyWitaminy to regulujące procesy fizjologiczne związki, które z reguły nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem. Wyjątki stanowią m.in. witamina D (wytwarzana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego), witaminy K i BIndeks dolny 7, czyli biotyna (wytwarzane przez symbiotyczne bakterie w przewodzie pokarmowym), witamina BIndeks dolny 3, czyli niacyna (syntetyzowana z aminokwasu tryptofanutryptofantryptofanu) czy witamina A (syntetyzowana z beta‑karotenu zawartego w owocach i warzywach). Stany chorobowe wywołane długotrwałymi niedoborami witamin nazywane są awitaminozami.

R1aCfuWwSm92p
Witamina A Ślepota zmierzchowa: wynika z zahamowania regeneracji rodopsyny (światłoczułego barwnika występującego w siatkówce oka). Jej objawami są nadmierna suchość rogówki i spojówki oka, rogowacenie i łuszczenie się naskórka, zaburzenia wzrostu oraz częste infekcje. opis WCAG, Witamina B9 – kwas foliowy Zaburzenia w rozwoju zarodkowym skutkujące wadami cewy nerwowej (wodogłowie, rozszczep kręgosłupa, przepukliny oponowo-rdzeniowe). U dzieci i młodzieży dochodzi do zahamowania wzrostu. U dorosłych obserwuje się zahamowanie odbudowy komórek, uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, nadmierną drażliwość oraz problemy z pamięcią. opis WCAG, Witamina B12 – kobalamina Anemia złośliwa objawiająca się osłabieniem, męczliwością, upośledzeniem koncentracji, bólem i zawrotami głowy, a także bladością skóry i błon śluzowych. opis WCAG, Witamina C – kwas askorbinowy Szkorbut, nazywany w dawnych czasach chorobą żeglarzy. Zaburzenia w syntezie kolagenu (białka w tkankach łącznych) powodują pękanie naczyń krwionośnych, złe gojenie się ran, krwawienia z opuchniętych dziąseł i wypadanie zębów. opis WCAG, Witamina D – kalcyferol Zmiany w układzie kostnym i zaburzenia rozwojowe związane z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforowej. U dzieci niedobór tej witaminy jest przyczyną krzywicy, a u dorosłych osteomalacji, czyli rozmiękania kości w wyniku niedostatecznej ich mineralizacji lub osteoporozy – postępującego ubytku masy kostnej. Charakterystyczne objawy krzywicy to deformacje kości długich, żeber i klatki piersiowej, koślawe kolana, płaskostopie, zniekształcenie kości miednicy. opis WCAG, Witamina E – tokoferol Ogólne osłabienie organizmu spowodowane zaburzeniem metabolizmu. Pękają naczynia krwionośne, w mięśniach nadmiernie gromadzi się tłuszcz. Następują zmiany zwyrodnieniowe mięśnia sercowego i zbyt szybki rozpad erytrocytów. Skóra jest pomarszczona, przebarwiona, z plamami starczymi. Może występować niepłodność.
Źródło: wikipedia.org, licencja: CC BY-SA 1.0.
Ciekawostka

W Polsce od 1997 roku prowadzony jest Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej, który ma na celu upowszechnienie spożywania kwasu foliowego (witaminy BIndeks dolny 9) przez wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę.

W USA od 1998 roku Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wymaga, aby kwas foliowy był dodawany do produktów zbożowych, takich jak chleb czy płatki zbożowe. Badania potwierdzają, że program ten jest skuteczny w profilaktyce wad cewy nerwowej.

bg‑green

Niedobór składników mineralnych

RGnLROYdZWMQs
Wysłuchaj nagrania abstraktu, ułóż do niego pytania i zadaj je koledze.
Źródło: pixabay.com, domena publiczna.
Ciekawostka

Długotrwałe niedobory jodu prowadzą do rozwoju niedoczynności tarczycy i powstawania wola. Zaawansowana niedoczynność tarczycy skutkuje zaś ospałością, spowolnieniem umysłowym i obniżeniem wydolności intelektualnej. U dzieci jest też przyczyną opóźnienia rozwoju fizycznego i psychicznego. Źródłami jodu są sól kuchenna jodowana i ryby słonowodne.

Niedożywienie w społeczeństwie

Niedożywienie najczęściej obserwuje się u chorych na nowotwory, anoreksję i bulimię. Zdarzają się przypadki niedożywienia wśród osób starszych, spowodowane brakiem odpowiedniej opieki, oraz u osób przebywających w szpitalu i rekonwalescentów. Niedożywienie dzieci i młodzieży wynika najczęściej z powielania niewłaściwych nawyków żywieniowych i niedostatku.

R1Gek0U8nhsfh
Niedożywienie osób starszych spowodowane jest brakiem odpowiedniej diety, a czasem brakiem środków finansowych.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Niedożywienie i głód są szczególnie groźne w okresie rozwoju płodowego, dzieciństwa i dojrzewania. Jest to czas nasilonego tempa wzrastania organizmu, kiedy formują się narządy i układy narządów. Ustala się wówczas gospodarka hormonalna oraz zachodzą – bardzo ważne dla dalszego rozwoju – procesy uczenia się i zapamiętywania. Niedobory żywieniowe występujące w czasie intensywnego rozwoju mogą prowadzić do trwałych deformacji szkieletu oraz niedorozwoju fizycznego i umysłowego.

Słowniczek

awitaminoza
awitaminoza

schorzenie polegające na całkowitym braku lub znaczącym niedoborze witamin w organizmie, powoduje różnorodne zakłócenia przemiany materii z objawami charakterystycznymi dla niedoboru poszczególnych witamin

glikogenoliza
glikogenoliza

rozkład glikogenu do glukozo‑6-fosforanu (głównie mięśnie pracujące), zużywanego bezpośrednio w glikolizie, lub do glukozy (głównie wątroba), dzięki czemu uzupełniany jest jej chwilowy niedobór w różnych tkankach organizmu, m.in. we krwi

glukoneogeneza
glukoneogeneza

zachodzący w wątrobie i nerkach proces wytwarzania glukozy z substancji niebędących sacharydami

głód
głód

fizjologiczne odczucie stanu organizmu związane z niedoborem pożywienia, a w nim składników pokarmowych takich jak np. białka, tłuszcze, cukry, witaminy czy sole mineralne

kwashiorkor
kwashiorkor

choroba spowodowana niedoborem białka w pożywieniu, występująca powszechnie wśród ubogiej ludności Azji, Afryki i Ameryki Południowej

lipoliza
lipoliza

proces hydrolitycznego rozkładu tłuszczów u organizmów żywych pod wpływem enzymów lipolitycznych; zachodzi w trakcie trawienia tłuszczów w przewodzie pokarmowym

niedożywienie
niedożywienie

wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – występujący na poziomie komórkowym brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe i energię a podażą, której zaspokojenie pozwala na wzrost, podtrzymywanie funkcji życiowych oraz pełnienie określonych funkcji

składniki mineralne
składniki mineralne

grupa związków, których organizm człowieka nie potrafi syntetyzować; muszą być dostarczane w odpowiednich ilościach i proporcjach z pożywieniem i wodą, dlatego zalicza się je do niezbędnych składników odżywczych

składniki odżywcze
składniki odżywcze

substancje, które po strawieniu i wchłonięciu do krwi są wykorzystywane przez organizm jako źródło energii, budulec lub czynnik regulujący procesy życiowe

tryptofan
tryptofan

organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych, wchodzi w skład białek (białka mleka, białka krwi), należy do aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu, nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem; zdolność do jego syntezy mają niektóre rośliny i bakterie

witaminy
witaminy

grupa substancji organicznych, których niewielkie ilości są niezbędne do prawidłowego przebiegu różnych procesów zachodzących w żywych organizmach; są całkowicie lub częściowo pozyskiwane z pożywienia