Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rj5EONrRPVzW8
Na ilustracji przedstawiona jest flaga WHO. W jej centralnej części znajduje się okrągła siatka, na której widoczne są kontynenty znajdujące się na kuli ziemskiej. Otoczona ona jest z dwóch stron wieńcami z liści laurowych połączonymi na dole. Na środku rzutu kuli ziemskiej znajduje się podobizna węża Eskulapa, oplecionego wokół laski. Wszystkie symbole są barwy białej, tło flagi ma kolor niebieski.

Niedobory dietetyczne

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) działa w ramach Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) i zajmuje się ochroną zdrowia oraz promowaniem zdrowego trybu życia.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dwie trzecie ludności świata jest niedożywione lub głoduje. Problem ten dotyczy głównie Afryki, Azji i subkontynentu indyjskiego. Szczególnie tragiczny jest los głodujących dzieci. W ich pożywieniu brakuje przede wszystkim białka zwierzęcego, żelaza, wapnia oraz witaminy A. W Polsce niedożywienie dotyka zarówno dzieci i młodzież, jak i osoby dorosłe. Najczęściej wiąże się ono z błędami żywieniowymi wynikającymi z nawyków, mody, ale i złej sytuacji ekonomicznej oraz niskiego poziomu wykształcenia. Około 18% Polaków jest niedożywione, w tym 28% to dzieci i młodzież do 18. roku życia.

Twoje cele
  • Określisz czynniki powodujące niedobory dietetyczne.

  • Przedstawisz wpływ niedoboru składników pokarmowych na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu.

  • Rozpoznasz objawy różnych chorób wynikających z niedożywienia.