Przeczytaj
Zasoby wodne świata
Aby lepiej zrozumieć temat gospodarowania wodą, niezbędne jest przypomnienie, czym są zasoby wodne występujące na świecie. Zasoby wodne to wody występujące na pewnym obszarze, możliwe do wykorzystania w różnorodnych procesach przyrodniczych i działalności gospodarczej człowieka. A zatem potencjalnie zaliczyć do nich można niemal wszystkie wody kuli ziemskiej (rzeczne, jeziorne, morskie, podziemne, glebowe, lód lodowców górskich i polarnych, parę wodną) z wyjątkiem wody zawiązanej wchodzącej w skład biomasy i minerałów. Całkowite zasoby wodne świata wynoszą 1 386 mln kmIndeks górny 33.

Na podstawie danych z U.S. Geological Survey, dostępny w internecie: https://water.usgs.gov/edu/gallery/watercyclekids/earth-water-distribution.html.
W strukturze zasobów wody na świecie dominują wody mórz i oceanów stanowiące 96,5%. Nie nadają się one do bezpośredniego wykorzystania ze względu na znaczne zasolenie. Woda słodka stanowi około 2,5% (35 029 tys. kmIndeks górny 33), ale znaczna jej część występuje w postaci stałej w lądolodach, lodowcach i wieloletniej zmarzlinie. W rzeczywistości do dyspozycji pozostaje niespełna 1% ogólnych zasobów wodnych Ziemi, a właściwie jeszcze mniej, bo wykorzystywane powinny być tylko zasoby odnawialnezasoby odnawialne. Ich globalna wielkość wynosi 42 810 mld mIndeks górny 3 Indeks górny koniec3 (42 810 kmIndeks górny 33), czyli 5 933 mIndeks górny 33/os.
Rodzaje wód | Zasoby globalne wody | Zasoby słodkiej wody | ||
---|---|---|---|---|
Objętość | % zasobów wody | Objętość w tysiącach km³ | % zasobów wody słodkiej | |
Wody oceanu światowego | 1 338 000 | 96,5 | - | - |
Lodowce i stała pokrywa śnieżna | 26 064,1 | 1,74 | 24 064,1 | 68,7 |
Wody podziemne | 23 400 | 1,7 | 10 530 | 30,1 |
w tym wody aktywne (do 100 m) | 10 530 | 0,76 | brak danych | brak danych |
Marzłoć trwała | 300 | 0,022 | 300 | 0,86 |
Jeziora | 176,4 | 0,013 | 91 | 0,26 |
Wody glebowe | 16,5 | 0,001 | 16,5 | 0,05 |
Para wodna w atmosferze | 12,9 | 0,001 | 12,9 | 0,037 |
Bagna | 11,47 | 0,0008 | 11,47 | 0,03 |
Rzeki | 2,12 | 0,0002 | 2,12 | 0,006 |
Woda biologiczna | 1,12 | 0,0001 | 1,12 | 0,003 |
Ogółem wody hydrosfery | 1 385 984 | 100 | 35 029,21 | 100 |
Największe znaczenie gospodarcze mają zasoby odnawialne wód. Ich wielkość zależy od cech klimatu, głównie wysokości opadów i temperatury powietrza wpływającej na wielkość parowania decydujących o klimatycznym bilansie wodnymklimatycznym bilansie wodnym, budowy geologicznej wpływającej na możliwości retencjiretencji wody w gruncie, rzeźby terenu warunkującej wielkość odpływu powierzchniowego oraz od pokrycia terenu modyfikującego procesy obiegu wody, wynikające z wyżej wymienionych czynników. Pobór wód do celów gospodarczych nie powinien przekraczać wielkości zasobów odnawialnych.

Małymi odnawialnymi zasobami wodnymi charakteryzują się m.in. obszary zwrotnikowe i podzwrotnikowe, a także wnętrza kontynentów – np. północna, południowa i wschodnia część Afryki, zwłaszcza strefa Sahelu, a także Bliski Wschód, Wyżyna Irańska, środkowa część kontynentu azjatyckiego (Kazachstan, Mongolia) i niektóre kraje europejskie (w tym Polska). Na tych obszarach częstym zjawiskiem są niedobory wody.
Natomiast dużymi zasobami wodnymi odznaczają się obszary równikowe, monsunowe oraz tereny położone w strefie umiarkowanej chłodnej. Dodatni bilans ma również strefa podbiegunowa. Na terenach tych występuje trwały nadmiar wód.
Zapotrzebowanie na wodę zaspokajane jest głównie z zasobów wód powierzchniowych. Udział wód podziemnych jest wielokrotnie mniejszy. Do obszarów o największych na świecie zasobach odnawialnych wód powierzchniowych należą:
Ameryka Południowa - dorzecza Amazonki i Orinoko,
Azja Wschodnia – dorzecze Jangcy,
Azja Południowa i Południowo‑Wschodnia - dorzecza Brahmaputry, Irawadi, Mekongu,
Ameryka Północna (Kanada) – dorzecza Mackenzie, Jukonu, Missisipi, Missouri,
Syberia – dorzecza Jeniseju, Obu, Leny i in.,
Nowa Gwinea – dorzecza Fly i Sepik.
Kraj | Zasoby wód powierzchniowych w mld mIndeks górny 33 |
Brazylia | 8 425,9 |
Rosja | 4 259,3 |
Kanada | 3 523,5 |
Chiny | 2 861,9 |
Stany Zjednoczone | 2 478,0 |
Indie | 1 869,0 |
Chile | 976,9 |
Meksyk | 471,9 |
Nowa Zelandia | 446,9 |
Japonia | 413,8 |
Indeks górny Źródło: Rocznik statystyki międzynarodowej, GUS, 2019. Indeks górny koniecŹródło: Rocznik statystyki międzynarodowej, GUS, 2019.
Zasoby wodne Ziemi pod względem ilościowym są potencjalnie wystarczające do zaspokojenia potrzeb wszystkich mieszkańców planety. Niestety ich nierównomierne rozmieszczenie i nieracjonalne gospodarowanie powodują, że w wielu krajach świata pojawiają się nadwyżki lub niedobory wody. W krajach Ameryki Północnej i Południowej, Afryki Równikowej oraz w Rosji, Indonezji, Australii na mieszkańca przypada ponad 5 000 mIndeks górny 33 wody, podczas gdy w krajach Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu niespełna - 500 mIndeks górny 33.

Pobór wód
Człowiek wykorzystuje wodę do różnorodnych celów – bytowych, komunalnych, przemysłowych i rolniczych. Rejony największego poboru wody pokrywają się na ogół z obszarami dynamicznej urbanizacji, intensywnego rozwoju przemysłu, zwłaszcza paliwowo‑energetycznego i wydobywczego, oraz z terenami uprawy rolnej z zastosowaniem nawadniania.

Roczny pobór wód na świecie wynosi 4 600 mld mIndeks górny 33 i stanowi nieco ponad 10% globalnych zasobów odnawialnych wód. Przewiduje się, że do 2050 roku roczny pobór wody wzrośnie o 20–30%, czyli do poziomu 5 500‑6 000 mld mIndeks górny 33.
Kraj | Pobór wody w mld mIndeks górny 33 |
Indie | 761,00 |
Chiny | 554.10 |
Stanv Zjednoczone | 478,40 |
Pakistan | 183,50 |
Indonezja | 113,30 |
Iran | 93.30 |
Japonia | 90.04 |
Wietnam | 82.03 |
Filipiny | 81,56 |
Meksyk | 80,30 |
Indeks górny Źródło: https://data.worldbank.org/ Indeks górny koniecŹródło: https://data.worldbank.org/
Gospodarcze wykorzystanie wody na świecie
Wykorzystanie zasobów odnawialnych jest znacznie zróżnicowane przestrzennie. W Afryce Północnej i Azji Zachodniej przekracza 75%, w Azji Południowej sięga 60%, zaś w Azji Wschodniej i Południowo‑Wschodniej oraz w Stanach Zjednoczonych sytuuje się w przedziale 10‑25%. W niektórych częściach świata wynosi poniżej 10%.

Na świecie największe zużycie wody przypada na rolnictwo (70%). Sektor przemysłowy wykorzystuje 20% zasobów wodnych, a gospodarka komunalna - 10%. Czynnikami decydującymi o wielkości wykorzystania wód w poszczególnych sektorach gospodarki są: wartość bilansu wodnego, poziom rozwoju rolnictwa i przemysłu oraz liczba ludności i zaawansowanie procesów urbanizacji. W związku z tym proporcje udziału wymienionych sektorów gospodarki w wykorzystaniu zasobów wodnych zmieniają się w poszczególnych regionach świata. W Europie woda jest użytkowana głównie do celów przemysłowych (około 60%), podczas gdy rolnictwo i gospodarka komunalna mają dużo mniejsze znaczenie (po około 20%). Odmiennie kształtuje się struktura zużycia wody w Azji i Afryce, gdzie dominującym kierunkiem jest rolnictwo (powyżej 80%).
Sektor gospodarki | Pobór wody w mld mIndeks górny 33 |
Rolnictwo | 3 220 |
Przemysł | 920 |
Gospodarka komunalna | 460 |
Ogółem | 4600 |
Indeks górny Źródło: https://data.worldbank.org. Indeks górny koniecŹródło: https://data.worldbank.org.


Zużycie wody w rolnictwie, przemyśle i gospodarce komunalnej w skali globalnej wykazuje znaczną dynamikę wzrostu. Dotyczy to głównie poboru na cele rolnicze, które od początków XX w. wzrosły ponad pięciokrotnie. Zużycie wody przez przemysł i gospodarkę komunalną również wykazuje tendencję wzrostową.

Rolnictwo
W rolnictwie woda jest wykorzystywana głównie do produkcji roślinnej, nawadniania, funkcjonowania gospodarstw rolnych oraz utrzymania stawów hodowlanych. Największe jej zużycie w skali globalnej związane jest z nawadnianiem pól uprawnych. W niektórych rejonach świata jest ono konieczne do rozpoczęcia i prowadzenia dowolnej uprawy, w innych umożliwia uprawę bardziej dochodowych roślin lub zwiększa plony. Obecnie nawadnianie obejmuje 2,81 mld ha (około 20% powierzchni gruntów uprawnych, łąk i pastwisk) i odpowiada za 40% światowej produkcji żywności. Wiodącymi krajami są Indie i Chiny, gdzie odpowiednio około 30% i 52 % wszystkich gruntów uprawnych jest nawadnianych.

Wielkość wykorzystanych do nawadniania zasobów wodnych zależy m.in. od bilansu wodnego obszaru, wymagań wodnych gatunków uprawnych, pojemności wodnej gleby oraz zastosowanej metody irygacji. Nawadnianie powierzchniowe (zalewowe), bruzdowe i deszczowanie są zwykle tańsze, ale mniej wydajne, ponieważ większość wody odparowuje, spływa po powierzchni gruntu lub przesiąka w głąb gleby. Niestety, skutkuje to często zasoleniem gruntu i przyczynia się do marnotrawstwa wody. Przy tych typach irygacji pól zużywa się zwykle znacznie więcej wody niż podczas stosowania bardziej wydajnych, ale też kosztownych metod kroplowych czy przesiąkowych, które pozwalają na doprowadzanie wody do głębszych warstw gleby.


Największe zużycie wody w rolnictwie w stosunku do zasobów odnawialnych występuje przede wszystkim w regionach o suchym i półsuchym klimacie – w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, w zachodniej Azji oraz częściowo w basenie Morza Śródziemnego.

Przemysł
W przemyśle woda jest niezbędna dla większości procesów technologicznych. Wykorzystywana jest do produkcji energii w hydroelektrowniach jako chłodziwo, w elektrowniach konwencjonalnych (węglowych) i jądrowych. Zakłady przemysłu chemicznego i rafinerie wykorzystują wodę w procesach chemicznych, np. jako rozpuszczalnik. Jest także niezbędna przy eksploatacji gazu łupkowego. Największy udział w wykorzystaniu wody ma przemysł paliwowo‑energetyczny, na kolejnych miejscach sytuuje się przemysł chemiczny i metalurgiczny. Pobór wody może być bardzo wysoki w przypadku niektórych gałęzi przemysłu, ale zużycie jest generalnie znacznie niższe niż w rolnictwie.


Zapotrzebowanie na wodę w przemyśle jest głównie zaspokajane z zasobów wód powierzchniowych. Tylko niewielka jej część (kilka procent) krąży w obiegu zamkniętym, pozostała wraca do środowiska w postaci ścieków.

Gospodarka komunalna
Gospodarka komunalna ma najmniejszy udział w poborze wody na świecie. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych absolutne minimum konieczne do przeżycia to 20 l/os. miesięcznie. Średnie miesięczne zużycie wody na świecie wynosi ok. 103 l/os. Nie znaczy to jednak, że potrzeby wszystkich mieszkańców Ziemi są zaspokojone w tym samym stopniu. Przeciętny Europejczyk zużywa około 150‑200 litrów wody dziennie, Amerykanin - powyżej 400 litrów, natomiast mieszkańcy najuboższych krajów Afryki mają do dyspozycji tylko 5 litrów.
W krajach rozwiniętych głównym źródłem wody w sieci wodociągowej są z reguły wody podziemne, które mają znacznie lepszą jakość. W krajach słabo rozwiniętych dominuje pobór wód powierzchniowych. Z tej objętości tylko niewielka część zużywana jest do picia i gotowania, czyli stanowi tzw. zużycie bezzwrotne. Woda pozostała po wykorzystaniu jest kierowana do sieci kanalizacyjnej i wraca do środowiska w postaci ścieków komunalnych.
- mycie i kąpiele; Wartość: 44; Udział procentowy: 44%
- zmywanie i pranie; Wartość: 26; Udział procentowy: 26%
- woda do spłukiwania toalet; Wartość: 26; Udział procentowy: 26%
- przygotowanie posiłków; Wartość: 4; Udział procentowy: 4%
-
Label : mycie i kąpiele
Value : 44%
-
Label : zmywanie i pranie
Value : 26%
-
Label : woda do spłukiwania toalet
Value : 26%
-
Label : przygotowanie posiłków
Value : 4%
Przeciętnie w gospodarstwie domowym najwięcej wody zużywa się do celów higienicznych i sanitarnych, natomiast udział spożycia wody (bezpośredniego i w postaci posiłków) jest nieporównywalnie mniejszy. Wielkości te znacznie różnią się jednak w poszczególnych regionach świata.

Turystyka i rekreacja
Wykorzystanie wody w turystyce i rekreacji na ogół nie jest uwzględniane w zestawieniach statystycznych ma bowiem bardzo mały udział wynoszący poniżej 1% w całkowitym zużyciu wody i zwykle jest klasyfikowane do sektorów gospodarki komunalnej i rolnictwa. Turyści użytkują co prawda wodę do celów bytowych podczas pobytu w hotelach i ośrodkach wypoczynkowych, w tym przypadku jednak dane dotyczące zużycia wody trafiają do statystyk dotyczących gospodarki komunalnej. Natomiast wykorzystanie wody do podlewania terenów rekreacyjnych (np. pól golfowych, miejskich parków i ogrodów) jest z kolei uwzględniane w statystykach dotyczących nawadniania.
- wykorzystanie sanitarne; Wartość: 29,7; Udział procentowy: 29,7%
- pranie; Wartość: 15,8; Udział procentowy: 15,8%
- utrzymanie terenów zielonych; Wartość: 15,8; Udział procentowy: 15,8%
- przygotowanie żywności; Wartość: 13,9; Udział procentowy: 13,9%
- chłodzenie i ogrzewanie; Wartość: 11,9; Udział procentowy: 11,9%
- inne; Wartość: 11,9; Udział procentowy: 11,9%
- napełnianie basenów; Wartość: 1; Udział procentowy: 1%
-
Label : wykorzystanie sanitarne
Value : 29,7%
-
Label : pranie
Value : 15,8%
-
Label : utrzymanie terenów zielonych
Value : 15,8%
-
Label : przygotowanie żywności
Value : 13,9%
-
Label : chłodzenie i ogrzewanie
Value : 11,9%
-
Label : inne
Value : 11,9%
-
Label : napełnianie basenów
Value : 1%
Kiedy jednak analizuje się zużycie wody w turystyce nie na poziomie globalnym, tylko lokalnym, okazuje się, że jest ono znacznie większe (np. 7,3% na Malcie, 4,8% na Cyprze). Wynika to z faktu, że turyści odpoczywający z reguły w miejscach o ciepłym klimacie konsumują znacznie więcej wody niż na co dzień. Niektórzy badacze dowodzą, że przeciętny turysta zużywa nawet do 2 tysięcy litrów wody dziennie. Do tego należy dodać jeszcze 5 tysięcy litrów tzw. „wody wirtualnej” zużytej na obsługę ruchu turystycznego (transport, produkcja żywności itp.). Przykładowo w miejscowościach turystycznych położonych nad Morzem Śródziemnym turyści zużywają siedmiokrotnie więcej wody niż stali mieszkańcy.

Turystyka i rekreacja zmniejsza także okresowo dostępność wody dla innych użytkowników. Na przykład wykorzystanie wód powierzchniowych do nawodnień rolniczych może być ograniczone w okresie wakacyjnym podczas intensywnego uprawiania sportów wodnych. Także wody rzek, na których uprawiany jest rafting mogą nie być dostępne do wytwarzania energii wodnej w okresie szczytowego zapotrzebowania na energię elektryczną.

Skutki nadmiernego poboru wody
Bezpośrednim skutkiem nadmiernego poboru wód jest ich niedobór. Może on być wywołany także przez czynniki przyrodnicze. Wówczas pojawia się w obszarach o ujemnym bilansie wodnym i ma charakter wielkopowierzchniowy. Regionami o największym niedoborze wody uwarunkowanym naturalnymi procesami są: północna, południowa i wschodnia część Afryki, zwłaszcza strefa Sahelu, Bliski Wschód, Wyżyna Irańska, zachodnia część Półwyspu Indyjskiego, niemal cała Australia, obszar Wielkiej Kotliny w Ameryce Północnej i południowoamerykańska Pampa.
Człowiek poprzez nadmierny pobór wód do celów rolniczych, przemysłowych i komunalnych może wpływać na pogłębianie niedoboru wody wynikającego z uwarunkowań przyrodniczych albo powodować jego występowanie w strefach dotychczas zasobnych w wodę. Na całym świecie, zarówno w strefach o dodatnim, jak i ujemnym bilansie wodnym, pojawiają się lokalne strefy deficytu wód powiązane z obszarami zurbanizowanymi, kompleksami miejsko‑przemysłowymi i terenami eksploatacji surowców, zwłaszcza metodą odkrywkową.

W wyniku intensywnego poboru wód powierzchniowych maleją przepływy rzek, a w przypadku silnego eksploatowania wód podziemnych - pojawiają się leje depresjileje depresji, których powierzchnia może sięgać nawet kilkuset kmIndeks górny 22.
Niedobór wód powoduje wtórne skutki. Należą do nich zjawiska pustynnienia i stepowieniastepowienia. Pustynnienie polega na rozszerzaniu zasięgu pustyń na obszary, gdzie nie istniały one w czasach historycznych, natomiast stepowienie to postępujący w czasie proces przemiany obszarów zalesionych, zarośli i łąk w zbiorowiska o mniejszych wymaganiach wodnych (np. obszary trawiaste).

Nadmierna eksploatacja zasobów wód nie tylko zwiększa prawdopodobieństwo braków wody w suchych okresach, ale równocześnie powoduje obniżenie jakości wody z powodu mniejszego rozcieńczenia zanieczyszczeń. Może także zwiększać ryzyko przedostawania się wody słonej do wód gruntowych w regionach przybrzeżnych.
Więcej informacji na temat zasobów wodnych, niedoboru wód na świecie i w Polsce oraz jego skutków uzyskasz z następujących e‑materiałów: Przyczyny niedoboru wody w Polsce, Stepowienie i pustynnienie obszarów, Susze i pustynnienie, Pustynnienie antropogeniczne, Obszary niedoboru wody na świecie.
Słownik
proces, w wyniku którego para wodna jest odprowadzana do atmosfery wskutek transpiracji roślin i parowania z gleby (ewaporacja)
wskaźnik obliczany jako różnica pomiędzy przychodami wody (w postaci opadów), a stratami w procesie parowania; określa zagrożenie suszą
strefa obniżonego zwierciadła wód podziemnych występująca m.in. wokół studni oraz ujęć wody, powstała wskutek jej pompowania
zdolność gruntu (gleby) do gromadzenia wody i zatrzymywania jej przez dłuższy czas
przemiana obszarów zalesionych, zarośli i łąk w zbiorowiska trawiaste występująca pod wpływem nadmiernego osuszenia gleb lub działalności człowieka: wyrębu lasów, wadliwych melioracji, nadmiernego poboru wód powierzchniowych i podziemnych.
nieprzemysłowa woda ściekowa wytwarzana w czasie domowych procesów, takich jak mycie naczyń, kąpiel czy pranie, nadająca się w ograniczonym zakresie do powtórnego wykorzystania
zasoby uzupełniane w cyklu hydrologicznym dzięki naturalnym czynnikom i procesom zasilania