Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Trawienie i wchłanianie pokarmu możliwe jest dzięki obróbce mechanicznej (rozcieranie, rozgniatanie) i chemicznej (trawienie enzymami). Rozpoczyna się ono na początku układu pokarmowego – w jamie ustnej. W tej części układu pokarmowego pokarm poddawany jest działaniu wydzieliny nazywanej śliną. Wydzielana jest ona przez gruczoły nazywane śliniankami.

Ślina zmiękcza i nawilża pokarm, co ułatwia jego rozdrobnienie, a następnie przełknięcie. Rozpuszczenie substancji smakowych w ślinie ułatwia ich związanie z receptorami smaku na języku. Ślina zawiera także enzymy zapoczątkowujące trawienie cukrów (amylazaamylazyamylaza ślinowa, inaczej ptialina) i tłuszczów (lipazalipazylipaza językowa). Ponadto pełni funkcję obronną, oczyszczając pokarm znajdujący się w jamie ustnej z patogenów, dzięki obecności lizozymulizozymlizozymu. U niektórych zwierząt ślina może także zawierać wydzieliny takie jak jad (żmije), białka hamujące odpowiedź immunologiczną gospodarza (kleszcze) lub zapobiegające krzepnięciu krwi (komar).

bg‑cyan

Wydzielanie śliny u człowieka

Ślinianki są gruczołami merokrynowymigruczoł merokrynowymerokrynowymi. Tworzą je skupiska komórek, tzw. gronki, od których odchodzą przewody wydzielnicze. Wszystkie główne przewody mają ujście w jamie ustnej. Wyróżnia się trzy główne pary ślinianek: przyuszne, podżuchwowe i podjęzykowe. W jamie ustnej i na języku występują również mniejsze skupiska komórek wydzielających ślinę.

R5XSxuQsbyuH8
Ilustracja interaktywna przedstawia głowę mężczyzny, zwróconą bokiem w lewą stronę. Cyframi oznaczono zaznaczone ślinianki: 1. ślinianka przyuszna, 2. ślinianka podjęzykowa, 3. ślinianka podżuchwowa.
Ślinianki człowieka.
Źródło: Englishsquare Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gray2

Skład śliny

Ślinianki wydzielają łącznie ok. 1,5 l śliny dziennie. Jej gęstość waha się od 1,002 do 1,012 g/ml. Ślina jest przejrzystą, bezbarwną wydzieliną, w 90% składającą się z wody. Pozostałymi składnikami są jony, śluz, białka (m.in. enzymy i immunoglobuliny), a także metabolity (np. mocznik, kwas moczowy, kreatynina), hormony i substancje bakteriobójcze. W ślinie obecne są także złuszczone komórki nabłonka, leukocyty, drobnoustroje i resztki pokarmowe. Odczyn śliny w okresie spoczynku wynosi ok. 6,7, zaś podczas żucia zwiększa się do 8,0.

Skład i ilość śliny różnią się w zależności od miejsca jej wydzielania. Ślinianki przyuszne wydzielają ok. 20% śliny określanej jako surowicza. Ma ona wodnisty  charakter i zawiera enzymy. Największa ilość (70%) śliny wydzielana jest przez ślinianki podżuchwowe. Cechuje ją średnia gęstość, a jej skład jest najbardziej zróżnicowany – zawiera ona enzymy oraz śluz. Z kolei ślina wydzielana przez ślinianki podjęzykowe jest bogata w śluz i stanowi zaledwie 5% całkowitej dziennej objętości śliny. Pozostałe 5% wydzielane jest przez gruczoły językowe i mniejsze gruczoły jamy ustnej.

Amylaza ślinowa

Głównym enzymem śliny jest amylazaamylazyamylaza ślinowa. Rozkłada ona polisacharydy (skrobię, glikogen) na dwucukry (maltozę i maltotriozę), hydrolizując wiązania glikozydowe typu alfa 1:4. Korzystne pH dla działania amylazy wynosi 6,7, dlatego enzym ten aktywny jest w jamie ustnej. W żołądku (odczyn kwaśny) amylaza ślinowa zostaje unieczynniona. Ponowne trawienie wielocukrów odbywa się w jelicie cienkim pod wpływem amylazyamylazyamylazy trzustkowej.

Lipaza językowa

Drugim głównym enzymem śliny jest lipazalipazylipaza językowa wydzielana przez gruczoły Ebnera znajdujące się na języku. Wraz z pokarmem enzym ten trafia do żołądka, w którym w obecności kolipazykolipazakolipazy hydrolizuje wiązania estrowe tłuszczów.

Mucyny

Bardzo ważnymi białkami (glikoproteinami), stanowiącymi ok. 1/3 białek śliny, są śluzowate glikoproteiny – mucyny. Ich rola polega na utrzymywaniu prawidłowego stanu jamy ustnej. Uczestniczą w ochronie nabłonka przed otarciami i uniemożliwiają bakteriom tworzenie biofilmu, co utrudnia im dotarcie do nabłonka. Mucyny nadają lepkość ślinie oraz nawilżają pokarm i ułatwiają jego połykanie.

Przeciwciała

W ślinie znajdują się również przeciwciała – głównie IgA oraz śladowe ilości IgG i IgM. Pełnią one funkcje obronne przed patogenami. IgA hamują adhezję bakterii do błon śluzowych jamy ustnej oraz neutralizują toksyny i enzymy wydzielane przez obce organizmy.

Lizozym i laktoferyna

Lizozym jest enzymem o działaniu przeciwbakteryjnym. W wyniku rozerwania wiązań glikozydowych uszkadza on błonę komórkową bakterii i prowadzi do ich lizy. Kolejnym białkiem obronnym biorącym udział w odpowiedzi immunologicznej jest laktoferynalaktoferynalaktoferyna. Wykazuje ona działanie przeciwko bakteriom, wirusom, grzybom oraz ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Hamuje tworzenie się biofilmubiofilmbiofilmu na zębach poprzez wiązanie jonu żelazowego
(FeIndeks górny 3+), niezbędnego do wzrostu niektórych bakterii.

Jony

Ślina zawiera również liczne jony. Tuż po jej wydzieleniu stężenie jonów (NaIndeks górny +, KIndeks górny +, ClIndeks górny -, HCOIndeks górny 3-) zbliżone jest do ich stężenia w osoczu krwi, zatem na początku jest ona izotonicznaroztwór izotonicznyizotoniczna. Jej skład zmienia się w przewodach wyprowadzających ślinianek. Dochodzi w nich do wchłaniania NaIndeks górny +  Indeks górny konieci ClIndeks górny - oraz wydzielania KIndeks górny +. Dlatego ślina dopływająca do jamy ustnej jest hipotonicznaroztwór hipotonicznyhipotoniczna (wysokie stężenia KIndeks górny +i niskie NaIndeks górny + i ClIndeks górny -).

bg‑gray2

Kontrola wydzielania śliny

Wydzielanie śliny kontrolowane jest głównie przez autonomiczny układ nerwowy. Receptory wydzielania śliny pobudzane są w odpowiedzi na bodźce. Proces ten może zostać zapoczątkowany przez kontakt z pokarmem, który stymuluje receptory smakowe, węchowe czy wzrokowe. Innymi czynnikami wpływającymi na wzmożone wydzielanie śliny są bodźce mechaniczne (żucie, ssanie) oraz wydzielanie hormonów, np. acetylocholiny, noradrenaliny i dopaminy. Z kolei podczas stresu wydzielanie śliny zostaje zahamowane.

bg‑cyan

Ślina jako materiał diagnostyczny

Ślina jako materiał diagnostyczny cieszy się coraz większą popularnością. Pobieranie próbek jest niedrogie, bezbolesne i nieinwazyjne. Ponadto próbki śliny nie wymagają specjalnych procedur przechowywania i transportu, ponieważ zawarte w niej związki są trwałe. Obecnie przeznaczone do stosowania w jamie ustnej testy pozwalają wykryć w ślinie m.in. narkotyki lub leki. Testy takie są na ogół wykonywane w placówkach medycznych i ośrodkach leczenia narkomanii. Na użytek prywatny często stosuje się testy pozwalające wykryć owulację dzięki powstawaniu w kropli śliny, pod wpływem dużego stężenia estrogenów, wzoru przypominającego liść paproci. Testy takie to minimikroskopy powiększające próbkę śliny. Ślina może zostać również wykorzystana do określenia stężenia przeciwciał (przeciwko HBV, HCV, HIV oraz SARS‑CoV‑2), cytokin i hormonów (np. kortyzolu w monitorowaniu stresu i żeńskich hormonów płciowych w leczeniu niepłodności).

Ciekawostka

W starożytności Chińczycy wykorzystywali fizjologiczne zmiany spowodowane stresem zachodzące podczas wydzielania śliny. Chcąc udowodnić winę, wkładali oskarżonym do ust suchy ryż. Stres powodował zmniejszenie wydzielania śliny, przez co ryż nie sklejał się w kęs.

Indeks dolny Źródło: David LevinsonEncyclopedia of crime and punishment. Thousand Oaks, Ca.: Sage Publications, 2002, s. 725. Indeks dolny koniec

Słownik

adhezja
adhezja

zjawisko łączenia się powierzchniowych warstw dwóch różnych faz zetkniętych ze sobą

amylazy
amylazy

grupa enzymów hydrolizujących wiązania glikozydowe w polisacharydach

biofilm
biofilm

złożona wielokomórkowa struktura bakterii (i innych mikroorganizmów) otoczona warstwą substancji organicznych i nieorganicznych produkowanych przez te drobnoustroje, wykazująca adhezję zarówno do powierzchni biologicznych, jak i abiotycznych

gruczoły zewnątrzwydzielnicze
gruczoły zewnątrzwydzielnicze

gruczoły mające kontakt z powierzchnią nabłonka poprzez przewody wyprowadzające

gruczoł merokrynowy
gruczoł merokrynowy

gruczoł, którego komórki nie ulegają zmianom i uszkodzeniu, a substancja wydzielana jest na drodze dyfuzji

kolipaza
kolipaza

białko niezbędne do optymalnej aktywności lipazy, wydzielane przez trzustkę

laktoferyna
laktoferyna

glikoproteina występująca m.in. w ślinie i mleku, zawierająca związki żelaza utrudniające rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym

lipazy
lipazy

enzymy hydrolizujące wiązania estrowe kwasów tłuszczowych

liza
liza

rozpad komórek bakteryjnych, roślinnych lub zwierzęcych pod wpływem czynników litycznych uszkadzających ściany i błony komórkowe, prowadzący do śmierci komórki i uwolnienia zawartości cytoplazmy do otoczenia

lizozym
lizozym

enzym o właściwościach hydrolizujących peptydoglikan ściany komórkowej bakterii

roztwór hipotoniczny
roztwór hipotoniczny

roztwór o niższym ciśnieniu osmotycznym niż oddzielony błoną półprzepuszczalną roztwór odniesienia

roztwór izotoniczny
roztwór izotoniczny

w kontakcie z innym roztworem, od którego oddzielony jest błoną półprzepuszczalną, zostaje z nim w równowadze