E-materiały do kształcenia zawodowego

Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych

OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - ogrodnik 611303

OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - technik ogrodnik 314205

Przewodnik dla uczącego się

6

Spis treści

Cele uczącego sięCele uczącego się

Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału

Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

Wymagania techniczneWymagania techniczne

1

Cele uczącego się

  • Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celów kształcenia w zawodzie ogrodnik (kod cyfrowy zawodu – 611303) i technik ogrodnik (kod cyfrowy zawodu – 314205): dla wyodrębnionej w zawodzie kwalifikacji OGR.02. zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych, ponieważ tematyka e materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.

  • Uzyskasz kompetencje w kierunku wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych.

  • Uzyskasz kompetencje w kierunku znajomości stosowania zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.

  • Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno cyfrowe.

  • Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

2

Struktura e‑materiału

E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.

Wprowadzenie

Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.

Materiały multimedialne

Sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowychDLOy1gn1bSekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych

Praca z sekwencjami filmowymi pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie pomieszczeń, osłon i podłoży stosowanych w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych (np. szklarnie, tunele foliowe),

  • wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych;

  • omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;

  • charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion oraz zabiegów agrotechnicznych,

  • omówienie obsługi i zastosowania sprzętu wykorzystywanego do realizacji zadań zawodowych (np. siewniki, sadzarki, opryskiwacze).

Wycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponicznąD4istl36PWycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponiczną

Praca z wycieczką wirtualną pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie metod uprawy grzybów jadalnych oraz specyfiki uprawy ziół metodą hydroponiczną;

  • omówienie procesu planowania i organizowania prac w gospodarstwie ogrodniczym (np. dobieranie gatunków i odmian do warunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa, przygotowanie terenu pod zakładanie uprawy, zabiegi pielęgnacyjne wykonywane w uprawach, zbiór, przygotowanie do sprzedaży i przechowywanie plonów);

  • charakteryzowanie pomieszczeń uprawowych i ich wyposażenia.

Plansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówkiD4istl36PPlansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówki

Praca z planszą interaktywną pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie pomieszczeń, osłon, podłoży i pojemników do produkcji warzyw;

  • ocenianie przydatności gleby do uprawy roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych w gruncie i pod osłonami oraz ,

  • wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;

  • umiejętne dobieranie odpowiednich gatunków warzyw, roślin przyprawowych do dowarunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa;

  • omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;

  • charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz zabiegów agrotechnicznych,

  • charakteryzowanie czynności związanych z zakładaniem i prowadzeniem produkcji grzybów jadalnych oraz zbiorem i przygotowaniem do sprzedaży;

  • analiza prowadzonej uprawy warzyw zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;

  • omówienie metod ekologicznej uprawy roślin warzywnych.

E‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnychDtX2kiiomE‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych

Praca z e‑bookiem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:

  • charakteryzowanie pomieszczeń, osłon, pojemników i podłoży stosowanego w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;

  • ocenianie przydatności gleby do uprawy roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych w gruncie i pod osłonami oraz ,

  • wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;

  • umiejętne dobieranie odpowiednich gatunków warzyw, roślin przyprawowych do dowarunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa;

  • omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;

  • charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz zabiegów agrotechnicznych,

  • charakteryzowanie czynności związanych z zakładaniem i prowadzeniem produkcji grzybów jadalnych oraz zbiorem i przygotowaniem do sprzedaży;

  • analiza prowadzonej uprawy warzyw zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;

  • omówienie metod ekologicznej uprawy roślin warzywnych.

Obudowa dydaktyczna

Interaktywne materiały sprawdzająceD17qteivFInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakładaniem i prowadzeniem upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych.

Słownik pojęć dla e‑materiałuD15Xd1BQVSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.

Przewodnik dla nauczycielaDnKaa4ZnUPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.

Przewodnik dla uczącego sięD18FxRWf8Przewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.

Netografia i bibliografiaD143WFWhCNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑zasób oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej zakładaniem i prowadzeniem upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych.

Instrukcja użytkowaniaD12rqqAMgInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie materiałów oraz poszczególnych jego elementów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

3

Powiązania między elementami e‑materiału

Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej.

Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:

  • sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych z ćwiczeniami 1, 4, 6 i 10;

  • wycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych z ćwiczeniami 2 i 3;

  • plansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówki z ćwiczeniem 8;

  • e‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych z ćwiczeniami 5, 7 i 9.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

4

Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia

E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.

1. Sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych

Dzięki sekwencjom filmowym zyskasz wiedzę o sposobach zakładania i prowadzenia upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych. Dowiesz się, jak wybrać odpowiedni teren i przygotować go do uprawy, jak wyglądają prace związane z uprawą, jak przeprowadzać zbiory roślin, zorganizować ich transport i sprzedaż. Wynotuj z multimedium te informacje, które uznasz za najważniejsze; możesz także sporządzić mapę myśli.

2. Plansza interaktywna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponiczną

W planszy interaktywnej znajdziesz przystępnie opracowane informacje na temat upraw. Możesz swobodnie poruszać się między polami planszy, przybliżać i oddalać obraz, jak również zapisywać i drukować poszczególne elementy. Możesz także dodawać do zasobu własne notatki. Wykorzystaj możliwości multimedium, by dowiedzieć się jak najwięcej o uprawie roślin i grzybów i zapisać informacje, które mogą ci się przydać w pracy zawodowej.

3. E‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych

Wybierz te fragmenty e‑booka, które interesują cię w perspektywie specjalizacji zawodowej, i stwórz na ich podstawie mapę myśli lub schemat, w których ujmiesz najważniejsze twoim zdaniem informacje.

4. Interaktywne materiały sprawdzające

Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.

Netografia i bibliografia

Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić zdobytą na zajęciach wiedzę na temat upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

5

Wymagania techniczne

Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.

System operacyjny:

  • Windows 7 lub nowszy

  • OS X 10.11.6 lub nowszy

  • GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM

Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:

  • Chrome w wersji 69.0.3497.100

  • Firefox w wersji 62.0.2

  • Safari w wersji 11.1

  • Opera w wersji 55.0.2994.44

  • Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0

  • Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124

Urządzenia mobilne:

  • 2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym

  • Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści