Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - ogrodnik 611303
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych - technik ogrodnik 314205
Przewodnik dla uczącego się
Spis treści
Cele uczącego sięCele uczącego się
Struktura e‑materiałuStruktura e‑materiału
Powiązania między elementami e‑materiałuPowiązania między elementami e‑materiału
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształceniaWskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
Wymagania techniczneWymagania techniczne
Cele uczącego się
Poznasz treści, które pozwalają na osiągnięcie, zgodnie z podstawą programową, celów kształcenia w zawodzie ogrodnik (kod cyfrowy zawodu – 611303) i technik ogrodnik (kod cyfrowy zawodu – 314205): dla wyodrębnionej w zawodzie kwalifikacji OGR.02. zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych, ponieważ tematyka e materiału służy przygotowaniu absolwenta do profesjonalnego wykonywania zadań zawodowych.
Uzyskasz kompetencje w kierunku wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych.
Uzyskasz kompetencje w kierunku znajomości stosowania zasady Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności.
Rozwiniesz kompetencje komunikacyjno cyfrowe.
Dostosujesz tempo i zakres nauki do swoich indywidualnych potrzeb.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Struktura e‑materiału
E‑materiał składa się z trzech części: wprowadzenia, materiałów multimedialnych oraz obudowy dydaktycznej. Każda z tych części zawiera powiązane tematycznie elementy składowe.
Wprowadzenie
Przedstawia podstawowe informacje, które ułatwiają użytkownikowi wstępne zapoznanie się z zawartością e‑materiału.
Materiały multimedialne
Sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowychSekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych
Praca z sekwencjami filmowymi pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
charakteryzowanie pomieszczeń, osłon i podłoży stosowanych w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych (np. szklarnie, tunele foliowe),
wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych;
omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;
charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion oraz zabiegów agrotechnicznych,
omówienie obsługi i zastosowania sprzętu wykorzystywanego do realizacji zadań zawodowych (np. siewniki, sadzarki, opryskiwacze).
Wycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponicznąWycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponiczną
Praca z wycieczką wirtualną pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
charakteryzowanie metod uprawy grzybów jadalnych oraz specyfiki uprawy ziół metodą hydroponiczną;
omówienie procesu planowania i organizowania prac w gospodarstwie ogrodniczym (np. dobieranie gatunków i odmian do warunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa, przygotowanie terenu pod zakładanie uprawy, zabiegi pielęgnacyjne wykonywane w uprawach, zbiór, przygotowanie do sprzedaży i przechowywanie plonów);
charakteryzowanie pomieszczeń uprawowych i ich wyposażenia.
Plansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówkiPlansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówki
Praca z planszą interaktywną pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
charakteryzowanie pomieszczeń, osłon, podłoży i pojemników do produkcji warzyw;
ocenianie przydatności gleby do uprawy roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych w gruncie i pod osłonami oraz ,
wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;
umiejętne dobieranie odpowiednich gatunków warzyw, roślin przyprawowych do dowarunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa;
omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;
charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz zabiegów agrotechnicznych,
charakteryzowanie czynności związanych z zakładaniem i prowadzeniem produkcji grzybów jadalnych oraz zbiorem i przygotowaniem do sprzedaży;
analiza prowadzonej uprawy warzyw zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
omówienie metod ekologicznej uprawy roślin warzywnych.
E‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnychE‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych
Praca z e‑bookiem pomoże ci w wykształceniu następujących umiejętności:
charakteryzowanie pomieszczeń, osłon, pojemników i podłoży stosowanego w uprawie roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;
ocenianie przydatności gleby do uprawy roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych w gruncie i pod osłonami oraz ,
wyłaściwy wybór i przygotowanie podłoża pod uprawę roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych;
umiejętne dobieranie odpowiednich gatunków warzyw, roślin przyprawowych do dowarunków klimatyczno‑glebowych gospodarstwa;
omówienie zabiegów uprawowych i pielęgnacyjnych;
charakteryzowanie czynności związanych z wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz zabiegów agrotechnicznych,
charakteryzowanie czynności związanych z zakładaniem i prowadzeniem produkcji grzybów jadalnych oraz zbiorem i przygotowaniem do sprzedaży;
analiza prowadzonej uprawy warzyw zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
omówienie metod ekologicznej uprawy roślin warzywnych.
Obudowa dydaktyczna
Interaktywne materiały sprawdzająceInteraktywne materiały sprawdzające – pozwalają zweryfikować poziom opanowania wiedzy i umiejętności z zakładaniem i prowadzeniem upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych.
Słownik pojęć dla e‑materiałuSłownik pojęć dla e‑materiału – zawiera objaśnienia specjalistycznego słownictwa występującego w całym e‑materiale.
Przewodnik dla nauczycielaPrzewodnik dla nauczyciela – zawiera wskazówki dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach pracy dydaktycznej.
Przewodnik dla uczącego sięPrzewodnik dla uczącego się – zawiera wskazówki i instrukcje dotyczące wykorzystania e‑materiału w ramach samodzielnej nauki uczącego się.
Netografia i bibliografiaNetografia i bibliografia – stanowi listę materiałów, na podstawie których został opracowany e‑zasób oraz listę materiałów polecanych do przeczytania w celu pogłębienia wiedzy dotyczącej zakładaniem i prowadzeniem upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych.
Instrukcja użytkowaniaInstrukcja użytkowania – objaśnia działanie materiałów oraz poszczególnych jego elementów.
- Wprowadzenie
Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowychSekwencje filmowe
Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponicznąWirtualna wycieczka
Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówkiPlansza interaktywna
Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenia upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnychE-book
- Interaktywne materiały sprawdzające
- Słownik pojęć dla e-materiału
- Przewodnik dla nauczyciela
- Netografia i bibliografia
- Instrukcja użytkowania
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Powiązania między elementami e‑materiału
Materiały multimedialne są powiązane ze sobą i z poszczególnymi elementami obudowy dydaktycznej.
Każdy materiał multimedialny jest także powiązany z odpowiednio dobranymi interaktywnymi materiałami sprawdzającymi:
sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych z ćwiczeniami 1, 4, 6 i 10;
wycieczka wirtualna Zakładanie i prowadzenie upraw roślin warzywnych, roślin przyprawowych i grzybów jadalnych z ćwiczeniami 2 i 3;
plansza interaktywna Uprawa roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych – wskazówki z ćwiczeniem 8;
e‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych z ćwiczeniami 5, 7 i 9.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wskazówki dotyczące korzystania z e‑materiału w procesie samokształcenia
E‑materiał służy do pracy zarówno w warunkach szkolnych, jak i domowych. Podczas samodzielnej pracy z niniejszym e‑materiałem możesz wykorzystać zawarte w nim multimedia do rozwiązania różnorodnych problemów i zadań, a także do przygotowania się do egzaminu zawodowego.
1. Sekwencje filmowe Wademekum uprawy roślin warzywnych i przyprawowych
Dzięki sekwencjom filmowym zyskasz wiedzę o sposobach zakładania i prowadzenia upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych. Dowiesz się, jak wybrać odpowiedni teren i przygotować go do uprawy, jak wyglądają prace związane z uprawą, jak przeprowadzać zbiory roślin, zorganizować ich transport i sprzedaż. Wynotuj z multimedium te informacje, które uznasz za najważniejsze; możesz także sporządzić mapę myśli.
2. Plansza interaktywna Zakładanie i prowadzenie uprawy grzybów jadalnych oraz uprawy ziół metodą hydroponiczną
W planszy interaktywnej znajdziesz przystępnie opracowane informacje na temat upraw. Możesz swobodnie poruszać się między polami planszy, przybliżać i oddalać obraz, jak również zapisywać i drukować poszczególne elementy. Możesz także dodawać do zasobu własne notatki. Wykorzystaj możliwości multimedium, by dowiedzieć się jak najwięcej o uprawie roślin i grzybów i zapisać informacje, które mogą ci się przydać w pracy zawodowej.
3. E‑book Praktyczny poradnik zakładania i prowadzenie upraw roślin warzywnych i przyprawowych oraz grzybów jadalnych
Wybierz te fragmenty e‑booka, które interesują cię w perspektywie specjalizacji zawodowej, i stwórz na ich podstawie mapę myśli lub schemat, w których ujmiesz najważniejsze twoim zdaniem informacje.
4. Interaktywne materiały sprawdzające
Każdy z materiałów multimedialnych jest powiązany z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami: wykonaj je, aby sprawdzić swoją wiedzę po uważnym zapoznaniu się z multimedium. Możesz także najpierw zaznajomić się kolejno ze wszystkimi materiałami multimedialnymi i dopiero później wykonać wszystkie ćwiczenia. Ponadto każde ćwiczenie zawiera informację zwrotną, dzięki której będziesz wiedzieć, co już wiesz, a co należy jeszcze uzupełnić.
Netografia i bibliografia
Warto patrzeć szerzej i zapoznać się ze źródłami, na podstawie których przygotowano ten e‑materiał. Znajdziesz je w zakładce Netografia i bibliografia. Dzięki nim będziesz pogłębiać i doskonalić zdobytą na zajęciach wiedzę na temat upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Wymagania techniczne
Wymagania sprzętowe niezbędne do korzystania z przewodnika oraz innych zasobów platformy www.zpe.gov.pl.
System operacyjny:
Windows 7 lub nowszy
OS X 10.11.6 lub nowszy
GNU/Linux z jądrem w wersji 4.0 lub nowszej 3GB RAM
Przeglądarka internetowa we wskazanej wersji lub nowszej:
Chrome w wersji 69.0.3497.100
Firefox w wersji 62.0.2
Safari w wersji 11.1
Opera w wersji 55.0.2994.44
Microsoft Edge w wersji 42.17134.1.0
Internet Explorer w wersji 11.0.9600.18124
Urządzenia mobilne:
2GB RAM iPhone/iPad z systemem iOS 11 lub nowszym
Tablet/Smartphone z systemem Android 4.1 (lub nowszym) z przeglądarką kompatybilną z Chromium 69 (lub nowszym) np. Chrome 69, Samsung Browser 10.1, szerokość co najmniej 420 px
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści