Rozwiąż quiz i sprawdź, co wiesz o zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W każdym pytaniu zaznacz jedną prawidłową odpowiedź.
Rh6L3e83QyQYe1
Ćwiczenie 1
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Jakie kwalifikacje są wyodrębnione w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań i HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Brawo, poprawna odpowiedź!
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie i HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
To nie jest poprawna odpowiedź.
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich i HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.
To nie jest poprawna odpowiedź.
R9vKK75VKX8Mi1
Ćwiczenie 2
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
oceną jakości produktów.
Brawo, poprawna odpowiedź!
obsługą klienta na sali.
To nie jest poprawna odpowiedź.
rozliczaniem usług kelnerskich.
To nie jest poprawna odpowiedź.
RfgiBuWy2TJRN1
Ćwiczenie 3
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Przygotowanie dań zimnych i gorących odbywa się:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
zwykle w pozycji stojącej.
Brawo, poprawna odpowiedź!
w niskich temperaturach.
To nie jest poprawna odpowiedź.
w zmiennych warunkach atmosferycznych.
To nie jest poprawna odpowiedź.
R1MjSlwACJhBl2
Ćwiczenie 4
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Technik żywienia i usług gastronomicznych potrzebuje do pracy odpowiednich narzędzi i przyrządów. Jest to między innymi:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
trybuszon.
To nie jest poprawna odpowiedź.
trzepaczka rózgowa.
Brawo, poprawna odpowiedź!
zapaska.
To nie jest poprawna odpowiedź.
Rp1SA6xtd1vam1
Ćwiczenie 5
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Do środków ochrony indywidualnej na stanowisku pracy technika żywienia i usług gastronomicznych zaliczamy:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
czepek.
To nie jest poprawna odpowiedź.
rękawice ochronne termoodporne.
To nie jest poprawna odpowiedź.
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
Brawo, poprawna odpowiedź!
RUbfG04E1uEqw1
Ćwiczenie 6
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Przeciwwskazaniem do pracy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
lęk wysokości.
To nie jest poprawna odpowiedź.
nadpobudliwość.
Brawo, poprawna odpowiedź!
agorafobia.
To nie jest poprawna odpowiedź.
Rfdsmdwn40Qi21
Ćwiczenie 7
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Do plusów zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych zalicza się:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
wolne weekendy i święta.
To nie jest poprawna odpowiedź.
stałe zapotrzebowanie na rynku pracy.
Brawo, poprawna odpowiedź!
wynagrodzenie zależne od wyniku.
To nie jest poprawna odpowiedź.
RUBPyOYF0g1861
Ćwiczenie 8
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
szef kuchni.
Brawo, poprawna odpowiedź!
kierownik sali.
To nie jest poprawna odpowiedź.
brygadzista.
To nie jest poprawna odpowiedź.
Rpr2bLmHyPI2g2
Ćwiczenie 9
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Osoba z wykształceniem średnim lub średnim branżowym może uzyskać zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, jeżeli:
Zaznacz prawidłową odpowiedź.
ukończy kwalifikacyjne kursy zawodowe oraz otrzyma certyfikaty kwalifikacji zawodowej w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
To nie jest poprawna odpowiedź.
2 lata kształciła się lub 2 lata pracowała w zawodzie oraz zda egzaminy eksternistyczne zawodowe z kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
To nie jest poprawna odpowiedź.
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe.
Brawo, poprawna odpowiedź!
Rl7Sn10Arr0Ls1
Ćwiczenie 10
OBIEKT MULTIMEDIALNYKLIKNIJ, ABY OTWORZYĆ NA PEŁNYM EKRANIE
Kliknij, aby rozpocząć
Wystąpił błąd
Spróbuj ponownie później
Jaki dokument potwierdza zdanie egzaminu zawodowego?