Spis treści
Treść każdego z atlasów interaktywnych przygotowana jest w języku polskim i angielskim. Wersja angielska znajduje się pod wersją polską.
Atlas w języku polskim
1. Rasy bydła1. Rasy bydła
1.1. Typ mleczny1.1. Typ mleczny
1.2. Typ mięsny1.2. Typ mięsny
1.3. Typ dwukierunkowy (kombinowany)1.3. Typ dwukierunkowy (kombinowany)
Atlas w języku angielskim – English version
2. Cattle breeds2. Cattle breeds
Rasy bydła
Typ mleczny
Interaktywna galeria zdjęć przedstawiająca rasy bydła określane jako mleczne.
Pierwsza rasa to guernsey.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Typ: mleczny
Ubarwienie: żółtobrunatne lub czerwono‑pstre
Wysokość w kłębie: 120–130 cm, buhaj 125–130 cm
Masa ciała: krowa 500–560 kg, buhaj 700–900 kg
Wydajność roczna: ponad 4100 kg mleka (rekordowo nawet do 10 000 kg). Mleko ma wysoką zawartość tłuszczu 5% i wysoką zawartość białka 3,7%. Cechą charakterystyczną rasy jest produkcja żółtawo zabarwionego mleka, co jest spowodowane dużą zawartością beta‑karotenu.
Zasięg: międzynarodowy. Rasa guernsey utrzymywana jest głównie na swej rodzimej wyspie w Wielkiej Brytanii. Większa populacja krów znajduje się w USA, nieco mniejsze populacje można znaleźć w Australii, Brazylii, Południowej Afryce i Kenii.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącą w zagrodzie masywną krowę rasy guernsey. Jej umaszczenie jest brunatne, jednolite, a skóra pokryta krótką, jedwabistą sierścią z wyraźnie odcinającymi się białymi łatami na podbrzuszu i na nogach. Krowa jest bezrożna.
Drugie zdjęcie przedstawia stojące na pastwisku krowy rasy guernsey. Na pierwszym planie stoi masywna krowa, jej umaszczenie jest dwubarwne czerwono‑pstre, a skóra pokryta krótką, jedwabistą sierścią. Krowa jest bezrożna.
Trzecie zdjęcie przedstawia stojące na pastwisku krowy rasy guernsey. Na pierwszym planie stoi masywna krowa, jej umaszczenie jest dwubarwne czerwono‑pstre, a skóra pokryta krótką, jedwabistą sierścią. Krowa jest bezrożna.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Druga rasa to holsztyńsko‑fryzyjska.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Fryzja
Typ: mleczny
Ubarwienie: bydło holsztyńskie występuje w dwóch odmianach barwnych, czerwono‑białej (tzw. red factor) i czarno‑białej. Krowy mają krótką, lśniącą sierść o różnej wielkości plamach i stosunku kolorów.
Wysokość w kłębie: krowa 145–152 cm, buhaj 160–165 cm
Masa ciała: krowa 600–750 kg, buhaj 1000–1300 kg
Wydajność roczna 6000–8000 kg
Zasięg: Europa
Pierwsze zdjęcie przedstawia pasącą się na łące krowę rasy polskiej holsztyńsko‑fryzyjskiej. Na łące stoi bezrożna krowa, o dwubarwnym czarno‑białym umaszczeniu z krótką, lśniącą sierścią o różnej wielkości plamach i stosunku kolorów.
Drugie zdjęcie przedstawia pasącą się na łące krowę rasy polskiej holsztyńsko‑fryzyjskiej. To bezrożna krowa, o dwubarwnym czerwono‑białym umaszczeniu z krótką, lśniącą sierścią o różnej wielkości plamach na podbrzuszu, grzbiecie i głowie.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Trzecia rasa to jersey.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Typ: mleczny
Ubarwienie: umaszczenie od jasnocielistego do brunatnoczerwonego, występuje także myszate i płowe. Dopuszczalne są białe łatki na dolnych partiach ciała. Skóra tych krów jest cienka i pokryta błyszczącą jedwabistą sierścią. Charakterystyczną cechą jest jasna obwódka wokół oczu i ciemnej śluzawicy, wymię również ma barwę mniej intensywną. Często spotykana jest ciemna pręga wzdłuż grzbietu, kiść ogonowa jest czarna. Krowy jersey mają sarni pysk, głowa jest mała, krótka z szerokim czołem, niedużymi rogami i eliptycznymi uszami skierowanymi na boki.
Wysokość w kłębie: krowa 120–130 cm, buhaj 145 cm. Budowa bardzo delikatna i drobna jak na rasę mleczną.
Waga: krowa 350–500 kg, buhaj 500–780 kg
Wydajność: rocznie ponad 4000 kg mleka (w USA nawet ok. 5500 kg) o zawartości tłuszczu przekraczającej 5,39% i 3,8% białka.
Zasięg: międzynarodowy. Krowy rasy jersey są hodowane w różnych warunkach klimatycznych, w gorących strefach Brazylii, Indii po strefę umiarkowaną Polski czy Francji.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącą na łące krowę rasy jersey. Krowa jest masywna, jej umaszczenie jest jednolite cieliste, a skóra cienka, pokryta krótką, błyszczącą, jedwabistą sierścią. Krowa ma jasną obwódkę wokół oczu i ciemnej śluzawicy, jest bezrożna.
Drugie zdjęcie przedstawia stojące na łące krowy rasy jersey. Na pierwszym planie stoi masywna krowa, jej umaszczenie jest jednolite brunatne, a skóra cienka, pokryta krótką, jedwabistą sierścią. Krowa ma jasną obwódkę wokół ciemnej śluzawicy, jest bezrożna.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Typ mięsny
Interaktywna galeria zdjęć przedstawiająca rasy bydła określane jako mięsne.
Pierwsza rasa to angus.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Typ: mięsny
Ubarwienie: bezrożność oraz jednolite czarne lub czerwone umaszczenie.
Wysokość w kłębie: krowy 126 cm, buhaje 131 cm
Masa ciała: krowa 500‑650 kg, buhaj 800–1000 kg
Mleczność matek: średnia
Wartość rzeźna: bardzo wysoka wydajność rzeźna dochodzącą do 70%. Dobowy przyrost w chowie intensywnym wynosi 900–1000 g.
Jakość mięsa: bardzo dobra. Mięso ma wysokie walory kulinarne i smakowe: jest delikatne, soczyste, drobnowłókniste i marmurkowate.
Zasięg: międzynarodowy. Rasa ta znalazła uznanie w USA, Kanadzie, Meksyku, Argentynie, Brazylii, Australii czy Nowej Zelandii.
Na pierwszym zdjęciu znajduje się stojący na łące buhaj rasy angus o czarnym umaszczeniu. Zwierzę jest krępe i masywne, z wyraźnie zaznaczonym przyrodzeniem oraz krótką okrywą włosową.
Na drugim zdjęciu znajduje się stojąca na łące krowa rasy angus. Krowa jest bezrożna, o jednolitym brązowym umaszczeniu i jasnej śluzawicy. Zwierzę ma krótką okrywę włosową.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Druga rasa to belgijska biało‑błękitna.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Belgia
Typ: mięsny
Ubarwienie: umaszczenie od białego, poprzez błękitne, do całkowicie czarnego. Możliwa jest kombinacja bieli, czerni i niebieskiego, bardzo często występuje także umaszczenie czarno‑białe.
Wysokość w kłębie: krowa 138–145 cm, buhaj 145–150 cm.
Masa ciała: krowa 700–900 kg, buhaj 1100–1200 kg.
Wartość rzeźna: wybitna. Wydajność rzeźna buhajków wynosi ponad 67%, a krów ok. 63%. Przyrost dobowy bydła w wieku 7–13 miesięcy wynosi odpowiednio 1,6 kg dla buhaja i 1,5 kg dla krowy.
Jakość mięsa: bardzo wysoka. Tusze BB w klasyfikacji EUROP uzyskują najwyższe oceny. Mięso odznacza się bardzo małą zawartością tłuszczu, wysoką jakością i dużą przydatnością kulinarną.
Zasięg: charakterystyczną cechą tej rasy jest jej przystosowanie do różnych warunków klimatycznych, stąd zasięg jej występowania jest międzynarodowy – występuje zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej. U rasy tej występuje zjawisko hipertrofii mięśniowej, czyli dwupośladkowości (podwójnego umięśnienia). Ma to związek z mutacją w sekwencji kodującej gen miostatyny, odpowiedzialnej m.in. za regulację wzrostu mięśni.
Zdjęcie przedstawia stojącą bokiem do widza krowę rasy belgijskiej biało‑błękitnej. To duże, masywne zwierzę o nierównym umaszczeniu od białego do czarnego.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Trzecia rasa to blonde d’Aquitaine.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Francja
Typ: mięsny
Ubarwienie: umaszczenie jednolite, najczęściej płowe, ale ze znaczną zmiennością – od białego do bladoczerwonego. Śluzawica, rogi i racice są cieliste.
Wysokość w kłębie: krowa 142–145 cm, buhaj 145–150 cm
Masa ciała: krowa 700–800 kg, buhaj 1000–1200 kg
Mleczność matek: bardzo dobra
Wartość rzeźna: dobra. Wysoka wydajności rzeźna (ok. 65%) oraz wysoki przyrost dzienny wynoszący 1200–1500 g.
Jakość mięsa: dobra. Umiarkowane otłuszczenie tusz i bardzo smaczne, delikatne mięso.
Zasięg: duża popularność i hodowla w 30 krajach świata, w tym w Polsce.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącą na łące krowę rasy blonde d’Aquitaine. To duże, masywne zwierzę o jasnobeżowym umaszczeniu z krótką okrywą włosową o krótkich, masywnych nogach. Zwierzę ma obwisłe podgardle.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącą na łące krowę rasy blonde d’Aquitaine. To duże, masywne zwierzę o jasnobeżowym umaszczeniu z krótką okrywą włosową o krótkich, masywnych nogach. Zwierzę ma obwisłe podgardle.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Czwarta rasa to charolaise.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Francja
Typ: mięsny
Ubarwienie: umaszczenie od odcienia słomkowego, przez beżowy po jednolite białe. Skóra jest niepigmentowana, a śluzawica, rogi i racice jasne.
Wysokość w kłębie: krowy 140 cm, buhaje 150 cm
Masa ciała: krowa 700–900 kg, buhaj 1000–1200 kg
Mleczność matek: wystarczająca do odchowania cieląt
Wartość rzeźna: dobra. Przyrosty dobowe opasów są bardzo wysokie i wynoszą 1200–1500 g. Wydajność rzeźna wynosi 60–65%.
Jakość mięsa: dobra jakość mięsa z małą zawartością tłuszczu.
Zasięg: rasa jest obecna w ponad 70 krajach na 5 kontynentach.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącego ma łące buhaja rasy charolaise. To duże, krępe masywne zwierzę o beżowym umaszczeniu w kilku odcieniach z krótką okrywą włosową i o krótkich, masywnych nogach.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącą w zagrodzie krowę rasy charolaise. To duże, masywne zwierzę o jednolicie białym umaszczeniu z krótką okrywą włosową o krótkich, masywnych nogach. Obok krowy stoi nieduże cielę.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Piąta rasa to galloway.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Szkocja
Typ: mięsny
Ubarwienie: duża zmienność umaszczenia: najbardziej popularne jest czarne, bywa także beżowe, brązowe, czerwone i mieszanki tych barw; rzadko występują zwierzęta o białym umaszczeniu z ciemną pigmentacją śluzawicy i strzyków oraz okolic oczu i uszu. Sierść jest obfita, dwuwarstwowa, chroniąca przed niską temperaturą i wilgocią. Odmianą tej rasy jest belted galloway (galloway siodłaty/paskowany), która charakteryzuje się białym, szerokim pasem wokół środka tułowia.
Wysokość w kłębie: krowy 125 cm, buhaje ok. 135 cm
Masa ciała: krowa 500–600 kg, buhaj 700–800 kg
Mleczność matek: średnia
Wartość rzeźna: średnia. Wartość rzeźna wynosi 55–57%. Przyrost dobowy w intensywnym chowie to ok. 1000 g.
Jakość mięsa: wysokie walory smakowe i dietetyczne. Mięso jest soczyste i delikatne, marmurkowate, ma mało tłuszczu okrywkowego i jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega‑3 i omega‑6.
Zasięg: międzynarodowy. Rasa ta hodowana jest w 17 krajach Europy, jednak najliczniej występuje w Kazachstanie.
Pierwsze zdjęcie przedstawia buhaja rasy galloway stojącego na pastwisku. Zwierzę ma czarne umaszczenie z charakterystycznym białym, szerokim pasem przebiegającym przez środek tułowia, a także obfitą okrywę włosową. Buhaj jest bezrożny.
Drugie zdjęcie przedstawia krowę rasy galloway stojącą na łące. Zwierzę ma czarne umaszczenie z charakterystycznym białym, szerokim pasem przebiegającym przez środek tułowia. Krowa jest bezrożna i ma obfitą okrywę włosową.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Szósta rasa to hereford.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Typ: mięsny, późno dojrzewający
Ubarwienie: czerwone, brunatne z białą głową, podgardlem, mostkiem, podbrzuszem oraz kiścią ogonową.
Wysokość w kłębie: krowa 130 cm, buhaj 135 cm
Masa ciała: krowa 600 kg, buhaj 900 kg
Mleczność matek: średnia
Wartość rzeźna: wysoka. Średni dobowy przyrost w chowie intensywnym wynosi 1000 g. Wydajność rzeźna dochodzi do 65%.
Jakość mięsa: wybitna. Mięso jest marmurkowate, soczyste, ze znaczną ilością tłuszczu.
Zasięg: międzykontynentalny. Jest to najpopularniejsza rasa mięsna na świecie. Bydło rasy hereford rozpowszechniło się m.in. w USA, Argentynie, Brazylii, Urugwaju, Chile, Meksyku, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i RPA.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojące na łące dwa buhaje rasy hereford. To duże, krępe, masywne zwierzę o umaszczeniu od czerwonego do brunatnego, z białą głową, podgardlem, mostkiem, podbrzuszem i kiścią ogona. Zwierzę ma krótką okrywę włosową.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącą na łące krowę rasy hereford. To duże, masywne zwierzę o umaszczeniu od czerwonego do brunatnego, z białą głową, podgardlem, mostkiem, podbrzuszem i kiścią ogona. Zwierzę ma krótką okrywę włosową.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Siódma rasa to highland.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Szkocja
Typ: mięsny
Ubarwienie: umaszczenie bardzo zróżnicowane: najczęściej brązowe, ale również żółte, jasnobrązowe, ciemnobrunatne, czerwonobrunatne, czerwone i czarne, zdarzają się także zwierzęta o umaszczeniu białym i srebrnym (żadne umaszczenie nie jest dominujące genetycznie). Cechą wyróżniającą jest charakterystyczna długa, pokrywająca całe ciało, okrywa włosowa, w której występują dwie warstwy: zewnętrzna – składająca się z długich i grubych włosów, osłaniająca przed śniegiem i wiatrem oraz wewnętrzna – miękka i puszysta, która chroni ciało przed utratą ciepła.
Wysokość w kłębie: krowy 105 cm, buhaj 120–130 cm
Masa ciała: krowa 400–450 kg, buhaj 625 kg
Mleczność matek: średnia
Wartość rzeźna: bardzo dobra. Przyrost dobowy w intensywnym chowie wynosi ok. 1000 g.
Jakość mięsa: wybitna. Wołowina ma wysokie walory kulinarne, jest marmurkowata, soczysta, o niskiej zawartości cholesterolu i praktycznie pozbawiona tłuszczu okrywowego.
Zasięg: międzynarodowy. Występuje m.in. w Europie i USA.
Pierwsze zdjęcie przedstawia buhaja rasy highland z długą, jasnobrązową okrywą włosową, lekko falującą, która pokrywa jego całe ciało. Zwierzę ma zakrzywione do dołu rogi.
Drugie zdjęcie przedstawia krowę stojącą na łące rasy highland z długą, jasnobrązową okrywą włosową, która pokrywa jej całe ciało. Zwierzę ma zakrzywione do góry rogi.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Ósma rasa to limousine.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Francja
Typ: mięsny
Ubarwienie: jednolite czerwone, od koloru bułanego do ciemnoczerwonego z rozjaśnionym włosem na brzuchu, stronie wewnętrznej ud wraz z okolicami wymienia oraz wokół oczu i śluzawicy.
Wysokość w kłębie: krowy 137 cm, buhaje 143 cm
Masa ciała: krowa 650–800 kg, buhaj do 1200 kg
Mleczność matek: dobra
Wartość rzeźna: bardzo dobra. Przyrost dobowy w chowie intensywnym wynosi 1100–1300 g. Wydajność rzeźna osiąga wartość 67,5%.
Jakość mięsa: bardzo dobra ze względu na chude mięso o doskonałych walorach kulinarnych.
Zasięg: rasa limousine obecna jest w ponad 80 krajach na całym świecie, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Argentynie, Meksyku, Portugalii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Polsce czy na Węgrzech.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącą na łące krowę rasy limousine. To duże, masywne zwierzę o jednolicie czerwonym umaszczeniu z rozjaśnionym włosem na brzuchu, dolnych częściach kończyn, wokół oczu i śluzawicy. Zwierzę ma krótką okrywę włosową.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącego na łące buhaja rasy limousine. Ma dość krótką sierść. Umaszczenie bułane. Ciemniejsze fragmenty sierści w okolicy głowy i szyi, natomiast jaśniejsze na kończynach. Zwierzę masywne i silne. Kształt ciała wpisany w prostokąt. Głowa średniej wielkości, osadzona na umięśnionej szyi. Tułów oraz mięśnie nóg są obficie umięśnione. Zwierzę na fotografii jest bezrożne.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Dziewiąta rasa to marchigiana.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Włochy
Typ: mięsny
Ubarwienie: biała, krótka i gładka okrywa włosowa z możliwością szarych podbarwień u samców, czarna pigmentacja skóry i czarna śluzawica. Rogi na końcach mają czarną barwę, podobnie jak racice.
Wysokość w kłębie: krowy 128–145 cm, buhaje 145–150 cm
Masa ciała: krowa 700–900 kg, buhaj ponad 1200 kg
Mleczność matek: średnia
Wartość rzeźna: bardzo dobra. Średnie dzienne przyrosty wahają się w granicach od 1100 do 1300 g, a wydajność rzeźna przekracza 60%.
Jakość mięsa: bardzo dobra. Wołowina odznacza się wyraźną marmurkowatością.
Zasięg: Europa i kraje pozaeuropejskie. Liczne pogłowie bydła rasy marchigiana znajduje się w Ameryce Łacińskiej i Południowej oraz w Republice Południowej Afryki z uwagi na przystosowanie do zmiennych warunków klimatycznych.
Pierwsze zdjęcie przedstawia stojącego w oborze buhaja rasy marchigiana. To duże, krępe, masywne zwierzę o białym umaszczeniu z krótką okrywą włosową o krótkich, masywnych nogach. Zwierzę ma obwisłe podgardle.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącą w zagrodzie krowę rasy marchigiana. To duże, masywne zwierzę o białym umaszczeniu z krótką okrywą włosową o krótkich, masywnych nogach. Zwierzę ma obwisłe podgardle.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Dziesiąta rasa to piemontese.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Włochy
Typ: mięsny
Ubarwienie: krowa ma siwo‑białe umaszczenie, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Buhaj ma ciemniejsze umaszczenie z czarnym podpalaniem na głowie i rogach.
Wysokość w kłębie: krowa 140 cm, buhaje 145 cm
Masa ciała: krowa 600 kg, buhaj 900–1000 kg
Mleczność matek: bardzo dobra. Część krów nadal użytkowana jest jako krowy mleczne.
Wartość rzeźna: wybitna. Wydajność rzeźna wynosi między 65 a 72%. Przyrost dobowy w chowie intensywnym wynosi 950–1050 g.
Jakość mięsa: bardzo dobra. Ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne z uwagi na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu.
Zasięg: międzynarodowy. Bydło rasy piemontese jest obecne na wszystkich kontynentach. Najbardziej znane jest we Francji, Danii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Niemczech oraz w Polsce. Rasa ta sprawdziła się także w Kanadzie, USA, Brazylii czy Argentynie.
Pierwsze zdjęcie przedstawia buhaja rasy piemontese stojącego na łące. Zwierzę ma szare umaszczenie z czarnym podpalaniem na rogach i głowie. Jest krępej i masywnej budowy, bezrożne i ma krótką okrywę włosową.
Drugie zdjęcie przedstawia krowę rasy piemontese stojącą na łące, o siwo‑białym umaszczeniu z zaznaczonymi ciemniejszymi miejscami na uszach, śluzawicy, rogach i racicach. Krowa ma krótką okrywę włosową.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Jedenasta rasa to salers.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Francja
Typ: mięsny, ale część krów jest dojona.
Ubarwienie: umaszczenie krów i buhajów jest zazwyczaj jednolicie ciemnoczerwone przechodzące w mahoniowoczerwone. Rogi średnie lub długie, zazwyczaj o barwie jasnej.
Wysokość w kłębie: krowa 140 cm, buhaj 150 cm
Masa ciała: krowa od 650–850 kg, buhaj od 1000–1200 kg
Wydajność roczna: ponad 3000 kg mleka o zawartości tłuszczu wynoszącej 3,7% i 3,4% białka.
Wartość rzeźna: dobra, wydajność rzeźna buhajów wynosi ok. 57%.
Jakość mięsa: dobra
Zasięg: międzynarodowy. Obecnie występuje głównie we Francji, ale jej przedstawicieli można spotkać na wielu kontynentach (także w Afryce i Oceanii)
Na pierwszym zdjęciu znajduje się krowa rasy salers o ciemnoczerwonym umaszczeniu, która stoi na łące. Zwierzę ma jasne rogi o ciemnych końcach oraz dłuższą okrywę włosową.
Na drugim zdjęciu znajduje się krowa rasy salers o ciemnoczerwonym umaszczeniu, która stoi na łące. Zwierzę ma jasne rogi o ciemnych końcach oraz dłuższą okrywę włosową.
Na trzecim zdjęciu znajduje się buhaj rasy salers o mahoniowym umaszczeniu, który stoi na łące. Zwierzę jest bezrożne, o krępej i masywnej sylwetce, a także dłuższej okrywie włosowej.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Dwunasta rasa to welsh black.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Walia
Ubarwienie: jednolite czarne umaszczenie.
Wysokość w kłębie: krowy 130–132 cm, buhaje 140–142 cm
Masa ciała: krowa 600–700 kg, buhaj 900–1000 kg
Mleczność matek: bardzo dobra
Wartość rzeźna: średnia. Wydajność rzeźna wynosi 55–57%. Przyrost dobowy w intensywnym chowie to 800 g.
Jakość mięsa: bardzo dobra. Mięso marmurkowate, przetłuszczone i soczyste.
Zasięg: międzynarodowy. Występują m.in. w takich krajach, jak USA, Kanada, Niemcy, Nowa Zelandia, Indie, czy kraje Ameryki Południowej
Pierwsze zdjęcie przedstawia buhaja rasy welsh black stojącego na łące. Zwierzę ma czarne umaszczenie o krótkiej okrywie włosowej i jest bezrożne.
Drugie zdjęcie przedstawia krowę rasy welsh black stojącą na łące. Zwierzę ma czarne umaszczenie o dłuższej okrywie włosowej i jest bezrożne.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Typ dwukierunkowy (kombinowany)
Interaktywna galeria zdjęć przedstawiająca rasy bydła określane jako dwukierunkowe (kombinowane).
Pierwsza rasa to bydło białogrzbiete.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Polska, rasa rodzima
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Ubarwienie: cechą charakterystyczną tej rasy jest biały pas biegnący od śluzawicy lub od czoła, przez głowę i grzbiet, po nasadę ogona. Umaszczenie jest niejednolite, czarno‑białe, rzadziej czerwone z białym pasem na grzbiecie, wąskim na kłębie i rozszerzającym się ku zadowi, brzeg barwnego obrzeżenia nieregularny, brzuch i wewnętrzna strona nóg często łaciate lub mocno nakrapiane.
Wysokość w kłębie: krowa 125–135 cm, buhaj 135–140 cm
Masa ciała: krowa 600–700 kg, buhaj 800–900 kg
Wydajność roczna ok. 4000 kg na laktację, przy zawartości tłuszczu 3,8–4,0%, i białka 3,2–3,4%
Zasięg: Europa
Pierwsze zdjęcie przedstawia krowę bydła białogrzbietego stojącą przed oborą. Krowa jest masywna, jej kształt ciała przypomina prostokąt. Jej umaszczenie jest dwubarwne, czarne z białym pasem na grzbiecie rozszerzającym się od kłębu ku zadowi. Krowa ma krótką sierść, ciemne rogi i czarną śluzawicę.
Drugie zdjęcie przedstawia krowę bydła białogrzbietego stojącą przed oborą. Krowa jest masywna, jej kształt ciała przypomina prostokąt. Jej umaszczenie jest dwubarwne czerwone z białym pasem na grzbiecie rozszerzającym się od kłębu ku zadowi. Krowa ma krótką sierść, ciemne rogi i czarną śluzawicę.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Druga rasa to montbeliarde.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Francja
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Umaszczenie: Bydło montbeliarde ma czerwono‑białe umaszczenie, z wyjątkiem głowy, podbrzusza i wymienia, które zgodnie ze wzorcem rasy powinny być białe.
Wysokość w kłębie: zwierzęta te osiągają wysokość (zarówno krowy jak i buhaje) do 150 cm
Masa ciała: krowa 600‑700 kg, buhaj 900‑1200 kg
Wydajność roczna: 7486 kg, średnia zawartość tłuszczu wynosi 3,94%, a białka 3,56%.
Zasięg: międzynarodowy. Bydło montbeliarde jest utrzymywane w wielu krajach świata. W Polsce rasa ta zajmuje drugie miejsce pod względem wielkości pogłowia bydła mlecznego.
Pierwsze zdjęcie przedstawia pasące się na łące bydło białogrzbiete. Na pierwszym planie stoi masywna krowa, jej kształt ciała przypomina prostokąt. Jej umaszczenie jest dwubarwne czerwone z białym pasem na grzbiecie rozszerzającym się od kłębu ku zadowi. Krowa ma krótką sierść, jasną śluzawicę i jest bezroga.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącą w oborze krowę rasy montbeliarde. Krowa jest masywna, jej umaszczenie jest dwubarwne czerwono‑białe umaszczenie, z wyjątkiem głowy, podbrzusza i wymienia. Krowa ma krótką sierść, jasną śluzawicę i jest bezroga.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Trzecia rasa to rasa polska czerwona.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Rasa objęta Programem Ochrony Zasobów Genetycznych
Kraj pochodzenia: Polska
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Ubarwienie: jednolicie czerwone
Wysokość w kłębie: krowa 120‑130 cm, buhaj 140 cm
Masa ciała: krowa 440‑500 kg, buhaj 550‑600 kg
Mleczność matek: wysoka, 2700‑3000 kg mleka z zawartością tłuszczu od 4 do 4,5% i białka 3,39%
Zasięg: Europa
Pierwsze zdjęcie przedstawia krowy rasy polskiej czerwonej w zagrodzie. Na pierwszym planie znajduje się masywna krowa, o jednolitym czerwonym umaszczeniu z krótką, lśniącą sierścią. Krowa ma długie rogi. Wymię barwy czerwonej.
Drugie zdjęcie przedstawia stojącego na łące buhaja rasy polskiej czerwonej. Umaszczenie jednolite, brunatne. Kształt ciała zbliżony do prostokąta. Profile mięśni dobrze zaznaczone. Głowa delikatna, szyja długa. Krótkie uszy, które odstają na boki. Zwierzę na zdjęciu ma spiłowane rogi.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Czwarta rasa to rasa polska czerwono‑biała.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Polska
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Ubarwienie: niejednolite czerwono‑białe z ciemnymi racicami.
Wysokość w kłębie: krowa 134–138 cm, buhaj 133‑142 cm
Masa ciała: krowa 500‑860 kg, buhaj 900‑1100 kg
Mleczność matek: wysoka, 4000‑5000 kg mleka z zawartością tłuszczu 3,39% i białka 4,30%
Zasięg: Europa
Pierwsze zdjęcie przedstawia pasącą się na łące krowę. Krowa jest masywna, jej umaszczenie jest dwubarwne czerwono‑białe z krótką sierścią o różnej wielkości plamach i stosunku kolorów.
Drugie zdjęcie przedstawia krowy czerwono‑białego umaszczenia znajdujące się w oborze. Krowy są masywne, ich umaszczenie jest dwubarwne z krótką sierścią o różnej wielkości plamach i stosunku kolorów. Krowy są bezrożne.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Piąta rasa to rasa polska czarno‑biała.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Polska
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Ubarwienie: niejednolite, czarno‑białe, ciemne racice.
Wysokość w kłębie: krowa 134–138 cm, buhaj 133–142 cm
Masa ciała: krowa 500–860 kg, buhaj 900–1100 kg
Mleczność matek: wysoka, 3659 kg mleka z zawartością tłuszczu 3,98%
Zasięg: Europa
Pierwsze zdjęcie przedstawia kilka krów rasy polskiej czarno‑białej znajdujących się na łące. Pokryte błyszczącą, jedwabista sierścią. Ubarwienie niejednolite, czarno‑białe. Kształt ciała zbliżony do prostokąta, klatka piersiowa nieco szersza w tylnej części. Głowa średniej wielkości. Nogi szeroki i równolegle ustawione. Krowy krótkorogie.
Drugie zdjęcie przedstawia krowy rasy polskiej czarno‑białej stojące na pastwisku. Kształt ciała zbliżony do prostokąta, profile mięśni wyraźnie zaznaczone. Głowa średniej wielkości, szyja średniej długości, mocna. Umaszczenie niejednolite, czarno‑białe. Krowy mają krótkie, proste rogi, sterczące do góry.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Szósta rasa to simental.
Wymienione zostało kilka podstawowych informacji na temat tej rasy.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Typ: dwukierunkowy (kombinowany)
Ubarwienie: biało‑kremowe lub czerwono‑białe, łaciate. Na białym tle rozmieszczone są duże łaty w kolorze od beżowego po czerwony. Rzadziej tułów jest umaszczony jednolicie, a zawsze białe są: głowa, podbrzusze i dolne odcinki kończyn oraz kiść ogonowa.
Wysokość w kłębie: krowa 143 cm, buhaj 153 cm
Masa ciała: krowa od 700–800 kg, buhaj od 1000–1200 kg
Wydajność roczna: ponad 3500 kg mleka o 4% zawartości tłuszczu
Wartość rzeźna: dobra, ok. 60%
Jakość mięsa: dobra, mięso jest delikatne, lekko przerośnięte tłuszczem
Zasięg: jest jedną z ras najliczniej występujących na świecie. Zamieszkuje pięć kontynentów, a jej pogłowie liczy około 41 milionów sztuk.
Pierwsze zdjęcie przedstawia dwa buhaje rasy Simental. Na pierwszym planie znajduje się masywny samiec o dwubarwnym czerwono‑białym umaszczeniu z krótką, lśniącą sierścią. Głowa i podbrzusze krowy są białe, natomiast śluzawica, racice barwy cielistej.
Drugie zdjęcie przedstawia pasące się na łące krowy rasy Simental. Na pierwszym planie znajduje się masywna bezrożna krowa, o dwubarwnym czerwono‑białym umaszczeniu z krótką, lśniącą sierścią o różnej wielkości plamach i stosunku kolorów. Głowa i podbrzusze krowy są białe, natomiast śluzawica, racice barwy cielistej. Wymię barwy białej.
Pod zdjęciem znajduje się nagranie (plik dźwiękowy), treść czytana przez lektorkę jest tożsama z treścią zamieszczoną na planszy.
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści
Atlas w języku angielskim – English version
Cattle breeds
Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści