Autorki: Justyna Groblińska, Elżbieta Tomasi‑Kapral

Przedmiot: Język włoski

Temat zajęć: Posso avere il menu? - Czy mogę poprosić o menu?

Grupa docelowa:

III etap edukacyjny, klasa I, poziom A1

Podstawa programowa:

Podstawa programowa – wariant III.2. Język obcy nowożytny nauczany jako drugi (kontynuacja 2. języka obcego nowożytnego ze szkoły podstawowej)
Cele kształcenia – wymagania ogólne
I. Znajomość środków językowych. Uczeń posługuje się podstawowym zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiającym realizację pozostałych wymagań ogólnych w zakresie tematów wskazanych w wymaganiach szczegółowych.
II. Rozumienie wypowiedzi. Uczeń rozumie proste wypowiedzi ustne artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka, a także proste wypowiedzi pisemne, w zakresie opisanym w wymaganiach szczegółowych.
III. Tworzenie wypowiedzi. Uczeń samodzielnie tworzy krótkie, proste, spójne i logiczne wypowiedzi ustne i pisemne, w zakresie opisanym w wymaganiach szczegółowych.
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
I. Uczeń posługuje się podstawowym zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiającym realizację pozostałych wymagań ogólnych w zakresie następujących tematów:
6) żywienie (np. artykuły spożywcze, posiłki i ich przygotowywanie, lokale gastronomiczne);
II. Uczeń rozumie proste wypowiedzi ustne (np. rozmowy, wiadomości, komunikaty, ogłoszenia, instrukcje) artykułowane wyraźnie, w standardowej odmianie języka:
1) reaguje na polecenia;
2) określa główną myśl wypowiedzi;
III. Uczeń rozumie proste wypowiedzi pisemne (np. listy, e‑mail, SMS‑y, kartki pocztowe, napisy, broszury, ulotki, jadłospisy, ogłoszenia, instrukcje, rozkłady jazdy, historyjki obrazkowe z tekstem, artykuły, teksty narracyjne, recenzje, wywiady, wpisy na forach i blogach, teksty literackie):
4) znajduje w tekście określone informacje;
VI. Uczeń reaguje ustnie w typowych sytuacjach:
3) uzyskuje i przekazuje informacje i wyjaśnienia;
5) wyraża swoje upodobania, intencje i pragnienia, pyta o upodobania, intencje i pragnienia innych osób;
8) proponuje, przyjmuje i odrzuca propozycje, zachęca; prowadzi proste negocjacje w sytuacjach życia codziennego;
IX. Uczeń posiada:
1) podstawową wiedzę o krajach, społeczeństwach i kulturach społeczności, które posługują się danym językiem obcym nowożytnym oraz o kraju ojczystym, z uwzględnieniem kontekstu lokalnego, europejskiego i globalnego;
X. Uczeń dokonuje samooceny i wykorzystuje techniki samodzielnej pracy nad językiem (np. korzystanie ze słownika, poprawianie błędów, prowadzenie notatek, stosowanie mnemotechnik, korzystanie z tekstów kultury w języku obcym nowożytnym).

Kształtowane kompetencje kluczowe:

  • kompetencje w zakresie rozumienia i tworzenia informacji;

  • kompetencje w zakresie wielojęzyczności;

  • kompetencje cyfrowe;

  • kompetencje osobiste, społeczne i w zakresie umiejętności uczenia się;

  • kompetencje w zakresie świadomości i ekspresji kulturalnej.

Cele operacyjne:

Uczeń:

  • zna włoskie nazwy wybranych, typowych dla kuchni włoskiej dań;

  • potrafi odmieniać czasownik prendere;

  • czyta ze zrozumieniem włoskie menu;

  • potrafi złożyć zamówienie w restauracji i poprosić o rachunek;

  • odpowiednio dobiera środki leksykalne i gramatyczne, tworząc poprawne wypowiedzi dotyczące prezentowanych podczas zajęć treści;

  • formułuje poprawnie pytania dotyczące np. preferencji czy wyboru dań w restauracji;

  • wykorzystuje poznane podczas lekcji struktury gramatyczne i leksykalne we właściwym kontekście (restauracja).

Cele motywacyjne:

Uczeń:

  • uczestniczy aktywnie w procesie uczenia się;

  • wykorzystuje w realnych sytuacjach nabyte podczas zajęć umiejętności.

Strategie uczenia się:

  • konstruktywizm;

  • strategia domysłu językowego;

  • podejście komunikacyjne (luka informacyjna, podejście zadaniowe);

  • strategia pamięciowa (zapamiętywanie przez działanie - odgrywanie scenek, symulacja dialogów);

  • kognitywizm (ćwiczenie stałych struktur);

  • webquest.

Metody i techniki nauczania:

  • metoda kognitywna;

  • zintegrowane nauczanie językowo‑przedmiotowe;

  • nauczanie polisensoryczne.

Formy pracy:

  • praca indywidualna;

  • praca w parach;

  • praca w małych grupach.

Środki dydaktyczne:

  • komputer z dostępem do internetu i rzutnik lub tablica multimedialna, (lub odtwarzacz plików audio);

  • materiały piśmiennicze.

PRZEBIEG LEKCJI

Faza wprowadzająca:

  1. W ramach zadanej wcześniej pracy domowej uczniowie pracują samodzielnie nad przygotowaniem listy typowych włoskich dań.

  2. Lekcja rozpoczyna się od przedstawienia tematu i podstawowych celów edukacyjnych. Następnie nauczyciel/nauczycielka prosi uczniów o prezentację dań kuchni włoskiej, jakie udało im się znaleźć. Uczniowie mogą np. przedstawić zdjęcia wybranych dań oraz krótko je scharakteryzować, a także zapytać kolegów, czy znają ich włoskie nazwy.

Faza realizacyjna:

  1. Uczniowie czytają ofertę restauracji, starając się zrozumieć przy pomocy załączonego słownika nakreśloną sytuację i ogólny kontekst. Ważną częścią tekstu jest karta dań. Uwzględniono tam dania typowe dla kuchni włoskiej, które uczniowie albo już częściowo znają z własnego doświadczenia, albo znaleźli w internecie, przygotowując pracę domową.

  2. Nauczyciel/Nauczycielka wyjaśnia sytuację komunikacyjną zaistniałą w tekście, a następnie sprawdza zrozumienie treści, prosząc uczniów o wykonanie dwóch zadań do tekstu źródłowego.

  3. Nauczyciel/Nauczycielka prezentuje (np. wykorzystując tabelkę w tekście właściwym) najważniejsze zwroty i wyrażenia potrzebne do zamówienia posiłku w restauracji i sformułowania prośby o rachunek. Zwraca w tym kontekście uwagę uczniów na czasownik prendere i, jeśli uzna to za konieczne, zapisuje jego odmianę na tablicy. Uczniowie mogą też zrobić ćwiczenie nr 5 z sekcji Sprawdź się, które pomoże im utrwalić odmianę tego czasownika.

  4. Następnie uczniowie oglądają film „Al ristorante”. Podczas pierwszego oglądania filmu uczniowie starają się, bazując na wcześniej poznanym słownictwie, zrozumieć najważniejsze informacje. Powinni skupić się na tym, co zamawiają w restauracji bohaterowie filmu (Michele i Laura). W celu weryfikacji stopnia zrozumienia zawartych w filmie treści, nauczyciel/nauczycielka prosi uczniów o wykonanie zadania 1.

  5. Uczniowie oglądają film po raz drugi, starając się tym razem zapamiętać więcej szczegółów i zrealizować zadania 2 i 3.

  6. Po dwukrotnym obejrzeniu filmu i ewaluacji ćwiczeń, następuje praca w parach: każda para realizuje ćwiczenie 8 (z sekcji Sprawdź się), a nauczyciel/nauczycielka sprawdza, czy ćwiczenie zostało poprawnie wykonane.

Faza podsumowująca:

  • Aby upewnić się, że uczniowie opanowali powyższy materiał leksykalny, nauczyciel/nauczycielka może poprosić uczniów o odegranie scenek sytuacyjnych w restauracji: uczniowie mogą na zmianę wcielać się w role zamawiających i przyjmujących zamówienie. Jako materiał bazowy może w tej części lekcji posłużyć karta dań stanowiąca część tekstu źródłowego.

Praca domowa:

  • W ramach pracy domowej uczeń/uczennica może wykonać niewykorzystane podczas zajęć ćwiczenia z zestawu ćwiczeń interaktywnych.

Materiały pomocnicze:

  • tablica multimedialna, rzutnik, włoskie menu przyniesione przez nauczyciela.

Wskazówki metodyczne opisujące różne zastosowania danego multimedium:

  • Pracując na lekcji z multimedium bazowym, można poprosić uczniów o wynotowanie podczas oglądania filmu zwrotów służących do zamawiania dań w restauracji lub formułowania prośby o rachunek.

  • Multimedium może być wykorzystane do samodzielnej pracy ucznia w domu jako powtórzenie zagadnień omawianych na lekcji. Wówczas można  poświęcić więcej czasu na ćwiczenia utrwalające wprowadzany materiał leksykalny (kategorie i nazwy dań, konwersacja w restauracji) i gramatyczny (odmiana regularnych czasowników deklinacji II na przykładzie czasownika prendere).