Metody produkcji ryb w stawach
RYB.01. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz rybackie użytkowanie wód śródlądowych
– rybak śródlądowy 622201, technik rybactwa śródlądowego 314208
Słownik pojęć dla e‑materiału
urządzenie służące do wzbogacania wody w tlen; najczęściej są to urządzenia mechaniczne, rotacyjne wolno- lub szybkoobrotowe, napędzane wiatrem bądź energią elektryczną albo poruszającą się wodą
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
wał, zazwyczaj ziemny, piętrzący wodę lub rozdzielający wody stojące, np. na poszczególne stawy; ma zwykle kształt (profil) trapezowy o skarpach łagodnie nachylonych i jest usypana na podeszwie; środek grobli (duszę) wykonuje się najczęściej z gruntu zwięzłego, a skarpy umacnia darniną; skarpy częściowo wystają nad wodę, a łączy je korona (wierzch) grobli; wzdłuż dolnych krawędzi grobli, pod wodą biegną ławy (poziomo usypane pasy gruntu)
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
ikra na takim etapie rozwoju zarodkowego, w którym zaczyna być widoczny pigment w oczach embrionu
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
większa budowla hydrotechniczna, wznoszona w poprzek koryta rzeki w celu podniesienia zwierciadła wody na potrzebną wysokość. Wyróżniamy wiele rodzajów jazów, jednym z ważnych podziałów jest podział na jazy stałe, bez zamknięć i jazy ruchome z zamknięciami
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
zbiorniki z paszą ustawione w stawie, wyposażone w ramię, które ryby mogą uruchomić przepływając pod karmnikiem. Tym samym powodują uwolnienie porcji granulatu do wody. W ten sposób samodzielnie ryby pobierają pokarm
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
stadium karpia osiągane w drugim roku produkcji o masie 200‑300 g
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
stawy służące do przetrzymywania ryb towarowych w okresie od odłowów ze stawów towarowych do czasu sprzedaży
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
urządzenie służące do doprowadzania i odprowadzania wody ze stawu , przy jednoczesnym jej piętrzeniu, z możliwością regulacji przepływu. Składa się on z pionowego stojaka umożliwiającego piętrzenie i regulację przepływu wody za pomocą zastawek (poprzecznie wkładane w wolną przestrzeń stojaka deski) oraz poziomego leżaka (trąba, żłób) czyli rynny przechodzącej przez dolną część grobli. Mnichy mogą być zbudowane z betonu, rur stalowych lub drewna
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
stadium rozwoju ryby w pierwszym roku produkcji. W praktyce rybackiej wyróżnia się, narybek letni karpia zwany również lipcówką (odławiany w lipcu) i jesienny (łowiony jesienią)
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
niewielki, płytki staw, połączony z tarliskiem, umożliwiający gromadzenie i naturalne ogrzanie dopływającej wody do temperatury 18‑19°C przed zalaniem nią tarliska. Utrzymuje on też stałe uzupełnienie wody w przypadku przerwy w dopływie lub nadejścia fali wód zanieczyszczonych.
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
prostokątna ażurowa skrzynia lub betonowy albo plastikowy zbiornik ustawiany na przepływie czystej wody, stosowany podczas odłowu ryb ze stawów, sortowania, przetrzymywania przed sprzedażą czy kąpieli profilaktycznych. Służy do oczyszczenia całego ciała ryb, a przede wszystkim aparatu skrzelowego z mułu i pasożytów oraz dotlenienia i obniżenia poziomu stresu
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
staw narybkowy przeznaczony do produkcji narybku karpia w pierwszym roku cyklu produkcyjnego. Powinien to być staw żyzny, o powierzchni około 1 ha i głębokości średnio 1‑2 m. Zarybia się go wylęgiem karpia pod koniec maja a odławia na początku lipca
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
stawy przeznaczone do produkcji narybku jesiennego karpia (od lipca do jesieni lub wiosny następnego roku). Mają powierzchnię najczęściej kilku hektarów i głębokość do 3 m
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
stawy przeznaczone do produkcji karpia w drugim roku życia (od narybku jesiennego do kroczka). Okres użytkowania trwa od marca do listopada. Średnia głębokość od 1,5 do 3 m
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
przeznaczone są do przetrzymywania tarlaków do czasu uzyskania pełnej dojrzałości lub do regeneracji sił po odbytym tarle
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
przeznaczone do produkcji ryb handlowych z narybku wiosennego w drugim roku produkcji bądź z kroczka w trzecim roku produkcji. Powinny zajmować największą powierzchnię w gospodarstwie karpiowym. Średnia głębokość od 1,5 do 3‑4 m. Powinny posiadać odpowiednie miejsce do odłowu ryb
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
małe, płytkie stawy, o średniej głębokości od 0,5‑1 m, mające dno porośnięte roślinami. Służą do przeprowadzania naturalnego tarła karpi
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
larwa ryb po opuszczeniu otoczki jajowej, w stanie spoczynku trawiąca zapasy zgromadzone w woreczku żółtkowym, hodowcy karpia wylęg często nazywają wycierem. Larwy chowają się wśród roślinności (karpiowate) bądź kamieni (łososiowate) przyczepiając się do nich wydzieliną gruczołów przylgowych, które zanikają gdy larwa zaczyna się aktywnie odżywiać
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
pomieszczenie wyposażone w aparaty wylęgowe, w których pod opieką hodowcy przeprowadza się inkubację sztucznie pozyskanej i zapłodnionej ikry oraz uzyskuje się larwy ryb. Wylęgarnia może mieć charakter polowy, z przeznaczeniem do celów doraźnych lub stały, stanowiąc odpowiednio wyposażony budynek, którego zasadniczą częścią jest hala wylęgowa. Zasila ją woda spływająca grawitacyjnie lub pompowana w otwartym albo zamkniętym obiegu. Do oczyszczania wody zasilającej wylęgarnię służą instalowane na doprowadzalnikach odstojniki, a w budynkach wylęgarni filtry
Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”Sekwencje filmowe „Sposoby produkcji ryb w stawach”
ruchomy element jazu lub mnicha piętrzący (zamykający przepływ) wodę, względnie osobna, mała i prosta budowla hydrotechniczna, sytuowana na niewielkich ciekach lub rowach melioracyjnych służąca utrzymaniu poziomu wody potrzebnego do zalania stawu. Zastawki mogą być drewnianymi lub stalowymi segmentami opuszczanymi lub podnoszonymi, w prowadnicach
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa pstrągowego”
małe stawy o powierzchni kilkuset m2 i średniej głębokości 2‑3 m, służące do zimowania ryb tj. ich przetrzymywania od jesieni do wiosny
Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”Grafika interaktywna „Elementy gospodarstwa karpiowego”