E-materiały do kształcenia zawodowego

Dobór urządzeń i zastawy stołowej do napojów zimnych i gorących

HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne - Pracownik pomocniczy gastronomii 941203

Słownik pojęć dla e‑materiału

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑zasobu zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑zasobu, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑zasobie.

1
americano
americano

Kawa sporządzana w ekspresie ciśnieniowymekspres ciśnieniowy kolbowyekspresie ciśnieniowym. Jest to kawa espressoespressoespresso rozcieńczona gorącą wodą. Im większy dodatek wody, tym łagodniejszy smak kawy. Najczęściej ma pojemność od 100 do 150 ml.

R1e4GzZZaz5wh
blender elektryczny kielichowy
blender elektryczny kielichowy

Urządzenie elektryczne wykorzystywane do rozdrabniania składników i miksowania płynów do pożądanej konsystencji. Blender kielichowy jest zbudowany ze szklanego pojemnika, usytuowanego na podstawie, na dnie którego znajdują się obracające się ostrza. Produkty do rozdrobnienia lub zmiksowania umieszcza się w pojemniku, zamyka pokrywę i uruchamia.

R1UvBYCJ8JQ9S
blender ręczny
blender ręczny

Urządzenie elektryczne wykorzystywane do rozdrabniania składników i miksowania płynów do pożądanej konsystencji. Blender jest zbudowany z uchwytu i głowicy z obracającymi się ostrzami, którą wkłada się do pojemnika z produktami do rozdrobnienia lub zmiksowania.

R2zNg6iFujYl9
caffè con panna
caffè con panna

Napój przygotowywany z espressoespressoespresso, na które należy nałożyć łyżkę zimnej bitej śmietany.

RrIEhhqL3M5Pe
caffè frappe
caffè frappe

Napój sporządzany z espressoespressoespresso, zimnego mleka, kostek lodu i opcjonalnie cukru. Całość składników należy zblendować w blenderze elektrycznym kielichowymblender elektryczny kielichowyblenderze elektrycznym kielichowym. Kawa ta jest czasami podawana z lodami, np. waniliowymi, zamiast kostek lodu to lody zalewane są przygotowanym napojem w wysokich szklankach. Do dekoracji używana jest bita śmietana.

Rl99bwM98Q5i8
caffè latte
caffè latte

Napój przygotowywany z espressoespressoespresso oraz spienionego mlekaekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionego mleka. Do zaparzonego espressoespressoespresso należy dodać spienione mlekoekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienione mleko, uzyskując trzy warstwy: espressoespressoespresso, spienione mlekoekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienione mleko i warstwę mlecznej piany na górze. Wielkość porcji to około 300 ml.

RnmWQuap01t7s
caffè mocha
caffè mocha

Napój sporządzany z espressoespressoespresso, gorącej czekolady i spienionego mlekaekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionego mleka. Do szklanki, w równych proporcjach, należy wlać kolejno: espressoespressoespresso, gorącą czekoladę i spienione mlekoekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienione mleko.

RjLVAh4mHqDx7
cappuccino
cappuccino

Napój kawowy sporządzany w proporcjach 1/3 espressoespressoespresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej piany. Świeżo zaparzone espressoespressoespresso wlewa się do filiżanki, a następnie dopełnia spienionym mlekiemekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionym mlekiem i mleczną pianą, którą opcjonalnie można posypać szczyptą czekolady lub kakao.

Rn87Zx0BUWiL5
dystrybutor napojów gazowanych
dystrybutor napojów gazowanych

Inaczej dyspenser. Wolnostojące urządzenie służące do przechowywania, chłodzenia, samoobsługowej dystrybucji i eksponowania napojów gazowanych. Zbudowane z korpusu z silnikiem elektrycznym oraz pojemnika lub kilku oddzielnych pojemników. Dystrybutor może także nasycać napój dwutlenkiem węgla i pozwala na regulację temperatury za pomocą termostatu.

R3of4aNcsKL5L
dystrybutor wody gazowanej
dystrybutor wody gazowanej

Inaczej dyspenser. Wolnostojące urządzenie służące do przechowywania, chłodzenia, samoobsługowej dystrybucji i eksponowania wody gazowanej. Dystrybutor może także nasycać napój dwutlenkiem węgla i pozwala na regulację temperatury za pomocą termostatu. Zwykle ma obudowę wykonaną ze stali nierdzewnej, zbiornik na płyn z poliwęglanu, niekapiący kranik i zdejmowaną kratką ściekową.

ekspres ciśnieniowy kolbowy
ekspres ciśnieniowy kolbowy

Urządzenie elektryczne do zaparzania kawy, które w swoim działaniu wykorzystuje ciśnienie. Wyposażone jest obudowę, grzałkę, kolbę, tzn. pojemnik, do którego wsypuje się mieloną kawę, pojemnik na wodę. Niektóre modele ekspresu ciśnieniowego kolbowego są dodatkowo wyposażone w młynek do mielenia ziaren.

ekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mleka
ekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mleka

Urządzenie elektryczne do zaparzania kawy, które w swoim działaniu wykorzystuje wysokie ciśnienie. Wyposażone jest obudowę, grzałkę, kolbę, tzn. pojemnik, do którego wsypuje się mieloną kawę, pojemnik na wodę oraz dysze do ręcznego lub mechanicznego spieniania mleka. Niektóre modele ekspresu są dodatkowo wyposażone w młynek do mielenia ziaren.

RGBsgJgk5e3Ct
espresso
espresso

Rodzaj kawy przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowymekspres ciśnieniowy kolbowyekspresie ciśnieniowym, o kremowej konsystencji i gęstej piance o grubości od 2 do 4 mm, bogatym aromacie i smaku. Wielkość porcjisposób serwowania (np. jednoporcjowo lub wieloporcjowo)Wielkość porcji od 25 do 35 ml uzyskana z 7 do 9 g kawy na porcję, czas parzenia 20 do 30 sekund. Na bazie espresso przygotowuje się inne napoje kawowe, np. cappuccinocappuccinocappuccino, caffè lattecaffè lattecaffè latte.

Rf5g5NWRcWezK
espresso doppio
espresso doppio

Kawa sporządzana w ekspresie ciśnieniowymekspres ciśnieniowy kolbowyekspresie ciśnieniowym. Wielkość porcji to podwójne espressoespressoespresso, czyli podwójna ilość kawy i wody.

R1QAF1WCyAd95
espresso macchiato
espresso macchiato

Sporządzone z espressoespressoespresso i nałożonej na warstwę powstałej na kawie pianki niewielkiej ilości gorącego i spienionego mlekaekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionego mleka i piany mlecznej (1 do 2 łyżek).

RDUVKkIu1fOJ2
espresso ristretto
espresso ristretto

Kawa sporządzana w ekspresie ciśnieniowymekspres ciśnieniowy kolbowyekspresie ciśnieniowym. Jedna z technik sporządzania to wyłączenie ekspresuekspres ciśnieniowy kolbowyekspresu w odpowiednio skróconym czasie, co pozwala uzyskać gęstszy i bardziej aromatyczny napar od espressoespressoespresso. Wielkość porcji to około 1/2 porcji espressoespressoespresso, czyli od 15 do 18 ml. Optymalny czas parzenia to 15 do 20 sekund.

R1ScMtLCWFs8J
herbata czarna
herbata czarna

Napój przygotowywany z około 2 g liści herbaty na jedną porcjęsposób serwowania (np. jednoporcjowo lub wieloporcjowo)jedną porcję, które należy zalać wodą o temperaturze około 95 do 98℃. Czas zaparzania to 2 do 3 minut (dla efektu pobudzającego) lub około 5 minut (dla uzyskania działania relaksacyjnego naparu). Jako dodatek możemy podawać cukier lub cytrynę.

RY5ILr38piJ4O
herbata owocowa
herbata owocowa

Napój sporządzany na ogół z herbaty czarnej z dodatkiem owoców lub aromatu owocowego. Czas parzenia tej herbaty wynosi od 5 do nawet 10 minut, a temperatura wody użytej do zaparzania to 95 do 100℃.

RP0tnYX2I0Ua5
herbata po angielsku
herbata po angielsku

Napój sporządzany z mieszanki czarnych herbatherbata czarnaherbat indyjskich i cejlońskich, na ogół serwowany z mlekiem, śmietanką, opcjonalnie z dodatkiem cukru. Herbatęherbata czarnaHerbatę po angielsku przygotowuje się po podgrzaniu czajniczka, do którego wsypuje się porcję herbatyherbata czarnaherbaty (jedna łyżeczka na filiżankę wody), zalewa niewielką ilością wrzątku, a po minucie uzupełnia wodę i pozostawia do zaparzenia na 5 minut. Herbatęherbata czarnaHerbatę po angielsku serwuje się w filiżankach do herbatyherbata czarnaherbaty.

RN2nkkQIYPXNa
herbata po rosyjsku
herbata po rosyjsku

Napój przyrządzany w samowarzesamowarsamowarze i serwowany w szklankach z metalowych uchwytem, na metalowym lub porcelanowym spodku. Herbatęherbata czarnaHerbatę wsypuje się do czajniczka, zalewa niewielką ilością wody i zaparza przez 5 do 6 minut, a następnie dopełnia wrzątkiem i zaparza kolejne 5 minut. Esencję rozlewa się do szklanek i dopełnia wrzątkiem z samowarasamowarsamowara. Do herbatyherbata czarnaherbaty po rosyjsku można podawać również konfiturę lub dżem na szklanym spodku z łyżeczką, cukier, miód, cytrynę lub kieliszek rumu.

R1K9k6WNiIvgt
herbata po rosyjsku
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
herbata zielona
herbata zielona

Herbatę w ilości około 2 g na porcję należy zalać wodą o temperaturze 50 do 70℃. Czas parzenia to 2 do 3 minut (dla efektu pobudzającego) lub 4 do 6 minut (dla efektu uspokajającego).

REbsuJBD9bJ39
herbata z rumem
herbata z rumem

Napój przygotowany z naparu herbacianego, do którego należy dodać porcję rumu, około 25 ml i serwować z plastrem cytryny.

Irish Coffee
Irish Coffee

Napój sporządzany w żaroodpornej szklance, do której należy wsypać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, ogrzewać nad palnikiem aż do momentu skarmelizowania się cukru. Następnie należy dodać 50 ml whisky i przechylając szklankę nad płomieniem, doprowadzić do zapalenia alkoholu. Po zgaśnięciu płomienia uzupełnić zawartość szklanki naparem gorącej kawy (120 ml), a wierzch udekorować bitą śmietaną (50 ml).

ReR2il7zPA7K9
kawa po turecku
kawa po turecku

Napój sporządzany w tygielkutygiel miedzianytygielku, do którego należy nalać zimną wodę, wsypać porcję drobno mielonej kawy, opcjonalnie dodać cukier.

R10eQX00QCwKi
latte macchiato
latte macchiato

Kawa sporządzana z espressoespressoespressospienionego mlekaekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionego mleka. Do szklanki ze spienionym mlekiemekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienionym mlekiem należy delikatnie wlać espressoespressoespresso, uzyskując trzy warstwy: spienione mlekoekspres ciśnieniowy kolbowy z dyszami do spieniania mlekaspienione mleko, espressoespressoespresso i pianę mleczną na górze. Wielkość porcji to około 300 ml.

RaTi1Grg6yNQu
lemoniada
lemoniada

Napój produkowany z wody gazowanej z dodatkiem sokusoksoku lub kwasu cytrynowego, sokówsoksoków owocowych, najczęściej owoców cytrusowych lub warzywnych, barwników, esencji smakowych.

RgvVrqCaRwHi0
podgrzewacz do czekolady
podgrzewacz do czekolady

Urządzenie elektryczne służące do sporządzania czekolady na gorąco, złożone ze zbiornika z obrotowym mieszadłem, w którym podgrzewa się czekoladę nawet do temperatury 85°C do 90°C. Podgrzewacz jest wyposażony w specjalny kranik, dzięki któremu możliwe jest serwowanie podgrzanej czekolady, oraz tackę ociekową.

samowar
samowar

Urządzenie służące do parzenia herbatyherbata po rosyjskuherbaty. Zbudowane ze smukłego kociołka (zbiornika) na wodę z uchwytami i pokrywką, rusztu, kranika i czajniczka (imbryka) na esencję. Czajniczek jest stawiany na górze i służy do parzenia esencji, zaś kranik do spuszczania wody. Tradycyjne samowary, wykonane z mosiądzu, miedzi lub posrebrzane, w zbiorniku mają pionową rurę na węgiel drzewny, zaś we współczesnych do podgrzewania służy grzałka. To urządzenia bardzo popularne w Rosji i Iranie.

sok
sok

Napój sporządzany z surowych owoców i/lub warzyw. Może być jednoowocowy, dwuowocowy, wieloowocowy oraz jednowarzywny, dwuwarzywny i wielowarzywny, a także mieszany. Do soku może zostać dodana woda, cukier lub sól. Sok może być sporządzany z wykorzystaniem sokowirówkisokowirówkasokowirówki lub wyciskarki ręcznej do cytrusówwyciskarka ręczna do cytrusówwyciskarki ręcznej do cytrusów.

sokowirówka
sokowirówka

Urządzenie elektryczne służące do przygotowania sokówsoksoków z owoców i warzyw twardych (np. jabłek, gruszek, marchwi, korzenia pietruszki). Specjalne tarcze rozcierają surowiec, który jest wprowadzany w ruch obrotowy i rozdrabniany. Sokowirówka jest wyposażona w pojemnik do odprowadzania sokusoksoku, pojemnik na miazgę (odpadki), kranik, tackę zbierającą krople. Obudowa, pojemnik na soksoksok i tarcze trące są wykonane na ogół ze stali nierdzewnej. Sokowirówki nie służą do wyciskania sokusoksoku z warzyw liściastych i kapustnych (np. szpinaku, kapusty).

sposób serwowania (np. jednoporcjowo lub wieloporcjowo)
sposób serwowania (np. jednoporcjowo lub wieloporcjowo)

Metoda podawania potraw i napojów. Sposób jednoporcjowy polega na serwowaniu wyporcjowanych dań (np. na talerzach płytkich, głębokich, w bulionówkach) oraz napojów (np. w szklankach, filiżankach czy kieliszkach). Sposób wieloporcjowy polega na serwowaniu kilku porcji dań (np. na półmiskach płytkich czy głębokich) oraz napojów (np. w dzbankach czy czajniczkach).

tygiel miedziany
tygiel miedziany

Narzędzie służące do zaparzania kawy po tureckukawa po tureckukawy po turecku. Jest to wysoki, mosiężny lub miedziany ocynkowany zbiorniczek wyposażony w długą rączkę. Do tygielka wlewa się wodę, dodaje cukier i mieloną kawę, a następnie całość doprowadza trzykrotnie do wrzenia. Po zakończeniu tej czynności powierzchnię skrapla się zimną wodą, aby opadły fusy.

warnik
warnik

Urządzenie przeznaczone do gotowania, przechowywania oraz dystrybucji wody w wysokiej temperaturze, od 30°C do 100°C. Dzięki warnikowi do wody znajdującemu się na bufecie śniadaniowym konsument ma możliwość samodzielnego przygotowania herbatyherbata czarnaherbaty, kawy czy naparów ziołowychherbata zielonanaparów ziołowych. Warniki są wykonane ze stali nierdzewnej i zbudowane z pokrywy, zbiornika, wskaźnika poziomu wody, regulatora temperatury, zaworu oraz lampki kontrolnej.

wyciskarka ręczna do cytrusów
wyciskarka ręczna do cytrusów

Narzędzie ręczne służące do wyciskania sokusoksoku ze świeżych owoców lub warzyw.

zastawa stołowa
zastawa stołowa

To naczynia i sztućce, które używane są w trakcie spożywanego posiłku. Do zastawy stołowej zaliczamy zarówno naczynia i sztućce do podawania potraw i napojów, jak i do ich spożywania.