Usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym
HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego - Technik turystyki na obszarach wiejskich 515205
Słownik pojęć dla e‑materiału
To właściwość obszaru/regionu/miejscowości wynikające z cech przyrodniczych i pozaprzyrodniczych, które wzbudzają zainteresowanie i przyciągają podróżnych.

Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym Źródło: Maria Napiórkowska‑Gzula, Barbara Steblik, Przygotowanie imprez i usług turystycznych. Część 1, WSiP, Warszawa 2023.
Przedsiębiorstwo turystyczne, które organizuje turystom pobyt we własnym gospodarstwie rolnym. Czynne gospodarstwo rolne, w którym świadczenie usługusług turystycznych odbywa się w oparciu o zabudowania, grunty i inne zasoby tego gospodarstwa, bez zmiany ich charakteru i naruszania podstawowej funkcji, jaką jest zachowanie zdolności do produkcji rolnej.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, https://mfiles.pl/pl/index.php/Gospodarstwo_agroturystyczne [dostęp 17.03.2023 r.].
To każda osoba, która korzysta z usługusług świadczonych przez gospodarstwo agroturystyczne.

Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa INFOR, Dorota Ulikowska, Gość hotelowy, czyli strona umowy, https://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/konsument-turystyka/231759,Gosc-hotelowy-czyli-strona-umowy.html [dostęp 17.03.2023 r.].
Stopień, w którym świadczona usługa spełnia wymagania i oczekiwania gościagościa, który zamówił i płaci za tę usługęusługę.
Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, Jakość usług hotelarskich, https://mfiles.pl/pl/index.php/Jakość_usług_hotelarskich [dostęp 17.03.2023 r.].
Pomieszczenie w części pobytowej obiektu noclegowego, które składa się z pokoju, przedpokoju, węzła higieniczno‑sanitarnego oraz ewentualnie z części uzupełniających, np. balkonu, aneksu kuchennego, jadalni.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa Hotelarze.pl, Jednostki mieszkalne w hotelu, https://www.hotelarze.pl/hot/bl-pokoje-hotelowe.php [dostęp 17.03.2023 r.].
Dobrowolna ocena obiektów turystyki wiejskiej, system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowejwiejskiej bazy noclegowej klasyfikuje obiekty do jednej z dwóch rodzajów: wypoczynek na wsi lub wypoczynek u rolnika.
Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa certus.edu.pl, Materiał Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne, https://certus.edu.pl/przemysl/wp-content/uploads/2020/04/Kategoryzacja-wiejskiej-bazy-noclegowej.pdf [dostęp 17.03.2023 r.].
Samoobsługowy, na ogół płatny, punkt w pokoju noclegowym – lodówka w obudowie meblowej, która jest wyposażona w napoje w puszkach i butelkach, miniaturowe butelki z napojami alkoholowymi, drobne przekąski, np. orzeszki czy paluszki, oraz galanterię szklaną, serwetki i druki serwisowe z cennikiem.
Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa SaleBiznesowe.pl, Minibar w hotelu - jakie są zasady korzystania?, https://www.salebiznesowe.pl/blog/post/minibar-w-hotelu-jakie-sa-zasady-korzystania [dostęp 17.03.2023 r.].
Do podstawowego wyposażenia węzła higieniczno‑sanitarnego należą kabina prysznicowa (natrysk) lub wanna, muszla WC, umywalka z szafką, lustro z górnym lub bocznym oświetleniem, kosz na odpadki, wieszaki dozownik do płynnego mydła i ręczników papierowych oraz półki.

Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa hotelarstwo, Wymogi kategoryzacyjne, http://www.e-hotelarstwo.com/branza/prawo_przepisy/hotel [dostęp 17.03.2023 r.].
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Załącznik 7) w obwieszczeniu Ministra Sportu i Turystyki z dnia 26 października 2017 r., za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia. Obiekty, w których rolnik chce świadczyć usługi hotelarskie, powinny być zgłoszone do
właściwej ewidencji i spełniać wymagania budowlane, przeciwpożarowe i sanitarne.
Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa hotelarstwo, Wymogi kategoryzacyjne, http://www.e-hotelarstwo.com/branza/prawo_przepisy/hotel [dostęp 17.03.2023 r.].
Zgodnie z procedurami, po wyjeździe gościgości należy zapukać 3 razy, wejść do pokoju, drzwi zostawić uchylone z wywieszką na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszką na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”, odsłonić rolety, żaluzje, firany i otworzyć okno. Następnie sprawdzić czy gość nie pozostawił swoich rzeczy, sprawdzić wyposażenie pokoju, sprawdzić stan techniczny pokoju i zgłosić usterki, jeśli są, opróżnić popielniczki i kosz na śmieci, zebrać naczynia i wystawić tace na zewnątrz pokoju, posłać łóżko/zdjąć brudną bieliznę i umieścić w worku na brudną bieliznę, wygładzić ochraniacz na materac, położyć prześcieradło i podwinąć je na kantach, powlec kołdrę, poduszkę i podgłówek, nakryć łóżko narzutą. Odkurzyć meble, lampy, obrazy itp.,uzupełnić przybory dla gościa/materiały informacyjne, igielnik, czyścik, woda, szklanki itp., oraz sprawdzić i uzupełnić minibar. Umyć lub odkurzyć podłogę. Zamknąć okno, ułożyć firany, żaluzje, rolety, ustawić klimatyzację. Zgłosić pokój jako gotowy kierownikowi piętra.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa www.zsgh.bytom.pl, PDF, Procedura sprzątania pokoju po wyjeździe gościa, https://www.zsgh.bytom.pl/zawodowe/hotelarz/doc/T.12_-_procedura_sprzatania_pokoju_po_wyjezdzie_goscia.pdf [dostęp 17.03.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 400 KB w języku polskim.
Zgodnie z procedurami, w trakcie pobytu gościagościa przed wejściem do pokojupokoju należy sprawdzić, czy gościegoście są obecni. Należy zapukać 3 razy w krótkich odstępach wypowiadając słowo: „pokojowa”. Po upewnieniu się, że gościgości nie ma w pokoju, wejść do środka. Drzwi pozostawić uchylone, ustawić wózek przy ścianie korytarza, aby nie tarasował przejścia. Zawiesić wywieszkę na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszkę na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”. Rozsunąć firanki, podnieść rolety lub żaluzje, wywietrzyć pokój (w pomieszczeniach bez klimatyzacji otworzyć okna). Sprawdzić stan techniczny i funkcjonalny wyposażenia oraz ustalić ewentualne uszkodzenia. Opróżnić popielniczki i kosze na śmieci, zebrać naczynia oraz wystawić tacę. Zebrać, poukładać lub powiesić rozrzucone części ubrań gościgości. Czynności te wykonywać ze szczególną troską. Ostrożnie odkurzać wyposażenie pomieszczenia oraz prywatne przedmioty gościagościa, które następnie należy położyć na tym samym miejscu, niczego nie wyrzucając. Jeśli w pokoju znajduje się minibarminibar, skontrolować jego wyposażenie i zgłosić właściwej osobie oraz uzupełnić braki według procedur. Pościelić łóżko, ewentualnie zmienić pościel. Sprzątnąć łazienkę pamiętając o dodatkowym oczyszczeniu półeczki na przybory toaletowe. Odkurzyć pokój. W pokoju klimatyzowanym ustawić odpowiednią temperaturę, a w innych zamknąć okna po wietrzeniu. Spojrzeć raz jeszcze na pokój i łazienkę kontrolując, czy wszystko jest na właściwym miejscu – jeśli tak to zamknąć pokój. Poinformować recepcjęrecepcję o przygotowaniu pokoju.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa soswkluczbork.pl, PDF, Rozdział 5 Technika pracy służby pięter w obiektach hotelarskich, http://soswkluczbork.pl/wp-content/uploads/2020/10/procedury-w-trakcie-pobytu-gościa.pdf [dostęp 17.03.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 548 KB w języku polskim.
Wydzielone miejsce w obiekcie noclegowym, główny punkt kontaktu z gościemgościem.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa ksiegarnia.difin.pl, PDF, Rola i zadania recepcji, https://ksiegarnia.difin.pl/upl/fragment-organizacja-wspolczesnej-recepcji-hotelowej1.pdf [dostęp 17.03.2023 r.]. Plik pdf o rozmiarze 5,07 MB w języku polskim.
To dodatkowa usługausługa dla gościgości gospodarstwa agroturystycznegogospodarstwa agroturystycznego, która polega na dostarczaniu posiłków, napojów oraz innych produktów lub usługusług bezpośrednio do pokoju gościnnego. Dzięki temu gościegoście mogą skorzystać z wygodnej obsługi w trakcie swojego pobytu, bez konieczności wychodzenia z pokoju. W niektórych przypadkach room service może obejmować również dodatkowe usługiusługi, takie jak pranie lub prasowanie, co wpływa na zwiększenie komfortu pobytu gościgości.

Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza, Obsługa Room service, https://gastrowiedza.pl/slownik-gastronomiczny/obsluga-room-service [dostęp 17.03.2023 r.].
Dobro materialne, które może funkcjonować samodzielnie lub być dodatkiem do innych produktów, np. mapy, przewodniki, pamiątki, plecaki turystyczne, namioty turystyczne czy odzież turystyczna. W kontekście pobytu gościagościa w obiekcie noclegowym, rzecz to każdy przedmiot, który jest jego własnością.
Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, https://mfiles.pl/pl/index.php/Produkt_turystyczny [dostęp 17.03.2023 r.].
Do utrzymania czystości niezbędny jest odpowiedni sprzęt i środki, do których należą: wózek lub zestaw do sprzątania ułatwiający przewożenie środków chemicznych i akcesoriów tj. mopy, myjki do szyb, szczotki do kurzu i pajęczyn oraz ściereczki z mikrofibry; ścierki i gąbki przeznaczone do mycia określonych powierzchni, które powinny różnić się kolorem (np. niebieskie – do mycia umywalki i prysznica, zielone – do toalety, żółte – do ścierania kurzu). Należy dobierać odpowiednie środki chemiczne, które powinny spełniać normy BHP i charakteryzować się wysoką jakością. Warto zakupić je w firmach lub hurtowniach zajmujących się profesjonalnie ich dystrybucją, które oferują duże, ekonomiczne opakowania w korzystnych cenach.
Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Witold Drogoń, Bożena Granecka‑Wrzosek, Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Kwalifikacja HGT.03. Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa. Część 2, WSiP, Warszawa 2019, s. 8‑149.
Ogólnie dostępne wynajmowanie domów, mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług z tym związanych.
Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa Bussiness Insider, Dobra i usługi, czyli zaspokajanie ludzkich potrzeb, https://businessinsider.com.pl/gospodarka/makroekonomia/dobra-i-usluga-definicje-przyklady-i-roznice-miedzy-nimi/1t767f9 [dostęp 17.03.2023 r.].
To usługi oferowane dodatkowo, obok usługusług podstawowych, których zadaniem jest zaspokojenie potrzeb gościagościa. Do usług dodatkowych należy np. room serviceroom service.

Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: Strona internetowa GastroWiedza.pl, Usługi podstawowe w gastronomi, https://gastrowiedza.pl/baza-wiedzy/slownik-hasel/u/uslugi-podstawowe-w-gastronomii [dostęp 17.03.2023 r.].
Zaliczana jest do grupy innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie i nie podlega obowiązkowej kategoryzacji.
Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa certus.edu.pl, Materiał Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne, https://certus.edu.pl/przemysl/wp-content/uploads/2020/04/Kategoryzacja-wiejskiej-bazy-noclegowej.pdf [dostęp 17.03.2023 r.].
To wywieszka, którą personel sprzątający wywiesza na klamce drzwi, od strony korytarza. W ten sposób sygnalizuje, że w pokoju odbywa się sprzątanie.
Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa Encyklopedia Zarządzania, https://mfiles.pl/pl/index.php/Produkt_turystyczny [dostęp 17.03.2023 r.].
To wywieszka, którą gośćgość pokoju zawiesza na klamce drzwi, od strony korytarza. W ten sposób sygnalizuje, aby nie zakłócać spokoju i nie wchodzić do pokoju. W uzasadnionych przypadkach obsługa obiektu noclegowego może wejść do pokoju z zawieszką „Nie przeszkadzać”. Takie działanie jest dopuszczalne np. w sytuacji, w której zawieszka nie zostaje zdjęta z klamki przez długi czas, np. przez dobę.

Interaktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznegoInteraktywne narzędzie typu scenario based learning – Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem porządku i czystości części noclegowej gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: Strona internetowa AMBER HOTEL, Zawieszki hotelowe – sposób na maksymalną prywatność, https://amber-hotel.pl/zawieszki-hotelowe-sposob-na-maksymalna-prywatnosc/ [dostęp 17.03.2023 r.]
Zależnie od miejsca, w którym sprzątamy, należy zachować odpowiednie środki ostrożności podczas wykonywania czynności. Ogólne środki ostrożności, które należy przedsięwziąć, to: przed przystąpieniem do pracy należy założyć okulary ochronne. To one chronią oczy w kontakcie z każdym rodzajem przedmiotów niebezpiecznych, kurzem oraz substancjami chemicznymi; używać rękawic ochronnych, zabezpieczających przed działaniem środków czyszczących albo substancji znajdujących się w otoczeniu; sprawdzić stan techniczny potrzebnych do pracy przedmiotów (drabiny, akcesoriów do sprzątania, urządzeń elektrycznych czy też mechanicznych); kiedy to wymagane, stosować środki do ochrony dróg oddechowych, jak maski przeciwpyłowe, przeciwgazowe; przy pracy w otoczeniu z prądem, należy stosować rękawice elektroizolacyjne; w razie zauważenia jakichkolwiek niesprawności technicznych w czyszczonym pomieszczeniu, należy zgłosić problem odpowiednim osobom przed rozpoczęciem pracy.
Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym
Źródło: BHP w branży hotelarskiej. Podręcznik do kształcenia zawodowego. Podręcznik do kształcenia zawodowego, WSiP, Warszawa 2016.