E-materiały do kształcenia zawodowego

Usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym

HGT.10. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego - Technik turystyki na obszarach wiejskich 515205

Słownik pojęć dla e‑materiału

1
Instrukcja korzystania ze słownika

Słownik pojęć do e‑materiału zawiera hasła oraz ich definicje. Hasła zostały ułożone w kolejności alfabetycznej. Wybrane pojęcia zawierają również odsyłacze (linki) do elementów składowych e‑materiału, w których zostały użyte.

Poprawne korzystanie ze słownika pojęć pozwoli Ci opanować podstawowy zasób słownictwa branżowego oraz ułatwi przyswojenie wiedzy zawartej w materiale w e‑materiale.

1
atrakcyjność turystyczna
atrakcyjność turystyczna

To właściwość obszaru/regionu/miejscowości wynikające z cech przyrodniczych i pozaprzyrodniczych, które wzbudzają zainteresowanie i przyciągają podróżnych.

RzrFo508LpLjB
atrakcyjność turystyczna
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
gospodarstwo agroturystyczne
gospodarstwo agroturystyczne

Przedsiębiorstwo turystyczne, które organizuje turystom pobyt we własnym gospodarstwie rolnym. Czynne gospodarstwo rolne, w którym świadczenie usługusługa noclegowausług turystycznych odbywa się w oparciu o zabudowania, grunty i inne zasoby tego gospodarstwa, bez zmiany ich charakteru i naruszania podstawowej funkcji, jaką jest zachowanie zdolności do produkcji rolnej.

R12dAcMDoVEys
gospodarstwo agroturystyczne
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
gość gospodarstwa agroturystycznego
gość gospodarstwa agroturystycznego

To każda osoba, która korzysta z usługusługa noclegowausług świadczonych przez gospodarstwo agroturystyczne.

R1ZDE4s7GcgVh
gość gospodarstwa agroturystycznego
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
jakość usług
jakość usług

Stopień, w którym świadczona usługa spełnia wymagania i oczekiwania gościagość gospodarstwa agroturystycznegogościa, który zamówił i płaci za tę usługęusługa noclegowausługę.

jednostka mieszkalna
jednostka mieszkalna

Pomieszczenie w części pobytowej obiektu noclegowego, które składa się z pokoju, przedpokoju, węzła higieniczno‑sanitarnego oraz ewentualnie z części uzupełniających, np. balkonu, aneksu kuchennego, jadalni.

Ry0dfboTkLkcz
jednostka mieszkalna
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej
kategoryzacja wiejskiej bazy noclegowej

Dobrowolna ocena obiektów turystyki wiejskiej, system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowejwiejska baza noclegowawiejskiej bazy noclegowej klasyfikuje obiekty do jednej z dwóch rodzajów: wypoczynek na wsi lub wypoczynek u rolnika.

minibar
minibar

Samoobsługowy, na ogół płatny, punkt w pokoju noclegowym – lodówka w obudowie meblowej, która jest wyposażona w napoje w puszkach i butelkach, miniaturowe butelki z napojami alkoholowymi, drobne przekąski, np. orzeszki czy paluszki, oraz galanterię szklaną, serwetki i druki serwisowe z cennikiem.

minimalne wymagania dla węzłów higieniczno‑sanitarnych w obiektach noclegowych
minimalne wymagania dla węzłów higieniczno‑sanitarnych w obiektach noclegowych

Do podstawowego wyposażenia węzła higieniczno‑sanitarnego należą kabina prysznicowa (natrysk) lub wanna, muszla WC, umywalka z szafką, lustro z górnym lub bocznym oświetleniem, kosz na odpadki, wieszaki dozownik do płynnego mydła i ręczników papierowych oraz półki.

R1UPEmDTfUbdg
minimalne wymagania dla węzłów higieniczno‑sanitarnych w obiektach noclegowych
Źródło: Akademia Finansów i Biznesu Vistula, licencja: CC BY 3.0.
minimalne wymagania dotyczące wyposażenia w obiektach noclegowych
minimalne wymagania dotyczące wyposażenia w obiektach noclegowych

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Załącznik 7) w obwieszczeniu Ministra Sportu i Turystyki z dnia 26 października 2017 r., za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia. Obiekty, w których rolnik chce świadczyć usługi hotelarskie, powinny być zgłoszone do
właściwej ewidencji i spełniać wymagania budowlane, przeciwpożarowe i sanitarne.

procedura sprzątania pokoju po wyjeździe gościa
procedura sprzątania pokoju po wyjeździe gościa

Zgodnie z procedurami, po wyjeździe gościgość gospodarstwa agroturystycznegogości należy zapukać 3 razy, wejść do pokoju, drzwi zostawić uchylone z wywieszką na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszka „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszką na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”, odsłonić rolety, żaluzje, firany i otworzyć okno. Następnie sprawdzić czy gość nie pozostawił swoich rzeczy, sprawdzić wyposażenie pokoju, sprawdzić stan techniczny pokoju i zgłosić usterki, jeśli są, opróżnić popielniczki i kosz na śmieci, zebrać naczynia i wystawić tace na zewnątrz pokoju, posłać łóżko/zdjąć brudną bieliznę i umieścić w worku na brudną bieliznę, wygładzić ochraniacz na materac, położyć prześcieradło i podwinąć je na kantach, powlec kołdrę, poduszkę i podgłówek, nakryć łóżko narzutą. Odkurzyć meble, lampy, obrazy itp.,uzupełnić przybory dla gościa/materiały informacyjne, igielnik, czyścik, woda, szklanki itp., oraz sprawdzić i uzupełnić minibar. Umyć lub odkurzyć podłogę. Zamknąć okno, ułożyć firany, żaluzje, rolety, ustawić klimatyzację. Zgłosić pokój jako gotowy kierownikowi piętra.

RyRpUKce7m2lJ
procedura sprzątania pokoju po wyjeździe gościa
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
procedura sprzątania pokoju w trakcie pobytu gościa
procedura sprzątania pokoju w trakcie pobytu gościa

Zgodnie z procedurami, w trakcie pobytu gościagość gospodarstwa agroturystycznegogościa przed wejściem do pokojupokój gościnnypokoju należy sprawdzić, czy gościegość gospodarstwa agroturystycznegogoście są obecni. Należy zapukać 3 razy w krótkich odstępach wypowiadając słowo: „pokojowa”. Po upewnieniu się, że gościgość gospodarstwa agroturystycznegogości nie ma w pokoju, wejść do środka. Drzwi pozostawić uchylone, ustawić wózek przy ścianie korytarza, aby nie tarasował przejścia. Zawiesić wywieszkę na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszka „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”wywieszkę na klamce „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”. Rozsunąć firanki, podnieść rolety lub żaluzje, wywietrzyć pokój (w pomieszczeniach bez klimatyzacji otworzyć okna). Sprawdzić stan techniczny i funkcjonalny wyposażenia oraz ustalić ewentualne uszkodzenia. Opróżnić popielniczki i kosze na śmieci, zebrać naczynia oraz wystawić tacę. Zebrać, poukładać lub powiesić rozrzucone części ubrań gościgość gospodarstwa agroturystycznegogości. Czynności te wykonywać ze szczególną troską. Ostrożnie odkurzać wyposażenie pomieszczenia oraz prywatne przedmioty gościagość gospodarstwa agroturystycznegogościa, które następnie należy położyć na tym samym miejscu, niczego nie wyrzucając. Jeśli w pokoju znajduje się minibarminibarminibar, skontrolować jego wyposażenie i zgłosić właściwej osobie oraz uzupełnić braki według procedur. Pościelić łóżko, ewentualnie zmienić pościel. Sprzątnąć łazienkę pamiętając o dodatkowym oczyszczeniu półeczki na przybory toaletowe. Odkurzyć pokój. W pokoju klimatyzowanym ustawić odpowiednią temperaturę, a w innych zamknąć okna po wietrzeniu. Spojrzeć raz jeszcze na pokój i łazienkę kontrolując, czy wszystko jest na właściwym miejscu – jeśli tak to zamknąć pokój. Poinformować recepcjęrecepcjarecepcję o przygotowaniu pokoju.

R1FuQG3VTgnWx
procedura sprzątania pokoju w trakcie pobytu gościa
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
recepcja
recepcja

Wydzielone miejsce w obiekcie noclegowym, główny punkt kontaktu z gościemgość gospodarstwa agroturystycznegogościem.

R1JeP55WAG85L
recepcja
Źródło: https://www.freepik.com/, domena publiczna.
room service
room service

To dodatkowa usługausługi dodatkoweusługa dla gościgość gospodarstwa agroturystycznegogości gospodarstwa agroturystycznegogospodarstwo agroturystycznegospodarstwa agroturystycznego, która polega na dostarczaniu posiłków, napojów oraz innych produktów lub usługusługi dodatkoweusług bezpośrednio do pokoju gościnnego. Dzięki temu gościegość gospodarstwa agroturystycznegogoście mogą skorzystać z wygodnej obsługi w trakcie swojego pobytu, bez konieczności wychodzenia z pokoju. W niektórych przypadkach room service może obejmować również dodatkowe usługiusługi dodatkoweusługi, takie jak pranie lub prasowanie, co wpływa na zwiększenie komfortu pobytu gościgość gospodarstwa agroturystycznegogości.

R19kSBmd0Ut7p
room service
Źródło: https://www.freepik.com/, domena publiczna.
rzecz
rzecz

Dobro materialne, które może funkcjonować samodzielnie lub być dodatkiem do innych produktów, np. mapy, przewodniki, pamiątki, plecaki turystyczne, namioty turystyczne czy odzież turystyczna. W kontekście pobytu gościagość gospodarstwa agroturystycznegogościa w obiekcie noclegowym, rzecz to każdy przedmiot, który jest jego własnością.

sprzęt i środki utrzymania czystości
sprzęt i środki utrzymania czystości

Do utrzymania czystości niezbędny jest odpowiedni sprzęt i środki, do których należą: wózek lub zestaw do sprzątania ułatwiający przewożenie środków chemicznych i akcesoriów tj.  mopy, myjki do szyb, szczotki do kurzu i pajęczyn oraz ściereczki z mikrofibry; ścierki i gąbki przeznaczone do mycia określonych powierzchni, które powinny różnić się kolorem (np. niebieskie – do mycia umywalki i prysznica, zielone – do toalety, żółte – do ścierania kurzu). Należy dobierać odpowiednie środki chemiczne, które powinny spełniać normy BHP i charakteryzować się wysoką jakością. Warto zakupić je w firmach lub hurtowniach zajmujących się profesjonalnie ich dystrybucją, które oferują duże, ekonomiczne opakowania w korzystnych cenach.

usługa noclegowa
usługa noclegowa

Ogólnie dostępne wynajmowanie domów, mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także miejsc na ustawienie namiotów lub przyczep samochodowych oraz świadczenie, w obrębie obiektu, usług z tym związanych.

  • Animacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznymDk3gi5vPrAnimacja 3D – Zorganizowanie części noclegowej w gospodarstwie agroturystycznym

  • Źródło: Strona internetowa Bussiness Insider, Dobra i usługi, czyli zaspokajanie ludzkich potrzeb, https://businessinsider.com.pl/gospodarka/makroekonomia/dobra-i-usluga-definicje-przyklady-i-roznice-miedzy-nimi/1t767f9 [dostęp 17.03.2023 r.].

usługi dodatkowe
usługi dodatkowe

To usługi oferowane dodatkowo, obok usługusługa noclegowausług podstawowych, których zadaniem jest zaspokojenie potrzeb gościagość gospodarstwa agroturystycznegogościa. Do usług dodatkowych należy np. room serviceroom serviceroom service.

Rwoq7PniKM3Re
usługi dodatkowe
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
wiejska baza noclegowa
wiejska baza noclegowa

Zaliczana jest do grupy innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie i nie podlega obowiązkowej kategoryzacji.

wywieszka „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”
wywieszka „Pokój w trakcie sprzątania – Maid in room”

To wywieszka, którą personel sprzątający wywiesza na klamce drzwi, od strony korytarza. W ten sposób sygnalizuje, że w pokoju odbywa się sprzątanie.

wywieszka „Nie przeszkadzać”
wywieszka „Nie przeszkadzać”

To wywieszka, którą gośćgość gospodarstwa agroturystycznegogość pokoju zawiesza na klamce drzwi, od strony korytarza. W ten sposób sygnalizuje, aby nie zakłócać spokoju i nie wchodzić do pokoju. W uzasadnionych przypadkach obsługa obiektu noclegowego może wejść do pokoju z zawieszką „Nie przeszkadzać”. Takie działanie jest dopuszczalne np. w sytuacji, w której zawieszka nie zostaje zdjęta z klamki przez długi czas, np. przez dobę.

Rqf4WnS5FuOqo
wywieszka „Nie przeszkadzać”
Źródło: https://www.pexels.com/, domena publiczna.
zasady BHP podczas sprzątania
zasady BHP podczas sprzątania

Zależnie od miejsca, w którym sprzątamy, należy zachować odpowiednie środki ostrożności podczas wykonywania czynności. Ogólne środki ostrożności, które należy przedsięwziąć, to: przed przystąpieniem do pracy należy założyć okulary ochronne. To one chronią oczy w kontakcie z każdym rodzajem przedmiotów niebezpiecznych, kurzem oraz substancjami chemicznymi; używać rękawic ochronnych, zabezpieczających przed działaniem środków czyszczących albo substancji znajdujących się w otoczeniu; sprawdzić stan techniczny potrzebnych do pracy przedmiotów (drabiny, akcesoriów do sprzątania, urządzeń elektrycznych czy też mechanicznych); kiedy to wymagane, stosować środki do ochrony dróg oddechowych, jak maski przeciwpyłowe, przeciwgazowe; przy pracy w otoczeniu z prądem, należy stosować rękawice elektroizolacyjne; w razie zauważenia jakichkolwiek niesprawności technicznych w czyszczonym pomieszczeniu, należy zgłosić problem odpowiednim osobom przed rozpoczęciem pracy.