Zastosowanie mas cukrowych do dekoracji wyrobów cukierniczych
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych - Cukiernik 751201, Technik technologii żywności 344403
Słownik pojęć
Pistolet do precyzyjnego ręcznego malowania. Farbę z aerografu rozprowadza się metodą rozpylania przez strumień powietrza. Farba idealnie kryje powierzchnię malowaną, dając efekt rozmytych brzegów. Urządzenie wykorzystywane zarówno w branży cukierniczej, jak również w pracach konserwatorskich, modelarskich.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert‑Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Pierścień ze stali nierdzewnej, wykorzystywany przez kucharzy i cukierników do wycinania kształtów z ciast lub do nadawania ostatecznej formy potraw na talerzach.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Serwis internetowy youtube.com, PysznaPaczkaPL, Foremki do dań / ausztachery 4 wzory TESCOMA GrandCHEF, https://www.youtube.com/watch?v=HvYZGVjxJ5o, film [dostęp 08.09.2022 r.].
Łagodniejsza i szlachetniejsza odmiana maku. Mak ten ma słodki smak, jest bogatym źródłem makro- i mikroelementów, w szczególności żelaza, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi i manganu.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Biały mak: właściwości. Gdzie go kupić i jak przygotować?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/bialy-mak-wlasciwosci-gdzie-go-kupic-i-jak-przygotowac-aa-nV9Y-nNhS-CRAq.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Osiągające wysokość do 1 m jednoroczne warzywo strączkowe, mające okrągłe strąki z żółtymi, czerwonymi lub czarnymi nasionami. Najbardziej rozpowszechniona odmiana ciecierzycy przybiera kolor żółtobeżowy, wielkością i kształtem zaś zbliżona jest do orzecha laskowego.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Ciecierzyca - właściwości i wartości odżywcze cieciorki, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki-aa-nsHr-et8p-pLYx.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Zielony lub biały drut do kwiatów z masy cukrowejmasy cukrowej. Druty pokryte są warstwą materiału, do której – z użyciem kleju cukierniczego, bądź też bez niego – łatwo przykleić masę cukrowąmasę cukrową.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Dekoracja z masy cukrowejmasy cukrowej, wycięta przy użyciu okrągłej formy i uformowana na gąbce do modelowaniagąbce do modelowania z wykorzystaniem narzędzi kulkowychnarzędzi kulkowych.

Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Warzywo strączkowe występujące w licznych odmianach, zróżnicowane pod względem wielkości i koloru nasion.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Fasola - wartość odżywcza, gatunki fasoli, sposoby przyrządzania, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/fasola-wartosc-odzywcza-gatunki-fasoli-sposoby-przyrzadzania-aa-Tmy3-Tw6d-L1uw.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Dekoracja wykonana z masy cukrowejmasy cukrowej, podzielonej na odpowiednią liczbę fragmentów, często barwionej na wiele kolorów. Figurki mogą mieć różne postaci, np. zwierząt, aniołów czy kwiatów.

Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Ubierz swój tort, blog, Naucz się lepić figurki z masy cukrowej. Jak zacząć lepić cukrowe dekoracje? Masa cukrowa podstawy, https://www.ubierzswojtort.pl/ulep-swoja-figurke/figurkowe-abc/naucz-sie-lepic-figurki-z-masy-cukrowej-jak-zaczac-lepic-cukrowe-dekoracje-masa-cukrowa-podstawy/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Wykonane z odpornego na uszkodzenia silikonu, nie pochłaniają zapachu, nie zmieniają smaku produktów i są łatwe w utrzymaniu czystości. Formy te są odporne zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Akcesorium wykorzystywane do modelowania masy cukrowejmodelowania masy cukrowej. Na gąbce można łatwo wyciągnąć krawędzie figurekfigurek, wymodelować brzegi płatków kwiatków, nanosić strukturę na listki, formować falbanki, bez konieczności podsypywania cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczanąskrobią ziemniaczaną.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa wszystkiegosłodkiego.pl, Porady, Niezbędnik cukiernika - w jakie akcesoria cukiernicze warto się zaopatrzyć?, https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/niezbednik-cukiernika-jakie-akcesoria-cukiernicze-warto [dostęp 08.09.2022 r.].
Masa cukrowaMasa cukrowa zawierająca w swoim składzie białko w proszku i substancje pianotwórcze. MasaMasa przeznaczona do modelowania figurekfigurek.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Serwis internetowy youtube.com, SWEET DECOR TV, Florystyka cukiernicza. Kwiaty Cukrowe - ODCINEK 16, https://www.youtube.com/watch?v=BaOhx6lWgJM, film [dostęp 08.09.2022 r.].
Dekoracja z masy cukrowejmasy cukrowej. Może być wykonana ze wstążki wyciętej z masymasy, do czego wykorzystuje się specjalny szablon, albo uformowana z cienkich, obsuszonych pasków wstążki z masy cukrowejmasy cukrowej, udekorowana drobnymi kwiatkami wyciętymi przy użyciu foremki do wykrawania kwiatków.

Galeria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowychGaleria zdjęć: Dekoracje z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa dojrzałakobieta.pl, blog, Akcesoria cukiernicze – czego nie może zabraknąć w pracowni mistrza?, https://dojrzalakobieta.pl/akcesoria-cukiernicze-czego-nie-moze-zabraknac-w-pracowni-mistrza/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Urządzenie zapewniające najwyższą jakość sprężonego powietrza. Niezbędny w pracy z aerografemaerografem.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa Akademia tortu, tutorial, Monika Siwert‑Bytow, Aerograf cukierniczy, co, jak i dlaczego..., https://akademiatortu.pl/tutoriale/aerograf-cukierniczy-od-a-do-z/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Słodka masa cukiernicza produkowana z prażonych, zmielonych migdałówmigdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Może zawierać do 35% cukru i 17% wody.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Marcepan naturalny, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.htm[dostęp 08.09.2022 r.].
Masa wytwarzana z oczyszczanych i miażdżonych orzechów włoskichorzechów włoskich, laskowych lub ziarna sezamowego, zmieszanych z cukrem i wodą.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 08.09.2022 r.].
Masa otrzymywana z surowców zastępczych, takich jak fasolafasola, biały makbiały mak, ziarna słonecznika, ziarna dyni, ryż, a także z miąższu pestek moreli.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Almanach cukierniczo‑piekarski, Szymon Konkol, Masy marcepanopodobne, http://www.mamz.pl/almanach/skrypty/1.techciastkarska/23.1.htm [dostęp 08.09.2022 r.].
Inaczej fondant, lukier plastyczny. To plastyczna masa sporządzona z cukru pudru oraz żelatyny, ale może w swoim składzie zawierać również masło kakaowe czy migdałymigdały. Jest wykorzystywana do obkładania gotowych ciast oraz wykonywania dekoracji, np. falbanekfalbanek, kokardkokard czy figurekfigurek.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Blog internetowy Cukrowa masa. Wszystko o masach cukrowych - porady, przepisy i testy, Co to jest masa cukrowa?, https://cukrowamasa.blogspot.com/2018/01/co-to-jest-masa-cukrowa.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Masa przeznaczona do okładania tortów w stylu angielskimstylu angielskim, nazywana inaczej świeżym fondantem lub lukrem plastycznym. Może być również wykorzystywana do rzeźbienia figurek i wykonywania innych dekoracji. Jest biała, elastyczna i dobrze się barwi.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Serwis internetowy youtube.com, SavpolGliwice, Tort w stylu angielskim z Massa Ticino - sklep.savpol.pl, https://www.youtube.com/watch?v=KhTRlWbG4Vg, film [dostęp 08.09.2022 r.].
Masa śnieżnobiała, sztywna, przeznaczona do formowania figurekfigurek i kwiatów.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa sweetdecor.pl, Masa do modelowania – Model Past, https://www.sweetdecor.pl/masa-do-modelowania-model-past-1kg.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Słodki lub gorzki owoc pestkowy drzewa migdałowego, uprawianego w krajach śródziemnomorskich. W cukiernictwie wykorzystywane są migdały słodkie w postaci zmielonej, całych nasion, płatków, słupków.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Planteon, blog, Migdały - smaczne, zdrowe i odżywcze, czego chcieć więcej?, https://planteon.pl/blog/migdaly-wlasciwosci [dostęp 08.09.2022 r.].
Narzędzie, czasem zestaw narzędzi, wykorzystywane do modelowania elementów z masy cukrowejmasy cukrowej.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Nibypestkowiec należący do orzechowatych. Orzechy zawierają duże ilości witaminy E i ok. 60% tłuszczu, przez co mogą ulegać jełczeniu.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Orzechy włoskie - właściwości odżywcze orzechów włoskich, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze-aa-sDrU-BQPG-HfpE.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Miękka śnieżnobiała masa cukrowamasa cukrowa produkowana z cukru, syropu glukozowego, wody i tłuszczów utwardzonych. Masa ma zastosowanie do wycinania falbanek, koronek, korali.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Bakels Bakery ingredients since 1904, Pettinice biały – biała masa cukrowa do powlekania i dekoracji, https://www.bakels.pl/produkty/pettinice-bialy-biala-masa-cukrowa-do-powlekania-i-dekoracji/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Narzędzie wykorzystywane do mocowania elementów dekoracyjnych na tortach obłożonych masą cukrowąmasą cukrową.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa sweetdecor.pl, Pędzle cukiernicze do tortów, ciasta, pieczywa - spożywcze pędzelki silikonowe i z włosiem, https://www.sweetdecor.pl/pedzle-cukiernicze.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Narzędzie wykorzystywane do obkładania i wygładzania powierzchni marcepanumarcepanu, masy cukrowejmasy cukrowej i innych surowców cukierniczych.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Sprzęt wykonany z odpornego na uszkodzenia mechaniczne, fizyczne i chemiczne silikonu. Stosuje się go jako podkład do wypieku na blachach lub jako podkład do rozwałkowywania i formowania wyrobów cukierniczych.
Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa cakeit.pl, blog, Podstawowe narzędzia do masy cukrowej. Niezbędnik, https://cakeit.pl/podstawowe-narzedzia-do-masy-cukrowej/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Niewielkie narzędzie używane do tworzenia dekoracji z mas cukrowychmas cukrowych i marcepanumarcepanu.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa papilart.pl, Strona z akcesoriami cukierniczymi, https://papilart.pl/b2b/akcesoria-cukiernicze.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Roślinny węglowodan pozyskiwany między innymi z ziemniaków. Skrobia, która ma kolor biały, po napęcznieniu, rozkleja się w środowisku gorącym, dając efekt nabłyszczenia.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa poradnikzdrowie.pl, Skrobia - właściwości. W jakich produktach występuje?, https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/skrobia-wlasciwosci-w-jakich-produktach-wystepuje-aa-LEke-sZz1-3Z9n.html [dostęp 08.09.2022 r.].
Narzędzie wykonane z tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej, używane do modelowania lub przenoszenia dekoracji z masy cukrowejmasy cukrowej.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa Gastromix, Skrobki do ciasta, https://gastromix.pl/3287-skrobki-do-ciasta [dostęp 08.09.2022 r.].
Styl angielski to nie tylko ciasta i kremy, ale i dekoracje. Wypieki w tym stylu pokryte są masami cukrowymimasami cukrowymi, dowolnie barwionymi lub wycinanymi. Torty w stylu angielskim to w większości arcydzieła sztuki cukierniczej.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa degustacja.com.pl, Styl angielski w cukiernictwie, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Niewielkich rozmiarów narzędzie, wykonane ze stali, używane przy pracy z masami cukrowymimasami cukrowymi.

Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa degustacja.com.pl, Szczypce dekoratorskie karbowane, https://degustacja.com.pl/styl-angielski-w-cukiernictwie/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Małe, profesjonalne narzędzie do ciast i monoporcji, wykonane ze stali nierdzewnej.

Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa WypiekAna, blog, Akcesoria cukiernicze do tortu, https://blog.wypiekana.pl/2021/03/13/akcesoria-do-tortu/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Narzędzie używane do rozwałkowywania mas cukrowychmas cukrowych. Jest wykonane z plastiku, do którego masa cukrowa nie przywiera, tak jak do drewna. Może być również dekoracyjny, pokryty wzorami.


Sekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczychSekwencje filmowe: Masy cukrowe do dekoracji wyrobów cukierniczych
Źródło: Strona internetowa garneczki.pl. Wyposażenie domu, blog, Akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków: ciast, babeczek i ciasteczek, https://www.garneczki.pl/blog/akcesoria-cukiernicze-do-dekoracji-wypiekow/ [dostęp 08.09.2022 r.].
Masa śnieżnobiała, miękka, nadająca się do obkładania tortów i deserów w stylu angielskimstylu angielskim.
Plansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowychPlansza interaktywna: Etapy tworzenia dekoracji z mas cukrowych
Źródło: Strona internetowa Akademia tortu. blog, Która masa cukrowa jest najlepsza?, https://akademiatortu.pl/blog/ktora-masa-cukrowa-jest-najlepsza/ [dostęp 08.09.2022 r.].