Słownik
bg‑gold
Diccionario
alubia (f.)
fasola
al horno
pieczony
albahaca (f.)
bazylia
alioli (m.)
sos z czosnkiem i olejem
atún (m.)
tuńczyk
calentar
podgrzewać
carne de aves (f.)
drób
carne de cerdo (f.)
wieprzowina
carne de pollo (f.)
mięso z kurczaka
carne de ternera (f.)
cielęcina
carne picada (f.)
mięso mielone
cebollín (m.)
szczypiorek
ceviche (m.)
peruwiańskie danie na bazie surowej ryby lub owoców morza
chuleta (f.)
kotlet
cocer
gotować
congelador (m.)
zamrażalnik
crudo
surowy
cocido (m.)
tradycyjne danie z mięsem, warzywami i ciecierzycą
cubrir
przykryć
de lata
w puszce
dorada (f.)
dorada
freír
smażyć
garbanzos (m. pl)
ciecierzyca
guisantes (m. pl.)
groch
guardar
przechowywać, trzymać
guiso (m.)
gulasz
hacer al horno
piec
hierba (f.)
zioło
huevos revueltos (m. pl.)
jajecznica
legumbres (f. pl.)
rośliny strączkowe
lentejas (f. pl.)
soczewica
menta (f.)
mięta
mojo (m.)
typowy sos kanaryjski z ostrymi papryczkami
mayonesa (f.)
majonez
nata (f.)
śmietana
pavo (m.)
indyk
receta (f.)
przepis
romero (m.)
rozmaryn
sin parar
bez przerwy
sabor (m.)
smak
sacar
wyjąć
salmón (m.)
łosoś
salsa (f.)
sos
sartén (f.)
patelnia
tomate frito (m.)
sos ze smażonych pomidorów