Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
Słownik
1/2 (un demi)
połowa, jedna druga
à base de
na bazie
algue (f.)
alga
ail (m.)
czosnek
au moins
chociaż, co najmniej
braiser
dusić
casser
rozbić
casserole (f.)
garnek
chaque
każdy, każda
chauffer
podgrzewać
couche (f.)
warstwa
courge (f.)
dynia, kabaczek
courgette (f.)
cukinia
crème (f.) fouettée
bita śmietana
crêpe (f.)
naleśnik
cuillère (f.) à soupe
łyżka stołowa
en alternant
na zmianę
entier, entière
cały, cała
épice (f.)
przyprawa
être inscrit/e
być wpisanym/wpisaną
farcir
nadziewać
fruits de mer
owoce morza
hacher
siekać
huile (f.)
olej
huile (f.) d’olive
oliwa z oliwek
laisser reposer
zostawić
levure (f.)
drożdże
levure chimique (f.)
proszek do pieczenia
louche (f.)
łyżka wazowa
pâte (f.)
ciasto
pâte (f.) brisée
ciasto kruche
patrimoine (m.)
dziedzictwo
pincée (f.)
szczypta
plat (m.)
danie
poêle (f.)
patelnia
râper
trzeć
remonter à
sięgać do
reposer
odpoczywać
séché/e
suszony, suszona
un peu
trochę
verser
lać, wlewać
vinaigre (m.)
ocet