Słownik
białkobiałko
składnik pożywienia budujący komórki naszego ciałaskładnik pożywienia budujący komórki naszego ciała
błonnikbłonnik
substancja pochodzenia roślinnego, występująca głównie w warzywach, owocach, orzechach i nasionach. Reguluje pracę jelit, poprawia trawieniesubstancja pochodzenia roślinnego, występująca głównie w warzywach, owocach, orzechach i nasionach. Reguluje pracę jelit, poprawia trawienie
minerałyminerały
niezbędne dla organizmu substancje, które muszą być dostarczone z pożywieniem. Znajdują się m.in. w roślinach strączkowych, orzechach, kakao, rybachniezbędne dla organizmu substancje, które muszą być dostarczone z pożywieniem. Znajdują się m.in. w roślinach strączkowych, orzechach, kakao, rybach
rośliny strączkowerośliny strączkowe
rośliny, których nasiona umieszczone są w strąkach. Należą do nich fasola, groch, bób, soczewica, sojarośliny, których nasiona umieszczone są w strąkach. Należą do nich fasola, groch, bób, soczewica, soja
razowcerazowce
pieczywo z mąki pełnoziarnistejpieczywo z mąki pełnoziarnistej
produkty pełnoziarnisteprodukty pełnoziarniste
produkty, które są wytwarzane z pełnych ziaren zboża, zawierają dużo błonnika i są zdrowe, np. ryż brązowy, mąka razowaprodukty, które są wytwarzane z pełnych ziaren zboża, zawierają dużo błonnika i są zdrowe, np. ryż brązowy, mąka razowa
czerwone mięsoczerwone mięso
mięso wieprzowe i wołowemięso wieprzowe i wołowe
sporadyczniesporadycznie
rzadkorzadko
witaminywitaminy
związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, które są zawarte w różnych produktach spożywczychzwiązki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, które są zawarte w różnych produktach spożywczych