Bakterie - organizmy wszędobylskie
Słownik
środki uszkadzające komórki bakteryjne lub zaburzające ich funkcjonowanie, stosowane w przypadku zakażeń bakteryjnych
najmniejsze jednokomórkowe organizmy mikroskopijnej wielkości, niemające jądra komórkowego, zasiedlające wszystkie środowiska na Ziemi
bakterie zdolne do życia w środowisku pozbawionym tlenu; energię uzyskują np. w procesach fermentacji
bakterie żyjące w warunkach tlenowych; energię uzyskują podczas oddychania tlenowego
proces rozkładu, usunięcia zanieczyszczeń organicznych ze ścieków przez bakterie
okres między dwoma podziałami komórki
sposób rozprzestrzeniania się drobnoustrojów, np. podczas kichania lub kaszlu
inaczej droga brudnych rąk – oznacza sposób przenoszenia czynnika chorobotwórczego za pośrednictwem pokarmów lub wody zanieczyszczonych przez chorą osobę; chory wydala patogeny wraz z kałem, a brak właściwej higieny (mycia rąk i mycia surowych produktów spożywczych) prowadzi do dalszego rozprzestrzeniania się drobnoustrojów
proces przetwarzania przez organizmy samożywne energii świetlnej w energię chemiczną
sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie
skupisko bakterii potomnych pochodzących od jednej bakterii (ich wspólnego przodka)
nauka o mikroorganizmach (drobnoustrojach)
jednokomórkowy organizm niemający jądra komórkowego
organizm żyjący kosztem innego organizmu
naturalny antybiotyk wyizolowany z grzyba pędzlaka (Penicillium notatum) przez Aleksandra Fleminga
proces, podczas którego z komórki macierzystej powstają dwie takie same komórki potomne
działania mające na celu zapobieganie chorobom
białka produkowane przez komórki odpornościowe, mające zdolność łączenia się z ciałem obcym (np. drobnoustrojem) i niszczenia go
formy spoczynkowe umożliwiające organizmom przetrwanie niekorzystnych warunków, jak np. susza, niskie temperatury
organizmy cudzożywne odżywiające się martwą materią organiczną
bezjądrowe samożywne organizmy jednokomórkowe lub kolonijne zaliczane do bakterii
to relacje między organizmami należącymi do różnych gatunków, z których obydwa z nich odnoszą korzyści
osłabione bądź zabite drobnoustroje chorobotwórcze lub ich części, które pobudzają układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał i komórek pamięci
układ narządów, które zapewniają sprawne pobieranie i transport gazów oddechowych – tlenu i dwutlenku węgla, a także wymianę gazową
elementy organizmu, które uczestniczą w reakcjach odpornościowych; układ odpornościowy chroni przed wnikaniem czynników chorobotwórczych oraz uczestniczy w walce z nimi