Słownik
bg‑blue
Dictionnaire
ambiance (f.)
atmosfera
amuse‑bouche (m.)
przekąska smakowa nazywana poetycko zabawką dla podniebienia
bander les yeux
zawiązać oczy
bouchée (f.)
kęs
bougie (f.)
świeczka
brochette (f.)
szaszłyk
charcuterie (f.)
wędlina
crudité (f.)
surówka, surowe warzywa
douceur (f.)
słodkość, słodycz
en‑cas (m.)
przekąska
farci(e)
nadziewany(a)
friandise (f.)
smakołyk, cukierek
garnir
tu: wypełniać
givré(e)
zmrożony, zmrożona
glisser
wsunąć
mettre de l'ambiance
wprowadzić nastrój
opter pour qch
wybierać coś
pochette (f.) cadeau
torebka na prezenty
quiche (f.)
tarta z kruchego ciasta na słono
roulé (m.) de saumon
roladka z łososia
saveur (f.)
smak
se lancer dans qch
rzucić się w coś, zaangażować się w coś
tartine (f.)
kanapka