1
Pokaż ćwiczenia:
RKVlBdSPUWsub1
Ćwiczenie 1
Zaznacz funkcje biologiczne śliny. Możliwe odpowiedzi: 1. ochrona przed patogenami, 2. nawilżanie pokarmu, 3. zlepianie bakterii, 4. ułatwianie połykania, 5. hydroliza białek, 6. hydroliza tłuszczy, 7. hydroliza polisacharydów, 8. wiązanie żelaza
R1TgbrYAQxzJ11
Ćwiczenie 2
Wybierz składniki śliny, które mają właściwości bakteriobójcze Możliwe odpowiedzi: 1. amylaza, 2. lipaza, 3. lizozym, 4. laktoferyna, 5. IgA
RCBlCKSWhqbqx2
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj funkcje odpowiednim składnikom śliny. amylaza ślinowa Możliwe odpowiedzi: 1. hydroliza polisacharydów, 2. hydroliza tłuszczów, 3. ochrona nabłonka przed otarciami, sklejanie bakterii, Nawilżanie pokarmu, 4. hamowanie tworzenia biofilmu, wiązanie jonów żelazawych lipaza ślinowa Możliwe odpowiedzi: 1. hydroliza polisacharydów, 2. hydroliza tłuszczów, 3. ochrona nabłonka przed otarciami, sklejanie bakterii, Nawilżanie pokarmu, 4. hamowanie tworzenia biofilmu, wiązanie jonów żelazawych mucyna Możliwe odpowiedzi: 1. hydroliza polisacharydów, 2. hydroliza tłuszczów, 3. ochrona nabłonka przed otarciami, sklejanie bakterii, Nawilżanie pokarmu, 4. hamowanie tworzenia biofilmu, wiązanie jonów żelazawych laktoferyna Możliwe odpowiedzi: 1. hydroliza polisacharydów, 2. hydroliza tłuszczów, 3. ochrona nabłonka przed otarciami, sklejanie bakterii, Nawilżanie pokarmu, 4. hamowanie tworzenia biofilmu, wiązanie jonów żelazawych
R10adjlHnPyOK2
Ćwiczenie 4
Wskaż zdania prawdziwe. Możliwe odpowiedzi: 1. Optymalne pH dla aktywność amylazy ślinowej wynosi 6,7., 2. Optymalna aktywność lipazy ślinowej wynosi 8,5., 3. Mucyny mają stanowią największy procentowy udział białek w ślinie., 4. Wśród immunoglobulin zawartych w ślinie największy procentowy udział ma IgA.
R37ykBRt6xgf12
Ćwiczenie 5
Uzupełnij tekst Największa ilość śliny wydzielana jest przez 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe Zawiera ona 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe np. 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe . Około 20% dziennej objętości śliny wydzielane jest przez 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe. Ma ona najbardziej zróżnicowany skład. Natomiast 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe wydzielają ślinę bogatą w 1. ślinianki przyuszne, 2. enzymy, 3. śluz, 4. mucynę, 5. ślinianki podżuchwowe, 6. amylazę ślinową, 7. ślinianki podjęzykowe.
RwR2DKsT9tyLu2
Ćwiczenie 6
Łączenie par. Oceń poprawność twierdzeń.. Ślina, która dopływa do jamy ustnej jest izotoniczna.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wydzielanie śliny kontrolowane jest przez autonomiczny układ nerwowy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Tytoń wzmaga wydzielanie śliny.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Amylaza ślinowa hydrolizuje wiązania estrowe.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
31
Ćwiczenie 7
ROBshBCnwd4Wo
Wymień minimum cztery powody, dla których ślina jest przydatnym i coraz bardziej popularnym materiałem diagnostycznym. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Surowica

Mocz (dobowe wydalanie)

Ślina

Płyn mózgowo‑rdzeniowy

Wartości
referencyjne

140‑560 nmol/l (kortyzol całkowity);
12‑50 nmol/l (kortyzol wolny)

<50 nmol/dobę

6‑33 nmol/l

8‑12 nmol/l

W tabeli przedstawiono wartości referencyjne (czyli normę wyznaczoną na podstawie grupy referencyjnej) stężenia kortyzolu, tzw. hormonu stresu. Pacjent A bada stężenie kortyzolu od 10 lat. Zazwyczaj wynosi ono 17‑30 nmol/l w surowicy,  a w ślinie 8‑15 nmol/l. Pacjent B został skierowany na badanie diagnostyczne po raz pierwszy. W próbce jego śliny stwierdzono 40 nmol/l kortyzolu.

RkggLi0oV1Ip2
Wyjaśnij prawdopodobną przyczynę podwyższonego kortyzolu u drugiego pacjenta. (Uzupełnij).