1
Pokaż ćwiczenia:
R1CP6EnYhbABW1
Ćwiczenie 1
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
R1JV9d4Au4gWh11
Ćwiczenie 2
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
1
Ćwiczenie 2
RjEWiQumvsJti
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
RuuA6d7D7ihuS1
Ćwiczenie 3
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
RywRk841S7P3U2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Określ poprawność poniższych stwierdzeń.. . Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. . Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RrnG9tCUCMVs22
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj opisy do danego typu białka. Białka globularne Możliwe odpowiedzi: 1. odporne na działanie kwasów i zasad, 2. są nimi wszystkie enzymy, 3. pełnią funkcje strukturalne, 4. tworzą koloidy, 5. kształt włóknisty, wydłużony, 6. zwykle nierozpuszczalne w wodzie, 7. kształt kulisty lub sferoidalny, 8. regulują przepuszczalność błon komórkowych, 9. są nimi kolagen i keratyna, 10. zwykle rozpuszczalne w wodzie Białka fibrylarne Możliwe odpowiedzi: 1. odporne na działanie kwasów i zasad, 2. są nimi wszystkie enzymy, 3. pełnią funkcje strukturalne, 4. tworzą koloidy, 5. kształt włóknisty, wydłużony, 6. zwykle nierozpuszczalne w wodzie, 7. kształt kulisty lub sferoidalny, 8. regulują przepuszczalność błon komórkowych, 9. są nimi kolagen i keratyna, 10. zwykle rozpuszczalne w wodzie
31
Ćwiczenie 6

Poniższy wykres przedstawia zależność aktywności enzymu od temperatury.

RDGbnXQabT5Zt
Zależność aktywności enzymów od temperatury.
Źródło: Szczepan, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
RbsZDJCqOB88E
Wyjaśnij, dlaczego aktywność enzymów gwałtownie spada po przekroczeniu temperatury optymalnej. (Uzupełnij).
3
Ćwiczenie 7

Aspartam to niskokaloryczny środek słodzący. Jest dipeptydem złożonym z przedstawionych na poniższych rysunkach dwóch aminokwasów: kwasu asparaginowego i fenyloalaniny. Narysuj ten dipeptyd, widząc, że jego koniec karboksylowy jest zmodyfikowany przez przyłączenie grupy metylowej (CHIndeks dolny 3).

ROOgVsWok7SXA
Kwas asparaginowy.
R1BGOD4uGpfSN
Fenyloalanina.
R1EU9S6CSKEN9
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
3
Ćwiczenie 7
RLwKkzh7kY7yv
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
31
Ćwiczenie 8

Zaproponuj metodę denaturacji białek czynnikami chemicznymi. W dzienniczku zapisz problem badawczy, hipotezę, odczynniki, sprzęt laboratoryjny, instrukcję wykonania doświadczenia oraz spodziewane obserwacje i wnioski. Pamiętaj o zaplanowaniu próby kontrolnej i próby badawczej.

RhBBHoMKQR9sN
Problem badawczy (Uzupełnij). Hipoteza (Uzupełnij). Instrukcja wykonania doświadczenia (Uzupełnij). Obserwacje (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).