11
Laboratorium 1

Korzystając z wiedzy na temat białek, zaplanuj i przeprowadź doświadczenie, które pozwoli ci rozwiązać poniższy problem badawczy. Hipotezę, obserwacje i wnioski zanotuj w formularzu.

Temat: Denaturacja i koagulacja białka.

Problem badawczy:

Jak wysoka temperatura, alkohol i sól wpływają na białko jaja kurzego? Czy zachodzące procesy są odwracalne?

Materiał biologiczny:

  • 4 jaja kurze

Odczynniki:

  • wrząca woda

  • zimna woda

  • alkohol

  • roztwór NaCl

Sprzęt laboratoryjny:

  • cztery zlewki o pojemności 100 ml

  • czajnik

  • bagietka

R2uE3yBXOKu46
Przeprowadzono doświadczenie, które miało zilustrować, jak wysoka temperatura, alkohol i sól wpływają na białko jaja kurzego. Użyto do niego materiał biologiczny: 4 jaja kurze. Odczynnikami w doświadczeniu były: wrząca woda, zimna woda, alkohol oraz roztwór NaCl. Do doświadczenia użyto sprzętu laboratoryjnego: czterech zlewek o pojemności 100 ml, czajnika i bagietki. Pod panelem z doświadczeniem znajduje się opis: Szczegóły zjawiska 1 Białko jaja kurzego składa się z wody i rozpuszczonych w niej białek – jest zolem. Głównym białkiem występującym w białku jaja kurzego jest owoalbumina. Zawiera ono również białka strukturalne, glikoproteiny, białka przeciwbakteryjne i peptydy. Szczegóły zjawiska 2 Koagulacja polega na łączeniu cząstek, naturalnie występujących w stanie rozproszonym, w agregaty (czyli przejściu zolu w żel). Koagulacja białka solą (chlorkiem sodu) jest nazywana wysalaniem. Szczegóły zjawiska 3 Denaturacja białka polega na zaburzeniu jego struktury drugo-, trzecio- i czwartorzędowej na skutek rozerwania stabilizujących wiązań chemicznych, m.in. wodorowych, jonowych i mostków disiarczkowych. Do czterech zlewek w kształcie walca dodawane są białka kurze, cztery żółtka odlane są do miski znajdującej się obok. Do pierwszej zlewki dodana jest zimna woda z butelki – substancje te nie mieszają się, tworzą dwie odrębne warstwy płynu. Do drugiej zlewki dodany jest wrzątek z czajnika – białko tworzy białą, nitkowatą warstwę. Do białka w trzeciej zlewce dodany jest etanol z butelki - białko również tworzy białą, nitkowatą warstwę. Do trzeciej zlewki dodane zostają trzy łyżeczki soli – białko także tworzy białą, nitkowatą warstwę, po wymieszaniu podłużną bagietką łączy się w jednolity żel.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły zjawiska 1greenwhite
Szczegóły zjawiska 2bluewhite
Szczegóły zjawiska 3redwhite
Rpuo7DaThof7z
Analiza doświadczenia: Koagulacja i denaturacja białka. Problem badawczy (Uzupełnij). Hipoteza (Uzupełnij). Obserwacje (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).