Przeczytaj
Skład chemiczny białek

Białka, zwane też proteinami, to substancje o dużej masie cząsteczkowej, składające się wyłącznie lub w większości z aminokwasówaminokwasów. Przyjmuje się, że białka są biopolimerami o masach cząsteczkowych większych niż 10 tys. daltonówdaltonów, co oznacza, że są zbudowane z co najmniej 90. aminokwasów. Związki zbudowane z mniejszej liczby aminokwasów są nazywane peptydamipeptydami. Podział ten ma charakter umowny. Aminokwasy w białkach i peptydach są ze sobą połączone za pomocą wiązań peptydowych.
Białka w organizmie powstają w procesie translacjitranslacji z udziałem 20. aminokwasów. Są to: alanina, arginina, asparagina, cysteina, fenyloalanina, glicyna, glutamina, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolina, seryna, treonina, tryptofan, tyrozyna i walina.
Białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów nazywamy białkami prostymi, a zawierające dodatkowe, nieaminokwasowe składniki – białkami złożonymi. Nieaminokwasowy składnik, zwany grupą prostetycznągrupą prostetyczną, może być niskocząsteczkowym związkiem organicznym, metalem lub połączeniem obu tych elementów. Aminokwasy łączą się ze sobą w różnych kombinacjach, dzięki czemu tworzą różnorodne białka.
Charakterystyka białek złożonych
Struktury przestrzenne białek
Rozróżnia się strukturę pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową i czwartorzędową.
Struktura pierwszorzędowa opisuje kolejność, w której aminokwasy są połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi (sekwencja aminokwasów).

Struktura drugorzędowa dotyczy zagięć w strukturze, które tworzą się w polipeptydzie w wyniku interakcji różnych aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym.
Najbardziej popularnymi rodzajami struktur drugorzędowych są helisa alfa oraz harmonijka beta. Obydwie struktury są stabilizowane przez wiązania wodorowe, które tworzą się pomiędzy atomem tlenu (O) grupy karboksylowej jednego aminokwasu a atomem wodoru (H) grupy aminowej drugiego aminokwasu.
Struktura trzeciorzędowa określa kształt białka. Powstaje w wyniku pofałdowania łańcucha o strukturze drugorzędowej. Jest warunkowana różnymi wiązaniami chemicznymi: wiązaniami wodorowymi, oddziaływaniami hydrofobowymi, i elektrostatycznymi, mostkami disiarczkowymi czy siłami van der Waalsa.
Strukturę czwartorzędową wytwarzają niektóre pofałdowane białka, mające cząsteczki złożone z dwóch lub więcej oddzielnych łańcuchów polipeptydowych (m.in. hemoglobina).
Więcej informacji na temat struktury przestrzennej białek znajdziesz tutaj.
Właściwości fizykochemiczne białek
Pod względem właściwości fizycznych białka dzieli się na globularne i fibrylarne.
Białko globularne ma kształt kulisty lub sferoidalny. Zbudowane jest z gęsto pofałdowanych lub pozwijanych łańcuchów peptydowych. Zwykle rozpuszcza się w wodzie, tworząc koloidykoloidy. Białka globularne to ogromna większość białek, m.in. albuminy i globuliny oraz wszystkie enzymy.
Białko fibrylarne to włókienkowe białko proste o wydłużonej, przeważnie uporządkowanej strukturze. Przykładem są skleroproteiny, np. kolagen i keratyna, praktycznie nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli. Biała fibrylarne występują w dużych ilościach w tkance łącznej.
Typ białka | Charakterystyka | Wybrane funkcje biologiczne | Przykłady |
---|---|---|---|
białka globularne | ▪ zwykle rozpuszczalne w wodzie oraz wodnych roztworach kwasów, zasad i soli | ▪ enzymatyczne | pepsyna, katalaza hemoglobina, immunoglobuliny, insulina, histony, protaminy, albuminy |
białka fibrylarne | ▪ zwykle nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli | ▪ strukturalne | kolagen, fibrynogen, keratyna, fibroina |
Koagulacja białek
Koagulacja polega na łączeniu cząstek, naturalnie występujących w stanie rozproszonym, w większe skupienia - agregaty. Jest to proces przejścia od rozproszonego stanu koloidalnego (wodnego roztworu białek nazywanego zolemzolem) do stabilniejszej i bardziej zwartej struktury nazywanej żelemżelem.
Proces ten zachodzi pod wpływem: dodania elektrolitów, promieniowania jonizującego, wysokiej temperatury, środków odwadniających (np. aceton), działań mechanicznych (np. wstrząsanie, mielenie, ucieranie), soli metali lekkich, wysalaniawysalania lub odparowywania.
Proces odwrotny do koagulacji to peptyzacja. Polega on na rozpuszczeniu żelu w wodzie i powstaniu zolu (roztworu koloidalnego).

Denaturacja białek

Z kolei denaturacja białka to zaburzenie struktury cząsteczek białkowych wynikające z rozerwania wiązań chemicznych, przede wszystkim wodorowych, jonowych i mostków disiarczkowych, które stabilizują jego strukturę drugo-, trzecio- i czwartorzędową. Struktura pierwszorzędowa nie ulega zmianie.
Denaturacja białka zachodzi pod wpływem różnych czynników fizycznych i chemicznych – zostały one wyszczególnione na poniższym schemacie.
- Nazwa kategorii: Czynniki wywołujące denaturację{color=#F16472}
- Nazwa kategorii: Czynniki fizyczne{color=#FF3399}
- Nazwa kategorii: temperatura{color=#FF66CC}
- Nazwa kategorii: ciśnienie{color=#FF66CC}
- Nazwa kategorii: ultradźwięki{color=#FF66CC}
- Nazwa kategorii: promieniowania ultrafioletowe{color=#FF66CC}
- Nazwa kategorii: promieniowania rentgenowskie{color=#FF66CC}
- Nazwa kategorii: promieniowania jonizujące{color=#FF66CC} Koniec elementów należących do kategorii Czynniki fizyczne{color=#FF3399}
- Nazwa kategorii: Czynniki chemiczne{color=#FFCC33}
- Nazwa kategorii: kwasy{color=#FFCC66}
- Nazwa kategorii: zasady{color=#FFCC66}
- Nazwa kategorii: mocznik{color=#FFCC66}
- Nazwa kategorii: niektóre rozpuszczalniki organiczne{color=#FFCC66}
- Nazwa kategorii: detergenty jonowe{color=#FFCC66}
- Nazwa kategorii: sole metali ciężkich{color=#FFCC66} Koniec elementów należących do kategorii Czynniki chemiczne{color=#FFCC33}
- Elementy należące do kategorii Czynniki wywołujące denaturację
- Elementy należące do kategorii Czynniki fizyczne
- Elementy należące do kategorii Czynniki chemiczne
Denaturacja to proces powodujący zmianę właściwości biologicznych (np. utratę aktywności enzymatycznej) i fizykochemicznych białek (zmniejszenie rozpuszczalności i wytrącenie z roztworu, zmianę lepkości i skręcalności optycznejskręcalności optycznej, rozpad na mniejsze podjednostki białek).
Odwrotnym procesem do denaturacji jest renaturacja polegająca na przywracaniu drugo- i trzeciorzędowej struktury białek. Proces ten zachodzi pod wpływem powolnego przywracania warunków sprzed denaturacji (np. poprzez ochładzanie). Jednak nie wszystkie białka ulegają renaturacji. Proces ten dotyczy m.in. enzymu rybonukleazy, biała osocza krwi – albuminy oraz obecnej w erytrocytach hemoglobiny.
Podsumowanie najważniejszych informacji
- Nazwa kategorii: Białka
- Nazwa kategorii: Budowa
- Nazwa kategorii: struktura pierwszorzędowa
- Nazwa kategorii: Struktura pierwotna, która determinuje pozostałe typy struktur.
- Nazwa kategorii: Powstaje przez połączenie wiązaniami peptydowymi aminokwasów w ściśle określonej kolejności. Koniec elementów należących do kategorii struktura pierwszorzędowa
- Nazwa kategorii: Struktura drugorzędowa
- Nazwa kategorii: Powstaje w wyniku ułożenia łańcucha polipeptydowego w postaci alfa‑helisy lub beta‑harmonijki. Wiązaniem stabilizującym jest głównie wiązanie wodorowe Koniec elementów należących do kategorii Struktura drugorzędowa
- Nazwa kategorii: Struktura trzeciorzędowa
- Nazwa kategorii: Powstaje poprzez przestrzenne zwinięcie fragmentów pojedynczego łańcucha polipeptydowego znajdujących się między odcinkami αalfa‑helisy i βbeta‑harmonijki. Wiązaniem stabilizującym jest między innymi wiązanie disiarczkowe. Koniec elementów należących do kategorii Struktura trzeciorzędowa
- Nazwa kategorii: Struktura czwartorzędowa
- Nazwa kategorii: Powstaje przez połączenie kilku łańcuchów polipeptydowych. Występuje tylko w niektórych białkach, np. w hemoglobinie Koniec elementów należących do kategorii Struktura czwartorzędowa
- Nazwa kategorii: Podział
- Nazwa kategorii: Ze względu na składniki budulcowe
- Nazwa kategorii: białka proste zbudowane wyłącznie z aminokwasów
- Nazwa kategorii: białka złożone oprócz aminokwasów zawierają trwale wbudowane elementy nieaminokwasowe Koniec elementów należących do kategorii Ze względu na składniki budulcowe
- Nazwa kategorii: Ze względu na kształt
- Nazwa kategorii: globularne (kuliste)
- Nazwa kategorii: fibrylarne (wydłużone, włókienkowe) Koniec elementów należących do kategorii Ze względu na kształt
- Nazwa kategorii: Funkcje
- Nazwa kategorii: regulacyjne
- Nazwa kategorii: hormony
- Nazwa kategorii: enzymy
- Nazwa kategorii: przeciwciała
- Nazwa kategorii: neuroprzekaźniki
- Nazwa kategorii: receptory Koniec elementów należących do kategorii regulacyjne
- Nazwa kategorii: strukturalne
- Nazwa kategorii: budują komórki i tkanki Koniec elementów należących do kategorii strukturalne
- Nazwa kategorii: transportowe
- Nazwa kategorii: hemoglobina
- Nazwa kategorii: albuminy
- Nazwa kategorii: globuliny krwi Koniec elementów należących do kategorii transportowe
- Nazwa kategorii: zapasowe
- Nazwa kategorii: w wakuolach nasion roślin, np. pszenicy, soi, kukurydzy Koniec elementów należących do kategorii zapasowe
- Elementy należące do kategorii Białka
- Elementy należące do kategorii Budowa
- Elementy należące do kategorii struktura pierwszorzędowa
- Elementy należące do kategorii Struktura drugorzędowa
- Elementy należące do kategorii Struktura trzeciorzędowa
- Elementy należące do kategorii Struktura czwartorzędowa
- Elementy należące do kategorii Podział
- Elementy należące do kategorii Ze względu na składniki budulcowe
- Elementy należące do kategorii Ze względu na kształt
- Elementy należące do kategorii Funkcje
- Elementy należące do kategorii regulacyjne
- Elementy należące do kategorii strukturalne
- Elementy należące do kategorii transportowe
- Elementy należące do kategorii zapasowe
Słownik
związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierają w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NHIndeks dolny 22)
Da – w naukach biologicznych nazwa jednostki masy. Jednostka masy atomowej
niebiałkowy składnik wielu białek, zwłaszcza enzymatycznych, połączony z częścią białkową głównie wiązaniem kowalencyjnym. Grupy te są niezbędne do aktywności biologicznej wielu białek
gr. kólla – klej, eídos – postać, układ koloidalny, układ koloidowy – niejednorodna mieszanina, zwykle dwufazowa, tworząca układ dwóch substancji (układ dyspersyjny, układ rozproszony), w którym jedna z nich (faza rozproszona, faza zdyspergowana) jest rozproszona w drugiej (faza ciągła, ośrodek dyspersyjny)
gr. péptō – trawię, związki organiczne zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym
właściwość substancji optycznie aktywnej, polegająca na skręcaniu płaszczyzny polaryzacji światła podczas przechodzenia światła spolaryzowanego przez tę substancję
biosynteza białka, uwarunkowany genetycznie i zachodzący w żywych organizmach enzymatyczny proces łączenia aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe o specyficznej sekwencji aminokwasów
odwracalny proces koagulacji białka, zachodzi pod wpływem niektórych soli, np. chlorku sodu
roztwór koloidowy, roztwór koloidalny – trwała mieszanina cząstek koloidalnych rozproszonych w fazie ciekłej. Fazą rozproszoną może być ciecz, ciało stałe lub gaz, a fazą rozpraszającą – woda lub ciecz organiczna
układ przynajmniej dwuskładnikowy, w którym każdy ze składników tworzy oddzielną, ciągłą fazę rozciągającą się w całej objętości żelu. Jeden ze składników, zwany czynnikiem żelującym, buduje sztywną, rozgałęzioną, porowatą sieć, zdolną do unieruchomienia drugiego ze składników – zwykle cieczy