bg‑yellow

Skład chemiczny białek

RgHIduWtfrB7t1
Wiązanie peptydowe powstaje między grupą α‑karboksylową jednego aminokwasu a grupą α‑aminową drugiego. Czarna kulka – węgiel, niebieska kulka – azot, zielona kulka – tlen, czerwona kulka – wodór.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Białka, zwane też proteinami, to substancje o dużej masie cząsteczkowej, składające się wyłącznie lub w większości z aminokwasówaminokwasyaminokwasów. Przyjmuje się, że białka są biopolimerami o masach cząsteczkowych większych niż 10 tys. daltonówdaltondaltonów, co oznacza, że są zbudowane z co najmniej 90. aminokwasów. Związki zbudowane z mniejszej liczby aminokwasów są nazywane peptydamipeptydypeptydami. Podział ten ma charakter umowny. Aminokwasy w białkach i peptydach są ze sobą połączone za pomocą wiązań peptydowych.

Białka w organizmie powstają w procesie translacjitranslacjatranslacji z udziałem 20. aminokwasów. Są to: alanina, arginina, asparagina, cysteina, fenyloalanina, glicyna, glutamina, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolina, seryna, treonina, tryptofan, tyrozyna i walina.

Białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów nazywamy białkami prostymi, a zawierające dodatkowe, nieaminokwasowe składniki – białkami złożonymi. Nieaminokwasowy składnik, zwany grupą prostetycznągrupa prostetycznagrupą prostetyczną, może być niskocząsteczkowym związkiem organicznym, metalem lub połączeniem obu tych elementów. Aminokwasy łączą się ze sobą w różnych kombinacjach, dzięki czemu tworzą różnorodne białka.

bg‑gray2

Charakterystyka białek złożonych

Chromoproteiny

Złożone są z białek prostych i grupy prostetycznej - barwnika. Należą do nich hemoproteiny, zawierające układ hemowy (np. hemoglobina, mioglobina, cytochromy, katalaza i peroksydazy) oraz flawoproteiny (zawierające jako grupę prostetyczną flawiny).

Fosfoproteiny

Składają się z części białkowej oraz kwasu fosforowego związanego estrowo najczęściej z grupą hydroksylową (–OH) aminokwasu seryny lub treoniny. Zalicza się do nich: kazeinę mleka, witelinę żółtek jaj i ichtulinę rybiej ikry.

Glikoproteiny

Utworzone są z białek i cukrów. Są składnikami śluzowatych wydzielin organizmów zwierzęcych, między innymi śliny

Lipoproteiny

Zbudowane są z białek połączonych z lipidami. Są nośnikami cholesterolu (HDL i LDL)

Metaloproteiny

Złożone są z białek i atomów metalu (miedzi, cynku, żelaza, wapnia, magnezu).

Nukleoproteiny

Składają się z białek zasadowych i kwasów nukleinowych. Z tego rodzaju białek zbudowane są wirusy oraz histony

bg‑gray2

Struktury przestrzenne białek

Rozróżnia się strukturę pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową i czwartorzędową.

Struktura pierwszorzędowa opisuje kolejność, w której aminokwasy są połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi (sekwencja aminokwasów).

RwJYmR9mCkCJC1
Struktura pierwszorzędowa – kolejność aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym fibroiny. Łańcuchy fibroiny są długie, ale zbudowane w przeważającej części z powtarzającej się sekwencji aminokwasów: (Gly‑Ser‑Gly‑Ala‑Gly‑Ala)n.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Struktura drugorzędowa dotyczy zagięć w strukturze, które tworzą się w polipeptydzie w wyniku interakcji różnych aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym.

Najbardziej popularnymi rodzajami struktur drugorzędowych są helisa alfa oraz harmonijka beta. Obydwie struktury są stabilizowane przez wiązania wodorowe, które tworzą się pomiędzy atomem tlenu (O) grupy karboksylowej jednego aminokwasu a atomem wodoru (H) grupy aminowej drugiego aminokwasu.

RORhg5BqA31Lg
Ilustracja interaktywna przedstawia struktury drugorzędowe - alfa-helisę i beta-harmonijkę: 1. Alfa-helisa kształtem przypomina cylinder utworzony przez prawoskrętnie skręconą sprężynę. Tego rodzaju α-helisy występują np. w hemoglobinie i mioglobinie. 2. Beta-harmonijka jest złożona z prawie całkowicie rozciągniętych łańcuchów, ułożonych względem siebie równolegle lub antyrównolegle. Znaczny udział beta-harmonijki stwierdzono w fibroinie jedwabiu.
Do struktur drugorzędowych zalicza się alfa‑helisę i beta‑harmonijkę (tzw. strukturę pofałdowanej kartki).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Struktura trzeciorzędowa określa kształt białka. Powstaje w wyniku pofałdowania łańcucha o strukturze drugorzędowej. Jest warunkowana różnymi wiązaniami chemicznymi: wiązaniami wodorowymi, oddziaływaniami hydrofobowymi,  i elektrostatycznymi, mostkami disiarczkowymi czy siłami van der Waalsa.

Strukturę czwartorzędową wytwarzają niektóre pofałdowane białka, mające cząsteczki złożone z dwóch lub więcej oddzielnych łańcuchów polipeptydowych (m.in. hemoglobina).

Więcej informacji na temat struktury przestrzennej białek znajdziesz tutaj.

bg‑yellow

Właściwości fizykochemiczne białek

Pod względem właściwości fizycznych białka dzieli się na globularne i fibrylarne.

Białko globularne ma kształt kulisty lub sferoidalny. Zbudowane jest z gęsto pofałdowanych lub pozwijanych łańcuchów peptydowych. Zwykle rozpuszcza się w wodzie, tworząc koloidykoloidkoloidy. Białka globularne to ogromna większość białek, m.in. albuminy i globuliny oraz wszystkie enzymy.

Białko fibrylarne to włókienkowe białko proste o wydłużonej, przeważnie uporządkowanej strukturze. Przykładem są skleroproteiny, np. kolagen i keratyna, praktycznie nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli. Biała fibrylarne występują w dużych ilościach w tkance łącznej.

Typ białka

Charakterystyka

Wybrane funkcje biologiczne

Przykłady

białka globularne

▪ zwykle rozpuszczalne w wodzie oraz wodnych roztworach kwasów, zasad i soli
▪ mają kulisty kształt

▪ enzymatyczne
▪ regulacja przepuszczalności błon komórkowych
▪ udział w mechanizmach odporności i w krzepnięciu krwi

pepsyna, katalaza hemoglobina, immunoglobuliny, insulina, histony, protaminy, albuminy

białka fibrylarne

▪ zwykle nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli
▪ odporne na działanie kwasów i zasad
▪ mają włóknisty, wydłużony kształt

▪ strukturalne

kolagen, fibrynogen, keratyna, fibroina

bg‑gray2

Koagulacja białek

Koagulacja polega na łączeniu cząstek, naturalnie występujących w stanie rozproszonym, w większe skupienia - agregaty. Jest to proces przejścia od rozproszonego stanu koloidalnego (wodnego roztworu białek nazywanego zolemzolzolem) do stabilniejszej i bardziej zwartej struktury nazywanej żelemżelżelem.

Proces ten zachodzi pod wpływem: dodania elektrolitów, promieniowania jonizującego, wysokiej temperatury, środków odwadniających (np. aceton), działań mechanicznych (np. wstrząsanie, mielenie, ucieranie), soli metali lekkich, wysalaniawysalanie białkawysalania lub odparowywania.

Proces odwrotny do koagulacji to peptyzacja. Polega on na rozpuszczeniu żelu w wodzie i powstaniu zolu (roztworu koloidalnego).

R10wlovXMO3fm
Majonez jest koloidem żółtka jaja w oleju.
Źródło: Jason Terk from Somerville, MA, US – Finished, Flickr, licencja: CC BY 2.0.
bg‑gray2

Denaturacja białek

RBsCMiNqT9S3U1
Denaturacja białka jest procesem nieodwracalnym.
Źródło: Unsplash, domena publiczna.

Z kolei denaturacja białka to zaburzenie struktury cząsteczek białkowych wynikające z rozerwania wiązań chemicznych, przede wszystkim wodorowych, jonowych i mostków disiarczkowych, które stabilizują jego strukturę drugo-, trzecio- i czwartorzędową. Struktura pierwszorzędowa nie ulega zmianie.

Denaturacja białka zachodzi pod wpływem różnych czynników fizycznych i chemicznych – zostały one wyszczególnione na poniższym schemacie.

RgO4ygiKN1aes1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Czynniki wywołujące denaturację{color=#F16472}
    • Elementy należące do kategorii Czynniki wywołujące denaturację
    • Nazwa kategorii: Czynniki fizyczne{color=#FF3399}
      • Elementy należące do kategorii Czynniki fizyczne
      • Nazwa kategorii: temperatura{color=#FF66CC}
      • Nazwa kategorii: ciśnienie{color=#FF66CC}
      • Nazwa kategorii: ultradźwięki{color=#FF66CC}
      • Nazwa kategorii: promieniowania ultrafioletowe{color=#FF66CC}
      • Nazwa kategorii: promieniowania rentgenowskie{color=#FF66CC}
      • Nazwa kategorii: promieniowania jonizujące{color=#FF66CC}
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki fizyczne{color=#FF3399}
    • Nazwa kategorii: Czynniki chemiczne{color=#FFCC33}
      • Elementy należące do kategorii Czynniki chemiczne
      • Nazwa kategorii: kwasy{color=#FFCC66}
      • Nazwa kategorii: zasady{color=#FFCC66}
      • Nazwa kategorii: mocznik{color=#FFCC66}
      • Nazwa kategorii: niektóre rozpuszczalniki organiczne{color=#FFCC66}
      • Nazwa kategorii: detergenty jonowe{color=#FFCC66}
      • Nazwa kategorii: sole metali ciężkich{color=#FFCC66}
      • Koniec elementów należących do kategorii Czynniki chemiczne{color=#FFCC33}
      Koniec elementów należących do kategorii Czynniki wywołujące denaturację{color=#F16472}
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Denaturacja to proces powodujący zmianę właściwości biologicznych (np. utratę aktywności enzymatycznej) i fizykochemicznych białek (zmniejszenie rozpuszczalności i wytrącenie z roztworu, zmianę lepkości i skręcalności optycznejskręcalność optycznaskręcalności optycznej, rozpad na mniejsze podjednostki białek).

Odwrotnym procesem do denaturacji jest renaturacja polegająca na przywracaniu drugo- i trzeciorzędowej struktury białek. Proces ten zachodzi pod wpływem powolnego przywracania warunków sprzed denaturacji (np. poprzez ochładzanie). Jednak nie wszystkie białka ulegają renaturacji. Proces ten dotyczy m.in. enzymu rybonukleazy, biała osocza krwi – albuminy oraz obecnej w erytrocytach hemoglobiny.

bg‑yellow

Podsumowanie najważniejszych informacji

RQRKn8iHYOd0X1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Białka
    • Elementy należące do kategorii Białka
    • Nazwa kategorii: Budowa
      • Elementy należące do kategorii Budowa
      • Nazwa kategorii: struktura pierwszorzędowa
        • Elementy należące do kategorii struktura pierwszorzędowa
        • Nazwa kategorii: Struktura pierwotna, która determinuje pozostałe typy struktur.
        • Nazwa kategorii: Powstaje przez połączenie wiązaniami peptydowymi aminokwasów w ściśle określonej kolejności.
        • Koniec elementów należących do kategorii struktura pierwszorzędowa
      • Nazwa kategorii: Struktura drugorzędowa
        • Elementy należące do kategorii Struktura drugorzędowa
        • Nazwa kategorii: Powstaje w wyniku ułożenia łańcucha polipeptydowego w postaci alfa‑helisy lub beta‑harmonijki. Wiązaniem stabilizującym jest głównie wiązanie wodorowe
        • Koniec elementów należących do kategorii Struktura drugorzędowa
      • Nazwa kategorii: Struktura trzeciorzędowa
        • Elementy należące do kategorii Struktura trzeciorzędowa
        • Nazwa kategorii: Powstaje poprzez przestrzenne zwinięcie fragmentów pojedynczego łańcucha polipeptydowego znajdujących się między odcinkami αalfa‑helisy i βbeta‑harmonijki. Wiązaniem stabilizującym jest między innymi wiązanie disiarczkowe.
        • Koniec elementów należących do kategorii Struktura trzeciorzędowa
      • Nazwa kategorii: Struktura czwartorzędowa
        • Elementy należące do kategorii Struktura czwartorzędowa
        • Nazwa kategorii: Powstaje przez połączenie kilku łańcuchów polipeptydowych. Występuje tylko w niektórych białkach, np. w hemoglobinie
        • Koniec elementów należących do kategorii Struktura czwartorzędowa
        Koniec elementów należących do kategorii Budowa
    • Nazwa kategorii: Podział
      • Elementy należące do kategorii Podział
      • Nazwa kategorii: Ze względu na składniki budulcowe
        • Elementy należące do kategorii Ze względu na składniki budulcowe
        • Nazwa kategorii: białka proste zbudowane wyłącznie z aminokwasów
        • Nazwa kategorii: białka złożone oprócz aminokwasów zawierają trwale wbudowane elementy nieaminokwasowe
        • Koniec elementów należących do kategorii Ze względu na składniki budulcowe
      • Nazwa kategorii: Ze względu na kształt
        • Elementy należące do kategorii Ze względu na kształt
        • Nazwa kategorii: globularne (kuliste)
        • Nazwa kategorii: fibrylarne (wydłużone, włókienkowe)
        • Koniec elementów należących do kategorii Ze względu na kształt
        Koniec elementów należących do kategorii Podział
    • Nazwa kategorii: Funkcje
      • Elementy należące do kategorii Funkcje
      • Nazwa kategorii: regulacyjne
        • Elementy należące do kategorii regulacyjne
        • Nazwa kategorii: hormony
        • Nazwa kategorii: enzymy
        • Nazwa kategorii: przeciwciała
        • Nazwa kategorii: neuroprzekaźniki
        • Nazwa kategorii: receptory
        • Koniec elementów należących do kategorii regulacyjne
      • Nazwa kategorii: strukturalne
        • Elementy należące do kategorii strukturalne
        • Nazwa kategorii: budują komórki i tkanki
        • Koniec elementów należących do kategorii strukturalne
      • Nazwa kategorii: transportowe
        • Elementy należące do kategorii transportowe
        • Nazwa kategorii: hemoglobina
        • Nazwa kategorii: albuminy
        • Nazwa kategorii: globuliny krwi
        • Koniec elementów należących do kategorii transportowe
      • Nazwa kategorii: zapasowe
        • Elementy należące do kategorii zapasowe
        • Nazwa kategorii: w wakuolach nasion roślin, np. pszenicy, soi, kukurydzy
        • Koniec elementów należących do kategorii zapasowe
        Koniec elementów należących do kategorii Funkcje
      Koniec elementów należących do kategorii Białka
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

aminokwasy
aminokwasy

związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierają w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (–COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (–NHIndeks dolny 2)

dalton
dalton

Da – w naukach biologicznych nazwa jednostki masy. Jednostka masy atomowej

grupa prostetyczna
grupa prostetyczna

niebiałkowy składnik wielu białek, zwłaszcza enzymatycznych, połączony z częścią białkową głównie wiązaniem kowalencyjnym. Grupy te są niezbędne do aktywności biologicznej wielu białek

koloid
koloid

gr. kólla – klej, eídos – postać, układ koloidalny, układ koloidowy – niejednorodna mieszanina, zwykle dwufazowa, tworząca układ dwóch substancji (układ dyspersyjny, układ rozproszony), w którym jedna z nich (faza rozproszona, faza zdyspergowana) jest rozproszona w drugiej (faza ciągła, ośrodek dyspersyjny)

peptydy
peptydy

gr. péptō – trawię, związki organiczne zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym

skręcalność optyczna
skręcalność optyczna

właściwość substancji optycznie aktywnej, polegająca na skręcaniu płaszczyzny polaryzacji światła podczas przechodzenia światła spolaryzowanego przez tę substancję

translacja
translacja

biosynteza białka, uwarunkowany genetycznie i zachodzący w żywych organizmach enzymatyczny proces łączenia aminokwasów w łańcuchy polipeptydowe o specyficznej sekwencji aminokwasów

wysalanie białka
wysalanie białka

odwracalny proces koagulacji białka, zachodzi pod wpływem niektórych soli, np. chlorku sodu

zol
zol

roztwór koloidowy, roztwór koloidalny – trwała mieszanina cząstek koloidalnych rozproszonych w fazie ciekłej. Fazą rozproszoną może być ciecz, ciało stałe lub gaz, a fazą rozpraszającą – woda lub ciecz organiczna

żel
żel

układ przynajmniej dwuskładnikowy, w którym każdy ze składników tworzy oddzielną, ciągłą fazę rozciągającą się w całej objętości żelu. Jeden ze składników, zwany czynnikiem żelującym, buduje sztywną, rozgałęzioną, porowatą sieć, zdolną do unieruchomienia drugiego ze składników – zwykle cieczy