Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R15vX5OLpQ0vW1
Ćwiczenie 1
Ilustracja przedstawia schematyczny zapis fragmentu cząsteczki glikogenu.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.
1
Ćwiczenie 1
R11CsvYlunXCJ
Połącz pojęcia z właściwymi definicjami. Amylazy Możliwe odpowiedzi: 1. Grupa enzymów rozkładających skrobię i glikogen; należą do enzymów hydrolitycznych – hydrolizują wiązania αalfa 1,4 glikozydowe; występują w ślinie (amylaza ślinowa) i soku trzustkowym (amylaza trzustkowa); powstają również w wielu owocach podczas dojrzewania (sprawiają, że owoce stają się słodsze); amylazy są też bardzo aktywne w procesie kiełkowania nasion., 2. Enzymy rozkładające wiązania chemiczne przy udziale cząsteczki wody; należą do nich proteazy, amylazy, lipazy., 3. Grupa węglowodanów, które powstają w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu; zbudowane z kilkudziesięciu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami αalfa 1,4 glikozydowymi oraz αalfa 1,6 glikozydowymi. Dekstryny Możliwe odpowiedzi: 1. Grupa enzymów rozkładających skrobię i glikogen; należą do enzymów hydrolitycznych – hydrolizują wiązania αalfa 1,4 glikozydowe; występują w ślinie (amylaza ślinowa) i soku trzustkowym (amylaza trzustkowa); powstają również w wielu owocach podczas dojrzewania (sprawiają, że owoce stają się słodsze); amylazy są też bardzo aktywne w procesie kiełkowania nasion., 2. Enzymy rozkładające wiązania chemiczne przy udziale cząsteczki wody; należą do nich proteazy, amylazy, lipazy., 3. Grupa węglowodanów, które powstają w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu; zbudowane z kilkudziesięciu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami αalfa 1,4 glikozydowymi oraz αalfa 1,6 glikozydowymi. Hydrolazy Możliwe odpowiedzi: 1. Grupa enzymów rozkładających skrobię i glikogen; należą do enzymów hydrolitycznych – hydrolizują wiązania αalfa 1,4 glikozydowe; występują w ślinie (amylaza ślinowa) i soku trzustkowym (amylaza trzustkowa); powstają również w wielu owocach podczas dojrzewania (sprawiają, że owoce stają się słodsze); amylazy są też bardzo aktywne w procesie kiełkowania nasion., 2. Enzymy rozkładające wiązania chemiczne przy udziale cząsteczki wody; należą do nich proteazy, amylazy, lipazy., 3. Grupa węglowodanów, które powstają w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu; zbudowane z kilkudziesięciu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniami αalfa 1,4 glikozydowymi oraz αalfa 1,6 glikozydowymi.
Rx0BfvFdV6mZd1
Ćwiczenie 2
W poniższym tekście zaznacz na zielono substraty, a na czerwono produkty trawienia, które odbywa się w jelicie cienkim człowieka. Oprócz maltozy składającej się z dwóch cząsteczek glukozy w treści pokarmowej zawarte są również inne dwucukry, które dostały się tutaj ze spożytym pokarmem. Są to m.in. sacharoza, zbudowana z cząsteczki glukozy i fruktozy, oraz laktoza – cukier mlekowy powstały przez połączenie glukozy i galaktozy.
1
Ćwiczenie 2
RZCcGyHZNZ7D0
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
1
Ćwiczenie 3

Dwunastnica jest odcinkiem przewodu pokarmowego, w którym zachodzi jednoczesne trawienie długich i rozgałęzionych cząsteczek polisacharydów, jakimi są skrobia i glikogen, oraz krótkich dekstryn.

RVlt39Riro60y
Możliwe odpowiedzi: 1. tak, 2. nie
RlAJek1Mvmv82
Możliwe odpowiedzi: 1. wszystkie wymienione wielocukry są trawione przez enzym α-amylazę., 2. dekstryny nie są trawione przez enzym α-amylazę ze względu na posiadanie wiązań α-1,6-glikozydowych.
R10AIk1dvVhg32
Ćwiczenie 4
Wskaż poprawne stwierdzenie dotyczące działania enzymów hydrolitycznych rozkładających cukry. Możliwe odpowiedzi: 1. Amylaza ślinowa i amylaza trzustkowa rozkładają wiązania α-1,4-glikozydowe., 2. Amylaza ślinowa rozkłada wiązania ß -1,4-glikozydowe, a amylaza trzustkowa wiązania α-1,6-glikozydowe., 3. Amylaza ślinowa rozkłada wiązania α-1,6-glikozydowe, a amylaza trzustkowa wiązania ß-1,4-glikozydowe.
R1TKUmHiyUmGL2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Wszystkie enzymy biorące udział w trawieniu należą do enzymów hydrolitycznych.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Celuloza to polimer zbudowany wyłącznie z cząsteczek glukozy, dlatego jest trawiona przez α‑amylazę.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Trawienie cukrów zachodzi tylko w jelicie cienkim.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Amyloza to polimer o rozgałęzionych łańcuchach utworzonych z cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniami α‑1,6‑glikozydowymi.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Informacja do ćwiczeń nr 6 i 7

Na ilustracji przedstawiono przebieg pewnego doświadczenia. Dokonaj jego analizy i wykonaj polecenia.

RDw2CViqsraE6
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
21
Ćwiczenie 6
RwCYpqKsQRsvh
Sformułuj problem badawczy dla tego doświadczenia. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7
RzVUNu0n5GMYp
Wskaż zestaw badawczy, w którym najszybciej nastąpi strawienie skrobi i uzasadnij swój wybór. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
RBU7qLWu6c4an
Podaj nazwę odcinka przewodu pokarmowego, w którym następuje zahamowanie trawienia cukrów, i określ przyczynę tego zjawiska. (Uzupełnij).