Sprawdź się
Przyporządkuj pojęciom prawidłowe definicje.
inaczej pasożyty obligatoryjne; w każdym stadium rozwojowym prowadzą pasożytniczy tryb życia, organizmy cudzożywne; żyją kosztem innego organizmu, w którym powodują szkody, organizmy cudzożywne; odżywiają się związkami organicznymi pobranymi z zewnątrz, pasożyty, których żywicielami są gatunki pasożytnicze, inaczej pasożyty fakultatywne; tylko podczas niektórych etapów życia prowadzą tryb pasożytniczy
heterotrofy | |
pasożyty | |
pasożyty bezwzględne | |
pasożyty względne | |
nadpasożyty |
Oceń poprawność poniższych stwierdzeń.
Prawda | Fałsz | |
Zakażeniom grzybiczym sprzyjają wilgotne warunki środowiskowe. | □ | □ |
Pasożyty grzybowe powodują duże straty w ekosystemach leśnych. | □ | □ |
Opieńkowa zgnilizna korzeni jest chorobą wywoływaną przez grzyby należące do podstawczaków. | □ | □ |
Bezpośredni kontakt z rzeczami osobistymi osób chorych na grzybicę nie stanowi źródła zakażenia. | □ | □ |
Zaklasyfikuj podane gatunki pasożytów grzybowych roślin.
buławinka czerwona, opieńka ciemna, rdza zbożowa, korzeniowiec sosny
Pasożyty grzybowe zewnętrzne | |
---|---|
Pasożyty grzybowe wewnętrzne |
„Deoksyniwalenol (DON) to toksyna wytwarzana przez grzyby rodzaju Fusarium. Występuje najczęściej w zbożach (pszenica, kukurydza, jęczmień, owies, ryż) oraz w przetworach zbożowych (mąka, makaron, pieczywo, płatki). Powstaje na różnych etapach uprawy zbóż, w czasie dojrzewania na polu, zbioru i przechowywania, szczególnie przy dużej wilgotności i umiarkowanej temperaturze występujących w okresie wegetacyjnym. Toksyny grzybowe wykazują wielokierunkowe, niekorzystne działanie na organizm ludzki, mogą powodować m.in. zaburzenia procesów odpornościowych i choroby nowotworowe (Czerwiecki, 2005). [...]
W 99% spośród 631 próbek zbadanych w latach 2007–2011 deoksyniwalenol występował poniżej dopuszczalnych poziomów określonych przez Rozporządzenie Komisji Wspólnot Europejskich. Przekroczenie dopuszczalnych poziomów zawartości DON stwierdzono tylko w 3 próbkach słodu, 2 próbkach mąki pszennej oraz w 1 próbce pszenicy. Deoksyniwalenol występował najczęściej w próbkach ziarna jęczmienia (66% zbadanych próbek), pszenicy (65%) i mąki pszennej (63%), zaś najrzadziej w próbkach żyta (12%), mąki żytniej (22%) i kukurydzy (27%). [...]”
Indeks górny Źródło: Szymczyk K., Wilczyński W., Jędrzejczak R., Bryła M., Występowanie deoksyniwalenolu w wybranych produktach zbożowych; Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno‑Spożywczego 2012 t. 67 nr 4 Indeks górny koniecŹródło: Szymczyk K., Wilczyński W., Jędrzejczak R., Bryła M., Występowanie deoksyniwalenolu w wybranych produktach zbożowych; Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno‑Spożywczego 2012 t. 67 nr 4
„Nadpasożytnictwo jest pasożytnictwem wyższego rzędu - żywicielem pasożyta jest inny pasożyt. [...] Wśród nadpasożytów występują nadpasożyty wewnętrzne i zewnętrzne. Przykładem pierwszych jest Ampelomyces quisqualis. Bardzo cienkie strzępki tego grzyba rozwijają się w strzępkach grzybni żywiciela. W ten sposób je wyniszczają. Ampelomyces quisqualis wyniszcza ok. 25 gatunków mączniaków prawdziwych pasożytujących na liściach wielu roślin, w tym drzew. Przykładem nadpasożyta zewnętrznego jest Darluca filum - grzyb ten rozwija się na blisko 70 gatunkach rdzy.”
Indeks górny Źródło: Będkowska Hanna, Niezbędnik edukatora, 11.3 Nadpasożyty; Centrum Informacyjne Lasów Państwowych (2010), s. 61 Indeks górny koniecŹródło: Będkowska Hanna, Niezbędnik edukatora, 11.3 Nadpasożyty; Centrum Informacyjne Lasów Państwowych (2010), s. 61