Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
RGO0Y2IrZf7tI1
Ćwiczenie 1
Zaznacz elementy układu pokarmowego, w których zachodzi trawienie. Możliwe odpowiedzi: 1. Żołądek, 2. Jama ustna, 3. Przełyk, 4. Jelito cienkie
R1T3bsWgepUOn1
Ćwiczenie 2
Połącz nazwę gruczołu z jego funkcją. Ślinianka Możliwe odpowiedzi: 1. Produkuje i wydziela sok, który jest mieszaniną enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów., 2. Produkuje ślinę z amylazą, dzięki której pokarm ulega wstępnemu rozkładowi enzymatycznemu., 3. Odpowiada za syntezę żółci, która bierze udział w trawieniu tłuszczów. Wątroba Możliwe odpowiedzi: 1. Produkuje i wydziela sok, który jest mieszaniną enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów., 2. Produkuje ślinę z amylazą, dzięki której pokarm ulega wstępnemu rozkładowi enzymatycznemu., 3. Odpowiada za syntezę żółci, która bierze udział w trawieniu tłuszczów. Trzustka Możliwe odpowiedzi: 1. Produkuje i wydziela sok, który jest mieszaniną enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów., 2. Produkuje ślinę z amylazą, dzięki której pokarm ulega wstępnemu rozkładowi enzymatycznemu., 3. Odpowiada za syntezę żółci, która bierze udział w trawieniu tłuszczów.
RmBEPHV7bnSqo1
Ćwiczenie 3
Zaznacz zdanie przedstawiające prawdziwą informację. Możliwe odpowiedzi: 1. Faza ustna jest jedyną fazą przełykania, która podlega świadomej kontroli przez ośrodki zlokalizowane w korze mózgowej., 2. Kiedy kęs pokarmu przechodzi przez cieśń gardła, podrażniane są chemoreceptory i zapoczątkowana zostaje faza przełykowa połykania., 3. Mechanizm, który chroni nas przed zakrztuszeniem podczas przełykania pokarmu, polega na zamknięciu głośni oraz połączenia z jamą nosową., 4. Spożywany pokarm jest w jamie ustnej rozgniatany przez siekacze i rozdrabniany przez zęby trzonowe oraz przedtrzonowe.
RNtDM5LnfPWyx2
Ćwiczenie 4
Uporządkuj etapy przełykania w odpowiedniej kolejności. Elementy do uszeregowania: 1. Spożywany pokarm jest w jamie ustnej rozgniatany przez siekacze i rozdrabniany przez zęby trzonowe oraz przedtrzonowe., 2. Skurcz mięśni języka przesuwa kęs pokarmowy do gardła., 3. Treść pokarmowa przesuwana jest w wyniku ruchów perystaltycznych., 4. Obecność treści pokarmowej w końcowym odcinku przełyku powoduje otwarcie dolnego zwieracza przełyku., 5. Górny zwieracz przełyku odruchowo się otwiera., 6. Kęs pokarmowy podrażnia mechanoreceptory błony śluzowej gardła., 7. Następuje ruch tylnej części podniebienia miękkiego, powodujący zamknięcie drogi łączącej jamę nosową z gardłem, a także zamknięcie nagłośni.
RVk1faiT0wM8N2
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj prawidłowe opisy do wymienionych hormonów. Gastryna Możliwe odpowiedzi: 1. Wzmaga ruchy perystaltyczne żołądka., 2. Stymuluje komórki okładzinowe żołądka do produkcji i sekrecji kwasu solnego., 3. Syntezowana przez komórki I dwunastnicy i jelita cienkiego., 4. Jej stężenie wzrasta, gdy w dwunastnicy pojawią się częściowo strawione substancje pokarmowe., 5. Jej największe stężenie występuje, gdy w żołądku nie ma pokarmu., 6. Syntezowana przez komórki S dwunastnicy i jelita cienkiego., 7. Produkowana przez komórki ścian żołądka., 8. Pobudza komórki trzustki do produkcji i wydzielania do dwunastnicy soku bogatego w wodorowęglany., 9. Syntezowana przez komórki G w błonie śluzowej żołądka oraz w dwunastnicy., 10. Jej podwyższone stężenie prowadzi do zamknięcia odźwiernika i spowolnienia perystaltyki żołądka. Grelina Możliwe odpowiedzi: 1. Wzmaga ruchy perystaltyczne żołądka., 2. Stymuluje komórki okładzinowe żołądka do produkcji i sekrecji kwasu solnego., 3. Syntezowana przez komórki I dwunastnicy i jelita cienkiego., 4. Jej stężenie wzrasta, gdy w dwunastnicy pojawią się częściowo strawione substancje pokarmowe., 5. Jej największe stężenie występuje, gdy w żołądku nie ma pokarmu., 6. Syntezowana przez komórki S dwunastnicy i jelita cienkiego., 7. Produkowana przez komórki ścian żołądka., 8. Pobudza komórki trzustki do produkcji i wydzielania do dwunastnicy soku bogatego w wodorowęglany., 9. Syntezowana przez komórki G w błonie śluzowej żołądka oraz w dwunastnicy., 10. Jej podwyższone stężenie prowadzi do zamknięcia odźwiernika i spowolnienia perystaltyki żołądka. Cholecystokinina Możliwe odpowiedzi: 1. Wzmaga ruchy perystaltyczne żołądka., 2. Stymuluje komórki okładzinowe żołądka do produkcji i sekrecji kwasu solnego., 3. Syntezowana przez komórki I dwunastnicy i jelita cienkiego., 4. Jej stężenie wzrasta, gdy w dwunastnicy pojawią się częściowo strawione substancje pokarmowe., 5. Jej największe stężenie występuje, gdy w żołądku nie ma pokarmu., 6. Syntezowana przez komórki S dwunastnicy i jelita cienkiego., 7. Produkowana przez komórki ścian żołądka., 8. Pobudza komórki trzustki do produkcji i wydzielania do dwunastnicy soku bogatego w wodorowęglany., 9. Syntezowana przez komórki G w błonie śluzowej żołądka oraz w dwunastnicy., 10. Jej podwyższone stężenie prowadzi do zamknięcia odźwiernika i spowolnienia perystaltyki żołądka. Sekretyna Możliwe odpowiedzi: 1. Wzmaga ruchy perystaltyczne żołądka., 2. Stymuluje komórki okładzinowe żołądka do produkcji i sekrecji kwasu solnego., 3. Syntezowana przez komórki I dwunastnicy i jelita cienkiego., 4. Jej stężenie wzrasta, gdy w dwunastnicy pojawią się częściowo strawione substancje pokarmowe., 5. Jej największe stężenie występuje, gdy w żołądku nie ma pokarmu., 6. Syntezowana przez komórki S dwunastnicy i jelita cienkiego., 7. Produkowana przez komórki ścian żołądka., 8. Pobudza komórki trzustki do produkcji i wydzielania do dwunastnicy soku bogatego w wodorowęglany., 9. Syntezowana przez komórki G w błonie śluzowej żołądka oraz w dwunastnicy., 10. Jej podwyższone stężenie prowadzi do zamknięcia odźwiernika i spowolnienia perystaltyki żołądka.
RgC32Um2H476L2
Ćwiczenie 6
Ułóż w prawidłowej kolejności etapy trawienia pokarmu. Elementy do uszeregowania: 1. Formowanie kału, 2. Rozdrobnienie i nawilżenie pokarmu, 3. Wchłanianie wody, 4. Wstępny rozkład węglowodanów, 5. Rozkład tłuszczów i węglowodanów, 6. Rozkład białek, 7. Wchłanianie substancji odżywczych
31
Ćwiczenie 7
RvfmcYS5WauxH
Na podstawie treści lekcji oraz własnej wiedzy wyjaśnij, dlaczego w czasie, gdy w przewodzie pokarmowym nie znajduje się pokarm, ograniczona jest synteza i sekrecja soków trawiennych. Dlaczego zwiększa się ona dopiero po spożyciu pokarmu? (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Pobór pokarmu i bilans energetyczny zależą od regulacji na poziomie podwzgórza, gdzie następuje integracja licznych bodźców pobudzających ośrodek głodu i sytości. Pierwszy z nich znajduje się w jądrze pola podwzgórzowego bocznego (LHA, lateran hypothalamic area). Jego drażnienie elektryczne pobudza zachowania mające na celu zdobywanie i spożywanie pokarmu (…). Drugi ośrodek zlokalizowany jest w jądrze brzuszno‑przyśrodkowym podwzgórza (VMH, ventromedial hypothalamus). W przeprowadzonych badaniach stwierdzono, że jego (…) pobudzenie elektryczne powodowało zahamowanie przyjmowania pokarmu.

Indeks górny Źródło: Anna Golonko, Lucyna Ostrowska, Magdalena Waszczeniuk i in., Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości. Wybrane problemy kliniczne, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2013, t. 4, nr 2, s. 90–99. Indeks górny koniec

R3M7S9K7yE9qJ
Na podstawie powyższego tekstu oraz własnej wiedzy określ możliwe skutki uszkodzenia ośrodka głodu i ośrodka sytości. Odpowiedź uzasadnij. (Uzupełnij).