Uwalnianie związków azotu i fosforu do zbiorników wodnych wpływa na eutrofizację wód. Wzrost żyzności wód prowadzi do zmian właściwości wody, polegających na występowaniu intensywnego zabarwienia i zapachu, mętności, dużych wahaniach stężenia tlenu i odczynu w warstwie górnej oraz powstaniu warunków beztlenowych w głębszych warstwach, co jest przyczyną wymierania zwierząt, zwłaszcza ryb.
31
Ćwiczenie 8
Zapoznaj się z opisem zdjęcia A i B.
R1Y9ZgdsORlwF
Zdjęcie przedstawia liście orzecha ziemnego (Arachis hypogaea). Liście A zostały uszkodzone przez larwy omacnicy prosowianki (Ostrinia nubilalis), natomiast liście B uchroniono przed chorobą poprzez zastosowanie biopestycydu zawierającego Bacillus thuringiensis.
R1Ui4eNA100Qg
Przypomnij sobie działanie białek Cry i Cyt.
Bakterie Bacillus thuringiensis podczas sporulacji wytwarzają kryształy białkowe złożone z podjednostek białka Cry lub białka Cyt. Białka te są protoksynami. Kiedy larwa omacnicy prosowianki zje liść orzecha ziemnego chroniony biopestycydem, białka Cry i Cyt dostają się do jej przewodu pokarmowego, gdzie są hydrolizowane w zasadowym pH jelita przez proteazy i przekształcane w toksynę. Toksyna wiąże się ze specyficznymi receptorami komórek nabłonkowych jelita larwy i indukuje powstanie w nich porów, co prowadzi do śmierci larwy.