Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R1EEkiHS4VbZI1
Ćwiczenie 1
Największymi na świecie producentami żywności modyfikowanej genetycznie w 2015 były w kolejności Możliwe odpowiedzi: 1. Chiny, USA, RPA, 2. Indie, Hiszpania, Peru, 3. Brazylia, Argentyna, Peru, 4. USA, Brazylia, Argentyna
RPLHFLUWKfV2D1
Ćwiczenie 2
Łączenie par. Oceń prawdziwość zdań dotyczących korzyści związanych z rozwojem GMO.. Lepsza przyswajalność pokarmów – naukowcy wyhodowali odmianę soi, która zawiera mniej tłuszczów nasyconych i więcej cukrów.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zmniejszenie zużycia środków szkodliwych dla środowiska – wyhodowano odmiany pszenicy, ziemniaków, owoców i warzyw odpornych na choroby grzybowe i wirusowe.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Nowe odmiany roślin odpornych na susze, zabagnienie, zasolenie gleb oraz ekstremalne temperatury przydatne są, głównie na obszarach o trudnych warunkach do uprawy, szczególnie w społeczeństwach bogatych. disabled=1. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Zwiększenie zależności od umiejętności gospodarowania, poprzez wyhodowanie gatunków odpornych na szkodniki, chwasty i choroby.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R18QwVSAaoHWE1
Ćwiczenie 3
Zaznacz poprawne wyrażenia w tekście. W rolnictwie ekologicznym zabronione/dozwolone jest używanie organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Zmiana pewnych genów powoduje, że powstają organizmy o cechach takich samych/innych niż gatunek macierzysty. W Polsce otrzymywanie i stosowanie produktów żywieniowych GMO jest w praktyce dozwolone/zakazane. Zwolennicy organizmów modyfikowanych genetycznie argumentują, że ich stosowanie nie może/może stanowić klucz do rozwiązania problemu przeludnienia/głodu na świecie.
2
Ćwiczenie 4

Przyporządkuj zaznaczone na mapie państwa do odpowiedniej grupy krajów, wymienionych w legendzie.

RMg827G9cJHt4
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie rme.cbr.net.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
RyPE58VnctNFX
Kraje produkujące więcej niż 95% żywności modyfikowanej Możliwe odpowiedzi: 1. Brazylia, 2. Pakistan, 3. Boliwia, 4. Wenezuela, 5. Korea Pd, 6. Indonezja, 7. Honduras, 8. Francja, 9. USA, 10. Kenia, 11. RPA, 12. Zimbabwe, 13. Gujana Francuska, 14. Meksyk, 15. Hiszpania, 16. Niemcy, 17. Indie, 18. Australia, 19. Egipt, 20. Włochy, 21. Kanada, 22. Rumunia, 23. Kolumbia, 24. Urugwaj, 25. Chiny, 26. Argentyna, 27. Ghana Kraje komercjalizujące GMO Możliwe odpowiedzi: 1. Brazylia, 2. Pakistan, 3. Boliwia, 4. Wenezuela, 5. Korea Pd, 6. Indonezja, 7. Honduras, 8. Francja, 9. USA, 10. Kenia, 11. RPA, 12. Zimbabwe, 13. Gujana Francuska, 14. Meksyk, 15. Hiszpania, 16. Niemcy, 17. Indie, 18. Australia, 19. Egipt, 20. Włochy, 21. Kanada, 22. Rumunia, 23. Kolumbia, 24. Urugwaj, 25. Chiny, 26. Argentyna, 27. Ghana Kraje eksperymentujące Możliwe odpowiedzi: 1. Brazylia, 2. Pakistan, 3. Boliwia, 4. Wenezuela, 5. Korea Pd, 6. Indonezja, 7. Honduras, 8. Francja, 9. USA, 10. Kenia, 11. RPA, 12. Zimbabwe, 13. Gujana Francuska, 14. Meksyk, 15. Hiszpania, 16. Niemcy, 17. Indie, 18. Australia, 19. Egipt, 20. Włochy, 21. Kanada, 22. Rumunia, 23. Kolumbia, 24. Urugwaj, 25. Chiny, 26. Argentyna, 27. Ghana
Ćwiczenie 4
RUXSNwvrR6nuQ
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
21
Ćwiczenie 5

Wykres przedstawia zmiany powierzchni upraw GMO na świecie, w krajach rozwiniętych gospodarczo i rozwijających się.

Przedstaw zmiany zachodzące w XXI wieku we wzroście powierzchni upraw GMO w krajach rozwiniętych gospodarczo i rozwijających się.

RSj0yr0gccdlM
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o. na podstawie gmo.blog.polityka.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1JCdSFiE1bns
(Uzupełnij).
21
Ćwiczenie 6

Na podstawie poniższego tekstu przedstaw argumenty przeciwników GMO.

1

Czy GMO to zło? GMO – wady i zalety.

Pomidor z genem ryby, sałata z genem szczura, ziemniaki z genem meduzy. Modyfikowana żywność (GMO) to wielka niewiadoma, ale też szansa. […]

Jakie są podstawowe zarzuty ekologów wobec żywności modyfikowanej genetycznie? […] Przede wszystkim zwracają oni uwagę na fakt, że GMO są zjawiskiem nowym i nie wiemy, jakie mogą być długofalowe skutki ich stosowania dla środowiska oraz zdrowia i życia człowieka. Drugi typ argumentacji dotyczy bioróżnorodności. Zdaniem ekologów, wprowadzenie GMO zaburzy równowagę ekosystemu. Przewidują oni możliwość mutacji roślin GMO, które mogą doprowadzić do powstania niezwykle odpornych superchwastów. Wskazują również na problem powstawania monokultur, co w przypadku epidemii nowej choroby roślin może skończyć się tragedią. Przypomina się tu irlandzką zarazę ziemniaczaną w XIX w. i atak choroby zwanej południową rdzą liści na uprawy kukurydzy w USA w latach 70. ubiegłego wieku, który przyniósł straty obliczane na miliard dolarów. Zarówno w Irlandii, jak i USA powodem tak dużych strat było ujednolicenie odmian uprawnych. Greenpeace wskazuje również fakt, że rośliny Bt doprowadzają do wyginięcia nie tylko szkodników, ale również pożytecznych owadów, np. pszczół czy niszczących mszyce biedronek. Niepokój budzą też badania przeprowadzone przez Rosyjską Akademię Nauk. W ramach eksperymentu żywiono szczury soją GM, jednocześnie grupie kontrolnej podając zwykłą soję. Aż 55,6% potomstwa matek karmionych soją GM zginęło w ciągu trzech tygodni, podczas gdy w grupie kontrolnej tylko 9%. […] Restrykcyjne przepisy UE dotyczące GMO powodują, że przed dopuszczeniem do obrotu lub uprawy każda nowa transformacja, a nie tylko rodzaj organizmów, jest szczegółowo badana pod każdym względem. W przeciwieństwie do nowych odmian roślin konwencjonalnych, które bada się znacznie mniej dokładnie. Ponadto część konwencjonalnych roślin jest atakowana przez groźne grzyby. Niegroźne z pozoru orzeszki ziemne są infekowane przez rakotwórcze aflatoksyny. Transgeniczne orzeszki są na nie uodpornione i w tym sensie bezpieczniejsze.

Indeks dolny Źródło: B. Machalica, Czy GMO to zło?, 16.03.2008, tygodnikprzeglad.pl (dostęp 29.07.2021). Indeks dolny koniec

RVGVU53oovr0A
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 7

Wyjaśnij, dlaczego nie można jednoznacznie stwierdzić, że spożywanie GMO jest dla ludzi bezpieczne lub niebezpieczne.

RnDBgxbqM5oNW
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Uzasadnij, że produkcja roślin i zwierząt modyfikowanych genetycznie może ograniczyć zjawisko głodu i niedożywienia na świecie.

R2FOgCrne0u3I
(Uzupełnij).