Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Łaknienie spaczone to:
- spożywanie pokarmów w nadmiarze.
- spożywanie cukrów oraz tłuszczów nasyconych.
- spożywanie przedmiotów, materiałów, produktów niezdatnych do spożycia.
- spożywanie zbyt małej ilości wody.
Ćwiczenie 2
Jakie mogą być objawy niedoboru jonów żelaza? Uzupełnij.
Objawami niedoboru jonów żelaza może być łaknienie ................, spadek stężenia ...................... we krwi, a także .................. sprawność fizyczna.
Ćwiczenie 3
Które z poniższych przyczyn nie wywołują niedoboru jonów żelaza?
- rekonwalescencja
- biegunki
- różne krwawienia
- mutacje
- spożywanie kiszonek
- choroby pasożytnicze
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Określ prawdziwość stwierdzeń, zaznaczając „Prawda”, jeśli są słuszne, lub „Fałsz”, jeśli są fałszywe.. Łatwiej przyswajalne są jony żelaza() niż jony żelaza().. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Na wchłanianie jonów żelaza korzystnie wpływa spożywanie czynników redukujących, jak np. kwas askorbinowy.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Podwyższenie pH soku żołądkowego ułatwia wchłanianie jonów żelaza.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
Określ prawdziwość stwierdzeń, zaznaczając „Prawda”, jeśli są słuszne, lub „Fałsz”, jeśli są fałszywe.
| Prawda | Fałsz | |
| Łatwiej przyswajalne są jony żelaza(III) niż jony żelaza(II). | □ | □ |
| Na wchłanianie jonów żelaza korzystnie wpływa spożywanie czynników redukujących, jak np. kwas askorbinowy. | □ | □ |
| Podwyższenie pH soku żołądkowego ułatwia wchłanianie jonów żelaza. | □ | □ |
Ćwiczenie 5
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 6
Zaznacz związki, które dobrze wpływają na przyswajalność jonów żelaza.
- glutation
- kofeina
- polifenole
- kwas bursztynowy
Ćwiczenie 7
Wskaż, które związki źle wpływają na przyswajalność jonów żelaza.

Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Odpowiedź:
Ćwiczenie 7
Wskaż pokarmy bogate jedynie w żelazo hemowe.
- czerwone mięso, ostrygi, żółtka.
- czerwone mięso, soja, kakao.
- owoce, podroby, czarna fasola.
- ryby, ostrygi, kukurydza.
Ćwiczenie 8
Wytłumacz, dlaczego kwas galusowy źle wpływa na przyswajalność jonów żelaza.
Odpowiedź:


