Sprawdź się
Połącz pojęcie z wyjaśnieniem zjawiska.
Czy wiesz, dlaczego jedzenie jajka na miękko srebrną łyżeczką powoduje jej czernienie? Odpowiedź uzasadnij.
Zaznacz czynniki wywołujące:
a) denaturację białka;
b) wysalanie białka.
Rozpuszczalne białka pomimo dużych cząsteczek utrzymują się w roztworze, z uwagi na fakt otaczania się dipolami wody. Jednak po dodaniu do takich roztworów białek soli dobrze rozpuszczalnych w wodzie, następuje odciągnięcie cząsteczek wody z powierzchni tych makromolekuł i w konsekwencji białka wytrącają się z roztworu. Zachodzi zjawisko wysalania. Czy to prawda, że zjawisko to, podobnie jak zjawisko denaturacji, jest procesem nieodwracalnym? Odpowiedz uzasadnij.
Przeprowadzono doświadczenie opisane rysunkiem.
Zaznacz numery probówek, w których zachodzi:
Zapisz obserwacje i wnioski z doświadczenia przedstawionego na rysunku.
Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Przedstaw odpowiedni rysunek, obserwacje i wnioski.
Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Opisz obserwacje i wnioski.