1
Pokaż ćwiczenia:
1
Ćwiczenie 1

Połącz pojęcie z wyjaśnieniem zjawiska.

ROauepKEzoux5
wysalanie Możliwe odpowiedzi: 1. Nieodwracalny proces polegający na niszczeniu przestrzennej struktury białka., 2. Rozpuszczalne białka utrzymują się w roztworze z uwagi na fakt otaczania ich cząsteczek dipolami wody. Po dodaniu do takich roztworów soli dobrze rozpuszczalnych (mocne elektrolity → jony w roztworze) następuje odciągnięcie cząsteczek wody z powierzchni tych makromolekuł (dipole wody tworzą otoczkę hydratacyjną wokół wprowadzonych jonów) i białka wytrącają się z roztworu. Dodanie rozpuszczalnika spowoduje przejście białka w stan koloidu, czyli peptyzację. Wysalanie jest więc procesem odwracalnym. denaturacja Możliwe odpowiedzi: 1. Nieodwracalny proces polegający na niszczeniu przestrzennej struktury białka., 2. Rozpuszczalne białka utrzymują się w roztworze z uwagi na fakt otaczania ich cząsteczek dipolami wody. Po dodaniu do takich roztworów soli dobrze rozpuszczalnych (mocne elektrolity → jony w roztworze) następuje odciągnięcie cząsteczek wody z powierzchni tych makromolekuł (dipole wody tworzą otoczkę hydratacyjną wokół wprowadzonych jonów) i białka wytrącają się z roztworu. Dodanie rozpuszczalnika spowoduje przejście białka w stan koloidu, czyli peptyzację. Wysalanie jest więc procesem odwracalnym.
R9uHwAeBFECLN1
Ćwiczenie 2
Uzupełnij fragment tekstu. Do wykrycia azotu i siarki w białku, niezbędne są następujące substancje chemiczne: 1. NH42, 2. NaS, 3. NaOH, 4. NH4, 5. OH, 6. NaCl, 7. Pb, 8. CH3, 9. PbNO32, 10. CH3COO2, 11. NH4Cl, 1. NH42, 2. NaS, 3. NaOH, 4. NH4, 5. OH, 6. NaCl, 7. Pb, 8. CH3, 9. PbNO32, 10. CH3COO2, 11. NH4Cl lub 1. NH42, 2. NaS, 3. NaOH, 4. NH4, 5. OH, 6. NaCl, 7. Pb, 8. CH3, 9. PbNO32, 10. CH3COO2, 11. NH4ClPb.
Aby nie nastąpiła denaturacja białka, w doświadczeniu można użyć tych substancji, które powodują wysalanie (proces odwracalny), np. 1. NH42, 2. NaS, 3. NaOH, 4. NH4, 5. OH, 6. NaCl, 7. Pb, 8. CH3, 9. PbNO32, 10. CH3COO2, 11. NH4ClSO4, 1. NH42, 2. NaS, 3. NaOH, 4. NH4, 5. OH, 6. NaCl, 7. Pb, 8. CH3, 9. PbNO32, 10. CH3COO2, 11. NH4Cl.
21
Ćwiczenie 3

Czy wiesz, dlaczego jedzenie jajka na miękko srebrną łyżeczką powoduje jej czernienie? Odpowiedź uzasadnij.

RAHcSMHM8XQgh
Odpowiedź: (Uzupełnij).
2
Ćwiczenie 4

Zaznacz czynniki wywołujące:

a) denaturację białka;

R8LYi538pQWp1
Możliwe odpowiedzi: 1. alkohol, 2. siarczan(VI) amonu, 3. chlorek sodu, 4. temperatura

b) wysalanie białka.

R1AF1dUbotmQF
Możliwe odpowiedzi: 1. siarczan(VI) amonu, 2. alkohol, 3. temperatura, 4. chlorek sodu
21
Ćwiczenie 5

Rozpuszczalne białka pomimo dużych cząsteczek utrzymują się w roztworze, z uwagi na fakt otaczania się dipolami wody. Jednak po dodaniu do takich roztworów białek soli dobrze rozpuszczalnych w wodzie, następuje odciągnięcie cząsteczek wody z powierzchni tych makromolekuł i w konsekwencji białka wytrącają się z roztworu. Zachodzi zjawisko wysalania. Czy to prawda, że zjawisko to, podobnie jak zjawisko denaturacji, jest procesem nieodwracalnym? Odpowiedz uzasadnij.

Rpzx7m0FJb2mZ
Odpowiedź: (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 6

Przeprowadzono doświadczenie opisane rysunkiem.

RrDV65OcCmCln
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Zaznacz numery probówek, w których zachodzi:

R1d6mD4okx9Ly
A. wysalanie: Możliwe odpowiedzi: 1. 1, 2. 2, 3. 3, 4. 4, 5. 5, 6. 6
RE2ezV0HcToPQ
B. denaturacja: Możliwe odpowiedzi: 1. 1, 2. 2, 3. 3, 4. 4, 5. 5, 6. 6
31
Ćwiczenie 7

Zapisz obserwacje i wnioski z doświadczenia przedstawionego na rysunku.

Ra44ohIrDbDkP
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RHmZHBlpEdgyh
Obserwacje (Uzupełnij) Wnioski (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8

Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Przedstaw odpowiedni rysunek, obserwacje i wnioski.

Ru3KnYbvonM2t
Odpowiedź zapisz w zeszycie do lekcji chemii, zrób zdjęcie, a następnie umieść je w wyznaczonym polu.

Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Opisz obserwacje i wnioski.

RniPl8KDIjk0U3
Zaznacz odczynnik, który wykorzystasz w doświadczeniu.
RXEwIcNLXwRpW
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.