Sprawdź się
Połącz pojęcie z wyjaśnieniem zjawiska.
Aby nie nastąpiła denaturacja białka, w doświadczeniu można użyć tych substancji, które powodują wysalanie (proces odwracalny), np. 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8. , 9. , 10. , 11. , 1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7. , 8. , 9. , 10. , 11. .
Czy wiesz, dlaczego jedzenie jajka na miękko srebrną łyżeczką powoduje jej czernienie? Odpowiedź uzasadnij.
Zaznacz czynniki wywołujące:
a) denaturację białka;
b) wysalanie białka.
Rozpuszczalne białka pomimo dużych cząsteczek utrzymują się w roztworze, z uwagi na fakt otaczania się dipolami wody. Jednak po dodaniu do takich roztworów białek soli dobrze rozpuszczalnych w wodzie, następuje odciągnięcie cząsteczek wody z powierzchni tych makromolekuł i w konsekwencji białka wytrącają się z roztworu. Zachodzi zjawisko wysalania. Czy to prawda, że zjawisko to, podobnie jak zjawisko denaturacji, jest procesem nieodwracalnym? Odpowiedz uzasadnij.
Przeprowadzono doświadczenie opisane rysunkiem.

Zaznacz numery probówek, w których zachodzi:
Zapisz obserwacje i wnioski z doświadczenia przedstawionego na rysunku.

Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Przedstaw odpowiedni rysunek, obserwacje i wnioski.
Reakcja ksantoproteinowa pozwala na wykrycie aminokwasów aromatycznych w białkach. Na podstawie tej informacji, zaprojektuj doświadczenie, które pozwoli wykazać obecność aminokwasów aromatycznych w mleku. Opisz obserwacje i wnioski.
