1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź eksperyment w laboratorium chemicznym. Sformułuj problem badawczy i zweryfikuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje i wyniki, a następnie zapisz wnioski.

Badanie wpływu soli metali ciężkich, alkoholu, kwasu i temperatury na roztwór białka.

11
Badanie działania alkoholu etylowego na roztwór białka
R10EB5ZrDRNlH1
Wirtualne laboratorium pt. Badanie działania różnych czynników na roztwór białka
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Badanie działania roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) na roztwór białka
RXD3GNr6UifjP1
Wirtualne laboratorium pt. Badanie działania różnych czynników na roztwór białka
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Badanie działania kwasu chlorowodorowego na roztwór białka
R1TpbguNx6TOt1
Wirtualne laboratorium pt. Badanie działania różnych czynników na roztwór białka
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Badanie działania wrzącej wody destylowanej na roztwór białka
R1nvKc6tituqJ1
Wirtualne laboratorium pt. Badanie działania różnych czynników na roztwór białka
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
BHPazure#fff
Przydatne definicjeolive#fff

Szafa laboratoryjna

R1T85Ed47hCk5
Ilustracja interaktywna 1.
probówka
, 2.
zlewka
, 3.
kolba kulista płaskodenna
, 4.
kolba stożkowa
, 5.
szalki Petriego
, 6.
cylinder miarowy
, 7.
lejek szklany
, 8.
bagietka szklana
, 9.
łyżka metalowa
, 10.
łyżka do spalań
, 11.
szczypce laboratoryjne
, 12.
pipety Pasteura
, 13.
łapa drewniana
, 14.
trójnóg z siatką
, 15.
palnik laboratoryjny
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RIbsrOmbdfqZT
Analiza doświadczenia: Badanie działania soli metali ciężkich, alkoholu, kwasu i temperatury na roztwór białka. Problem badawczy: Jak białko reaguje na obecność etanolu, siarczanu(VI) miedzi(II) i działania wysokiej temperatury?. Hipoteza: Białko ścina się pod wpływem alkoholu etylowego, kwasu solnego, roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) oraz wysokiej temperatury. Obserwacje (Uzupełnij). Wyniki (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).

Przeprowadzono doświadczenie, które miało na celu zbadanie oddziaływania białka z różnymi czynnikami. Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie wykonaj zadania.

BHPazure#fff
Przydatne definicjeolive#fff

Analiza eksperymentu: Badanie działania różnych czynników na roztwór białka.

Problem badawczy: Jak białko reaguje na obecność etanolu, siarczanu(VI) miedzi(II), kwasu chlorowodorowego i wrzącej wody destylowanej?

Hipoteza: Białko ulega denaturacji pod wpływem alkoholu etylowego, kwasu chlorowodorowego, roztworu siarczanu(VI) miedzi(II) i wysokiej temperatury.

Sprzęt laboratoryjny:

  • pipety Pasteura – wąskie rurki do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;

  • cztery probówki – podłużne naczynia szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • czajnik – urządzenie elektryczne, służące do zagotowania wody.

Odczynniki chemiczne:

  • białko jaja kurzego

  • alkohol etylowy C2H5OH;

  • 20% roztwór siarczanu(VI ) miedzi(II ) CuSO4;

  • 5% roztwór kwasu chlorowodorowego HCl;

  • woda destylowana (wrząca).

Przebieg eksperymentu:

  1. Rozlano białko jaja kurzego do czterech probówek.
    a) Do pierwszej probówki wlano 5 cm3 etanolu.
    b) Do drugiej probówki wlano 5 cm3 roztworu siarczanu(VI) miedzi(II).
    c) Do trzeciej probówki wlano 5 cm3 roztworu kwasu chlorowodorowego.
    d) Do czwartej probówki wlano 5 cm3 wrzącej wody destylowanej.

  2. Wstrząśnięto probówkami i obserwowano zmiany.

Obserwacje:

We wszystkich probówkach białko uległo koagulacji wytrącając biały, nitkowaty osad.

Wyniki:

Alkohol etylowy, siarczan(VI) miedzi(II), stężony kwas chlorowodorowy oraz wrząca woda destylowana powodują denaturację białek.

Wnioski:

Obserwowany proces nieodwracalnego ścinania białka to denaturacja. W trakcie denaturacji, białko zmienia swoją strukturę i pierwotne właściwości. Czynnikami powodującymi denaturację białka są:

  • wysoka temperatura;

  • sole metali ciężkich;

  • kwasy;

  • alkohole.

RYnbtVK7Hdv0o2
Ćwiczenie 1
Zaznacz wszystkie czynniki powodujące denaturację białka. Możliwe odpowiedzi: 1. temperatura, 2. izopropanol, 3. kwas fosforowy(V), 4. kwas octowy, 5. chlorek sodu, 6. chlorek rtęci, 7. chlorek miedzi(II), 8. bromek strontu