Wirtualne laboratorium – S
Przeprowadź eksperyment w laboratorium chemicznym. Sformułuj problem badawczy i zweryfikuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje i wyniki, a następnie zapisz wnioski.
Badanie wpływu soli metali ciężkich, alkoholu, kwasu i temperatury na roztwór białka.
Szafa laboratoryjna
Przeprowadzono doświadczenie, które miało na celu zbadanie oddziaływania białka z różnymi czynnikami. Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie wykonaj zadania.
Analiza eksperymentu: Badanie działania różnych czynników na roztwór białka.
Problem badawczy: Jak białko reaguje na obecność etanolu, siarczanu() miedzi(), kwasu chlorowodorowego i wrzącej wody destylowanej?
Hipoteza: Białko ulega denaturacji pod wpływem alkoholu etylowego, kwasu chlorowodorowego, roztworu siarczanu() miedzi() i wysokiej temperatury.
Sprzęt laboratoryjny:
pipety Pasteura – wąskie rurki do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;
cztery probówki – podłużne naczynia szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;
czajnik – urządzenie elektryczne, służące do zagotowania wody.
Odczynniki chemiczne:
białko jaja kurzego
alkohol etylowy ;
roztwór siarczanu( ) miedzi( ) ;
roztwór kwasu chlorowodorowego ;
woda destylowana (wrząca).
Przebieg eksperymentu:
Rozlano białko jaja kurzego do czterech probówek.
a) Do pierwszej probówki wlano etanolu.
b) Do drugiej probówki wlano roztworu siarczanu() miedzi().
c) Do trzeciej probówki wlano roztworu kwasu chlorowodorowego.
d) Do czwartej probówki wlano wrzącej wody destylowanej.Wstrząśnięto probówkami i obserwowano zmiany.
Obserwacje:
We wszystkich probówkach białko uległo koagulacji wytrącając biały, nitkowaty osad.
Wyniki:
Alkohol etylowy, siarczan() miedzi(), stężony kwas chlorowodorowy oraz wrząca woda destylowana powodują denaturację białek.
Wnioski:
Obserwowany proces nieodwracalnego ścinania białka to denaturacja. W trakcie denaturacji, białko zmienia swoją strukturę i pierwotne właściwości. Czynnikami powodującymi denaturację białka są:
wysoka temperatura;
sole metali ciężkich;
kwasy;
alkohole.