bg‑azure

Doświadczenie

1
Polecenie 1

Mając do dyspozycji wodny roztwór białka, nasycony roztwór siarczanu(VI) amonu NH42SO4, nasycony roztwór siarczanu(VI) ołowiu(II) PbSO4, bezwodny alkohol metylowy CH3OH, stężony roztwór kwasu siarkowodorowego H2S, zbadaj zachowanie się roztworu białka po dodaniu do niego wymienionych odczynników w nadmiarze. Zbadaj również wpływ temperatury na roztwór białka.

W oparciu o poniższy opis doświadczenia zapisz problem badawczy, hipotezę oraz wnioski.

RJTxT7aADBMKl
Problem badawczy: (Uzupełnij) Hipoteza: (Uzupełnij). Sprzęt laboratoryjny: statyw na probówki; cztery probówki; łyżeczkę do odczynników; pipety Pasteura; palnik gazowy. Odczynniki chemiczne: nasycony roztwór siarczanu(VI) amonu NH42SO4; nasycony roztwór siarczanu(VI) ołowiu(II) PbSO4; bezwodny alkohol metylowy (metanol) CH3OH; stężony roztwór kwasu siarkowodorowy H2S. Procedura wykonania doświadczenia: 1. Do każdej z probówek, dodano po 1 cm3 roztworu białka kurzego. 2. Do jednej z probówek dodano 1 cm3 siarczanu(VI) amonu, do drugiej 1 cm3 stężonego roztworu kwasu siarkowodorowego, do trzeciej 1 cm3 siarczanu(VI) ołowiu(II), a do czwartej 1 cm3 bezwodnego alkoholu metylowego. 3. Następnie do każdej z probówek dodano po 5 cm3 wody destylowanej, a zawartość probówek wymieszano. Zanotowano obserwacje. 4. Do probówki piątej nalano 1 cm3 białka i ogrzewano w płomieniu palnika. Obserwacje: Po dodaniu odczynników do badanego białka, w każdej probówce wytrącił się biały kłaczkowaty osad. Po dodaniu nadmiaru wody, w probówce z siarczanem(VI) amonu osad rozpuścił się, w pozostałych próbkach brak zmian. Podczas ogrzewania probówki z białkiem, wytrąca się biały kłaczkowaty osad. Po dodaniu nadmiaru wody, nie zaobserwowano żadnych zmian. Wnioski: (Uzupełnij).
bg‑azure

Wysalanie białek

Jedną z najbardziej użytecznych, aczkolwiek trudnych metod poznania struktury białek, jest rentgenografia strukturalna. Dzięki niej możemy poznać rozmieszczenie atomów, a co za tym idzie – aminokwasówaminokwasyaminokwasów w białku. Ma to ogromne znaczenie w badaniach nad nowymi lekami czy chorobami spowodowanymi mutacjami. Znając strukturę atomową białka, możemy namierzyć miejsce mutacji i badać odpowiednie metody leczenia. Minusem tej metody jest potrzeba otrzymania kryształu. Jednak białko otoczone jest cząsteczkami wody, co utrudnia krystalizację. Stąd jedną z metod otrzymywania kryształów białek jest wysalanie.

Wysalanie białek to odwracalny proces koagulacjikoagulacjakoagulacji, który polega na zmniejszeniu wzajemnych oddziaływań cząsteczek białek i wody.

Wysalanie może zachodzić m.in. w wyniku wprowadzenia do roztworu białka soli, np. NH42SO4 , NaCl, Na2SO4>, w dużym stężeniu. Jony tych soli silniej niż cząsteczki białka oddziałują z cząsteczkami wody, tworzącymi wokół białka tzw. otoczkę hydratacyjną. Na skutek działania jonów soli niszczona jest otoczka hydratacyjna, stabilizująca białko w roztworze, co prowadzi do wytrącenia białka z roztworu bez zniszczenia jego struktury. Dodanie do roztworu (z którego „wysolono” białko), rozpuszczalnika spowoduje ponowne „rozpuszczenie” osadu białka, czyli przejście w stan koloidukoloid liofilowykoloidu (peptyzacjępeptyzacjapeptyzację).

bg‑azure

Denaturacja

Denaturacja to nieodwracalny proces, który polega na niszczeniu przestrzennej struktury białka pod wpływem np. wysokiej temperatury, soli metali ciężkich, stężonych kwasów, formaliny, wysokiego ciśnienia czy promieniowania ultrafioletowego. Czynniki te powodują rozerwanie wiązań wodorowych, jonowych i mostków disiarczkowych, czyli niszczą oddziaływania stabilizujące strukturę przestrzenną łańcuchów polipeptydowych. Po denaturacji, białko traci właściwości biologiczne, fizyczne i chemiczne.

RGquSDuMxUfcj
Ogólny schemat dentauracji
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

aminokwasy
aminokwasy

związki organiczne powszechnie występujące w organizmach żywych, zawierające w cząsteczce co najmniej jedną grupę karboksylową (COOH) i co najmniej jedną grupę aminową (NH2).

biopolimery
biopolimery

(gr. bios „życie”,  poly „wielo”, meros „część”), ogólna nazwa wielkocząsteczkowych związków organicznych występujących w świecie roślinnym i zwierzęcym

dalton
dalton

Da, w naukach biologicznych nazwa jednostki masy równoważnej, jednostka masy atomowej

koloid liofilowy
koloid liofilowy

roztwór koloidowy (zol), w którym cząstki fazy rozproszonej ulegają solwatacji, jeżeli rozpuszczalnikiem jest woda mówi się o koloidach hydrofilowych

koagulacja
koagulacja

(łac. coagulatio „ścinanie się”, „krzepnięcie”),  łączenie się cząstek układu zdyspergowanego (dyspersyjny układ) w zwarte zespoły cząstek

peptyzacja
peptyzacja

przejście żelu lub osadu w zol; zachodzi pod wpływem roztworów elektrolitów lub w wyniku przemywania (np. wodą) świeżo strąconych osadów albo w wyniku zmieszania rozdrobnionej substancji gruboziarnistej z fazą rozpraszającą w obecności niewielkich ilości tzw. peptyzatorów – substancji ułatwiających rozdrobnienie do stanu koloidowego

Bibliografia

M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.