Sprawdź się
Połącz w pary.
końcowy produkt fermentacji alkoholowej, zredukowana postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, 3-węglowy produkt glikolizy, utleniona postać dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego, zjonizowana postać kwasu mlekowego
mleczan | |
etanol | |
pirogronian | |
NADH | |
NAD+ |
Określ, które z poniższych zdań są prawdziwe, a które fałszywe.
PRAWDA | FAŁSZ | |
Fermentacja mleczanowa może zachodzić w organizmie ludzkim. | □ | □ |
Oddychanie beztlenowe jest bardziej wydajne niż fermentacja. | □ | □ |
Podczas glikolizy z jednej cząsteczki glukozy powstają netto cztery cząsteczki ATP. | □ | □ |
Regeneracja NAD + jest niezbędna, aby glikoliza zachodziła w sposób ciągły. | □ | □ |
Fermentacja jest procesem anabolicznym. | □ | □ |
Uzupełnij tabelę zestawiającą najważniejsze informacje dotyczące przebiegu procesów oddychania tlenowego, oddychania beztlenowego i fermentacji.
Losy elektronów z NADH, Końcowy akceptor elektronów, Zredukowany produkt, przekazane do łańcucha transportu elektronów, dwutlenek węgla, glukoza, glikoliza
Oddychanie tlenowe | Oddychanie beztlenowe | Fermentacja | |
---|---|---|---|
Losy elektronów z NADH | przekazane do łańcucha transportu elektronów | ||
Końcowy akceptor elektronów | |||
Zredukowany produkt |
Wykonano eksperyment, w którym do słoika z sokiem z liści kapusty dodano cukru oraz drożdży, po czym zamknięto go szczelnie tak, aby odciąć w nim dostęp do tlenu. Po upływie godziny sok zmienił barwę z ciemnoniebieskiej na czerwoną.
Poniższy schemat obrazuje zależność szybkości zużywania substratów oraz powstawania produktów podczas dwóch następujących po sobie procesów A i B. Ich rolą jest dostarczanie energii mięśniom szkieletowym, która jest niezbędna do ich pracy.