Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
R111vzCfRR4Om1
Ćwiczenie 1
Wskaż na rysunku i podaj nazwę narządu, w którym wydzielany jest kwas solny.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 1
R1dqxVnaCf4RP
Zaznacz, w którym z narządów w ludzkim ciele wydzielany jest kwas solny. Możliwe odpowiedzi: 1. W żołądku., 2. W wątrobie., 3. W jelicie grubym.
R12iVp0vw13gN1
Ćwiczenie 2
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2
R18iheAcW0fHk
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
R1GgYD5Y2KFQo1
Ćwiczenie 3
Dopasuj enzymy do makroskładników które trawią. enzymy proteolityczne Możliwe odpowiedzi: 1. tłuszcze, 2. węglowodany, 3. białka enzymy lipolityczne Możliwe odpowiedzi: 1. tłuszcze, 2. węglowodany, 3. białka enzymy amylolityczne Możliwe odpowiedzi: 1. tłuszcze, 2. węglowodany, 3. białka
R1cMy9Fb3lmEX2
Ćwiczenie 4
Uzupełnij poniższy tekst w taki sposób, aby przedstawiał prawdziwe informacje na temat proenzymów. Enzymy, takie jak pepsynamaltazasacharazatrypsynogenlipaza, występują w postaci większych, nieaktywnych form prekursorowych – proenzymówenzymów amylolitycznychzymogenówproteaz. Ich aktywacja polega na nieodwracalnejodwracalnej hydrolizie wiązań peptydowychestrowychglikozydowych.
R158IBYG0BlAa2
Ćwiczenie 5
Dopasuj nazwy hydrolizowanych wiązań do danych składników pokarmowych. Białko Możliwe odpowiedzi: 1. wiązanie glikozydowe, 2. wiązanie estrowe, 3. wiązanie peptydowe Tłuszcz Możliwe odpowiedzi: 1. wiązanie glikozydowe, 2. wiązanie estrowe, 3. wiązanie peptydowe Węglowodan Możliwe odpowiedzi: 1. wiązanie glikozydowe, 2. wiązanie estrowe, 3. wiązanie peptydowe
2
Ćwiczenie 6
R1NhbTCW3TieL
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RwC7DFAmlMWCx
Wykresem 1. A, 2. C, 3. B oznaczono trawienie węglowodanów.
Wykres 1. A, 2. C, 3. B przedstawia trawienie białek.
Trawienie łańcuchów peptydowych białek przedstawiono za pomocą wykresu 1. A, 2. C, 3. B.
2
Ćwiczenie 6
R1BOKKJCrWNaN
Zaznacz poprawną odpowiedź. Aktywny enzym w żołądku to: Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyna., 2. chymotrypsyna., 3. trypsyna., 4. karboksypeptydaza.
R10IoT6ns6J082
Ćwiczenie 7
Zaznacz wszystkie endopeptydazy. Możliwe odpowiedzi: 1. pepsyna, 2. enterokinaza, 3. aminopeptydaza, 4. trypsyna, 5. chymotrypsyna, 6. elastaza, 7. karboksypeptydaza
21
Ćwiczenie 8
R133WBaMGfHKO
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RRmdGEoVCeCn1
Określ funkcje elementów oznaczonych jako A i F. (Uzupełnij).
RJnXl35p62Nuo
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9
R18QwotvLdSxt
Podaj jedną funkcję jaką spełnia kwas w żołądku. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 10
R1AFhn2flUFN1
Wyjaśnij, dlaczego enzymy odpowiedzialne za kolejne etapy trawienia skrobi (amylaza ślinowa, amylaza trzustkowa i maltaza) nie występują w postaci proenzymów. (Uzupełnij).