Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7
Ćwiczenie 8
Ćwiczenie 9
Ćwiczenie 10
Przypomnij sobie, jakie enzymy powstają w tych narządach.
A – Ślinianki: produkują ślinę, która nawilża pokarm, wstępnie trawi węglowodany (amylaza ślinowa) i działa antyseptycznie.
F – Trzustka: produkuje sok trzustkowy, który zawiera enzymy trawiące białka, węglowodany i tłuszcze. Jest narządem dokrewnym – wytwarza hormony: insulinę, glukagon.
Przypomnij sobie, jakie właściwości ma kwas solny.
Kwas solny:
tworzy sprzyjające, kwaśne środowisko dla enzymów żołądka;
odkaża pokarm;
zapoczątkowuje przemianę nieaktywnego pepsynogenu w pepsynę, czyli enzym żołądka, który jest odpowiedzialny za trawienie białek.
W komórkach jakich organizmów występuje skrobia? Zastanów się, dlaczego enzymy proteolityczne syntezowane są przez komórki ludzkie w postaci proenzymów.
Enzymy odpowiedzialne za kolejne etapy trawienia skrobi mogą być wytwarzane od razu w postaci aktywnej, ponieważ nie istnieje zagrożenie strawienia przez nie jakiegokolwiek elementu komórek ludzkich. Komórki ludzkie nie zawierają skrobi, dekstryn i maltozy – enzymy amylolityczne mogą więc być aktywne od razu, w przeciwieństwie do enzymów proteolitycznych (mogących strawić białka strukturalne i enzymy komórki).