W pasie umiarkowanie chłodnym barierą rolniczego wykorzystania gleb jest: Możliwe odpowiedzi: 1. niska naturalna żyzność gleb, 2. nadmierne przesuszenie gleb, 3. podatność gleb na erozję, 4. wysokie zanieczyszczenie gleb
RSFdA8NtlkUp71
Ćwiczenie 2
Stopień rolniczego wykorzystania gleb poszczególnych kontynentów jest: Możliwe odpowiedzi: 1. uzależniony od warunków klimatyczno-glebowych, 2. wprost proporcjonalny do powierzchni występowania żyznych gleb, 3. odwrotnie proporcjonalny do powierzchni zajmowanej przez nieużytki, 4. uzależniony od poziomu rozwoju gospodarczego
RVfHL1jTCcdod1
Ćwiczenie 3
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
RlTHgqvPAN0YJ21
Ćwiczenie 4
Uporządkuj cechy komponentów środowiska ze względu na wpływ na rozwój rolnictwa Czynniki sprzyjające Możliwe odpowiedzi: 1. Kwaśny odczyn gleby, 2. Teren płaski lub falisty, 3. Częste przymrozki przygruntowe, 4. Okres wegetacyjny 200-220 dni, 5. Duża zawartość próchnicy, 6. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 30oC, 7. Utwory kamieniste i żwirowe, 8. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 5oC, 9. Utwory pylaste, 10. Stromy stok Czynniki ograniczające Możliwe odpowiedzi: 1. Kwaśny odczyn gleby, 2. Teren płaski lub falisty, 3. Częste przymrozki przygruntowe, 4. Okres wegetacyjny 200-220 dni, 5. Duża zawartość próchnicy, 6. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 30oC, 7. Utwory kamieniste i żwirowe, 8. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 5oC, 9. Utwory pylaste, 10. Stromy stok
Uporządkuj cechy komponentów środowiska ze względu na wpływ na rozwój rolnictwa Czynniki sprzyjające Możliwe odpowiedzi: 1. Kwaśny odczyn gleby, 2. Teren płaski lub falisty, 3. Częste przymrozki przygruntowe, 4. Okres wegetacyjny 200-220 dni, 5. Duża zawartość próchnicy, 6. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 30oC, 7. Utwory kamieniste i żwirowe, 8. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 5oC, 9. Utwory pylaste, 10. Stromy stok Czynniki ograniczające Możliwe odpowiedzi: 1. Kwaśny odczyn gleby, 2. Teren płaski lub falisty, 3. Częste przymrozki przygruntowe, 4. Okres wegetacyjny 200-220 dni, 5. Duża zawartość próchnicy, 6. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 30oC, 7. Utwory kamieniste i żwirowe, 8. Dobowe amplitudy temperatury powietrza ok. 5oC, 9. Utwory pylaste, 10. Stromy stok
Przeanalizuj mapy długości okresu wegetacyjnego i rozmieszczenia głównych rejonów rolniczych świata zamieszczone w e‑materiale. Wyjaśnij, dlaczego główne rejony rolnicze nie pokrywają się z obszarami o najdłuższym okresie wegetacyjnym.
RVZsua3shuFCZ
(Uzupełnij).
Określ warunki środowiska przyrodniczego na obszarach o najdłuższym okresie wegetacyjnym.
Obszary świata, w których występuje największa liczba dni wegetacyjnych, leżą w strefie równikowej. Ze względu na cechy klimatu i warunki wodne należą do najbardziej produktywnych. Możliwość uprawy ograniczają jednak: mało żyzne i nieurodzajne gleby (czerwone gleby ferralitowe) oraz zwarte kompleksy wilgotnych lasów równikowych.
21
Ćwiczenie 7
Mapy przedstawiają rejony upraw trzech głównych zbóż – pszenicy, kukurydzy i ryżu. Określ czynniki przyrodnicze, które decydują o ich występowaniu:
temperatura powietrza w okresie wzrostu i rozwoju,
suma opadów,
długość okresu wegetacyjnego,
żyzność gleb,
zapotrzebowanie na wodę.
RZo6hmj6RQIMb
Na mapie świata dotyczącej rozprzestrzeniania upraw pszenicy zaznaczono obszar środkowej Ameryki Północnej, południowo-wschodnia część Ameryki Południowej, niemal całą Europę, północne Indie, wschodnie Chiny, południe Australii.
Źródło: dostępny w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
R16jvCaAtNmy9
(Uzupełnij).
RgmKKjLiCkamf
Na mapie świata dotyczącej rozprzestrzeniania upraw kukurydzy zaznaczono obszar środkowo-wschodniej Ameryki Północnej, Amerykę Środkową, południowo-wschodnią, wschodnią część Ameryki Południowej, niemal całą Europę, Indie, wschodnie Chiny.
Źródło: dostępny w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
R1PIMZegHg8RQ
Kukurydza (Uzupełnij).
RN6kEOK9flCZA
Na mapie świata dotyczącej rozprzestrzeniania upraw ryżu wyróżnia się obszar Indii - głównie północno-wschodnia część, wschodnie Chiny, Półwysep Indochiński, Indonezja - wyróżnia się Jawa.
Źródło: dostępny w internecie: zpe.gov.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.
Rx50eazRj5gi4
Ryż (Uzupełnij).
Sprawdź, jakie wymagania względem środowiska mają podane gatunki zbóż.
Pszenica
optymalna temperatura powietrza w okresie wzrostu i rozwoju: 12–15°C
opady: 500–700 mm
okres wegetacyjny: 130–180 dni
żyzne gleby
małe zapotrzebowanie na wodę.
Kukurydza
optymalna temperatura powietrza w okresie wzrostu i rozwoju: 20–30°C
opady: 500–700 mm
okres wegetacyjny: powyżej 200 dni
żyzne gleby
duże zapotrzebowanie na wodę.
Ryż
optymalna temperatura powietrza w okresie wzrostu i rozwoju: 20–30°C
opady: 1000–2000 mm
okres wegetacyjny: ok. 130 dni
żyzne gleby
bardzo duże zapotrzebowanie na wodę.
31
Ćwiczenie 8
Przeczytaj charakterystykę terenu i oceń warunki rozwoju rolnictwa, wskazując czynniki ograniczające i sprzyjające. Wskaż zabiegi, które powinny być zastosowane w celu podniesienia urodzajności gleb.
Zapoznaj się z tekstem o charakterystyce terenu i oceń warunki rozwoju rolnictwa, wskazując czynniki ograniczające i sprzyjające. Wskaż zabiegi, które powinny być zastosowane w celu podniesienia urodzajności gleb.
Teren leży w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego. Średnia temperatura powietrza w półroczu letnim wynosi 17°C, w zimowym -3°C. Roczna suma opadów wynosi około 600 mm; opady są równomiernie rozłożone w roku z niewielkim wzrostem w miesiącach letnich (czerwiec–wrzesień). Okres wegetacyjny trwa przeciętnie ok. 200 dni. Ukształtowanie terenu nie wykazuje dużych spadków i deniwelacji – przeważa równina falista rozcięta dolinami niewielkich cieków. Gleby są wykształcone z utworów piaszczystych, kwaśnych, o małej zasobności w składniki pokarmowe i próchnicę, mających skłonność do przesychania w okresie deficytu opadów. Zwierciadło wód gruntowych zalega na głębokości ok. 5 m p.p.t.
RWsdUYPrloCq6
(Uzupełnij).
Przypomnij sobie, jaki wpływ na warunki rozwoju rolnictwa mają cechy poszczególnych komponentów środowiska.
Warunki rozwoju rolnictwa można ocenić jako średnie. Do czynników ograniczających rozwój rolnictwa należą mała żyzność gleby i niekorzystne warunki wodne. Do czynników sprzyjających należą warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu. Działania powinny być ukierunkowane na zwiększenie żyzności i urodzajności gleb – np. nawożenie organiczne zwiększające zawartość próchnicy, nawożenie mineralne zwiększające zawartość składników pokarmowych i odkwaszające glebę, ochrona przed erozją wietrzną poprzez wprowadzenie trwałej pokrywy roślinnej, okresowe nawadnianie w czasie deficytu opadów (np. deszczowanie).