Sprawdź się
Connais‑tu ces herbes ? Fais correspondre les noms aux photos.
Czy znasz te zioła? Dopasuj nazwy do zdjęć.
Fais correspondre le nom français à son équivalent polonais.
Przyporządkuj francuską nazwę do jej polskiego odpowiednika.
Fais correspondre les quantités aux aliments. Attention! Parfois, il y a plusieurs réponses correctes.
Połącz ilości z odpowiednimi produktami. Uwaga! Niekiedy jest kilka poprawnych odpowiedzi.
Complète les mots croisés avec les verbes décrivant les activités de cuisine.
Uzupełnij krzyżówkę czasownikami opisującymi czynności kuchenne.
Complète les mots croisés avec les infinitifs décrivant les activités de cuisine.
Uzupełnij krzyżówkę bezokolicznikami opisującymi czynności kuchenne.
Complète les phrases avec la forme appropriée de l'article partitif.
Uzupełnij zdania odpowiednią formą rodzajnika cząstkowego.
Transforme les phrases, en utilisant les verbes à l'impératif selon le modèle : Tu ne dois pas mélanger tout le temps. ➝ Ne mélange pas tout le temps.
Przekształć zdania, używając czasowników w trybie rozkazującym według wzoru: Nie musisz ciągle mieszać. ➝ Nie mieszaj ciągle.
Comment cuire les pâtes ? Mets le dialogue dans l’ordre.
Jak ugotować makaron? Ułóż dialog w odpowiedniej kolejności.
Toi et ton amie française, vous parlez de vos plats favoris. Écris la liste des ingrédients nécessaires pour préparer ton plat choisi.
Wraz z Twoją francuską przyjaciółką rozmawiacie o swoich ulubionych potrawach. Zapisz listę składników niezbędnych do przygotowania wybranego dania.
Sur un forum pour des adolescents francophones, quelqu'un a demandé une recette de soupe facile à faire. Écris une recette de soupe aux brocolis selon les ingrédients et les étapes que tu vois sur les photos.
Na forum dla francuskojęzycznej młodzieży ktoś poprosił o podanie przepisu na łatwą do zrobienia zupę. Napisz przepis na zupę brokułową według składników i etapów widocznych na zdjęciach.
LA RECETTE DE SOUPE AUX BROCOLIS

Zdjęcie przedstawia zestaw składników potrzebnych do przygotowania zupy brokułowej: na pierwszym planie widoczne są dwa świeże brokuły, śmietana w małej salaterce, czerwona cebula, pęczek koperku, liśc laurowy oraz cztery ziarna pieprzu; za nimi leżą cztery marchewki i trzy ziemniaki; po lewej stronie zdjęcia u góry stoi zakorkowana butelka oliwy z olwek oraz solniczka.

Ilustracja przedstawia szereg zdjęć dotyczących kolejności przygotowania zupy brokułowej. 1. Po lewej stronie widnieje drewniana deska do krojenia, na niej leży nóż oraz pokrojony surowy brokuł. Po prawej stronie znajdują się dwie plastikowe deski do krojenia: na jednej z nich leży pokrojona czerwona cebula, przekrojone na pół ziemniaki oraz nóż; na drugiej - pokrojona w talarki marchew oraz obieraczka wraz z obierkami po marchwi. 2. Zdjęcie przedstawia krążki czerwonej cebuli na czarnej naoliwionej patelni. 3. Zdjęcie przedstawia wodę gotującą się w metalowym garnku stojącym na palniku. 4. Na zdjęciu widoczny jest garnek pełen składników na zupę brokułową. U góry widnieje napis: 30 min. 5. Zdjęcie przedstawia czynność miksowania zupy w garnku za pomocą miksera ręcznego. 6. Na pierwszym planie zdjęcia widoczny jest metalowy garnek oraz dłoń, która sypie do niego sól. 7. Zdjęcie przedstawia garnek z zupą brokułową widziany od góry stojący na stole na serwetce.