Sprawdź się
Zaznacz co najmniej dwa czynniki, które mogą wypłukiwać jony magnezu z organizmu człowieka.
- napoje zawierające fosforany(V) i kwas fosforowy(V) typu cola
- woda
- soki owocowe
- kofeina
- posiłki z dużą zawartością lipidów i wapnia
- alkohol
- insulina
Uzupełnij tekst tak, aby był poprawny i stanowił logiczną całość.
celiaklia, zmniejszają, jelicie cienkim, nadwaga, żołądku, Hashimoto, wiek, jelicie grubym, bardziej, mniej, zwiększają, nerek
Proces wchłaniania wapnia zachodzi w .............................., na którego stopień wpływa wiele czynników: .............................., dieta, schorzenia. Choroby związane z upośledzonym wchłanianiem wapnia to choroba Crohn’a, choroba Whippley’a czy ............................... Również w miarę starzenia się, trawienie staje się coraz .............................. wydajne i ilości wapnia, wchłoniętego z przewodu pokarmowego, .............................. się.
Przyporządkuj objawy do niedoboru jonów danego pierwiastka.
obniżenie gęstości kości, zaburzenie czynności nerek, uczucie zmęczenia, osłabienie koncentracji i pamięci, zmniejszenie odporności na stres, nierówne bicie serca, kołatanie serca, nadciśnienie tętnicze
| Objawy niedoboru jonów wapnia | |
|---|---|
| Objawy niedoboru jonów magnezu |
Połącz w pary hasło z definicją.
stan wysokiego poziomu jonów magnezu we krwi., stan chorobowy, charakteryzujący się osłabieniem struktury kości oraz zwiększoną podatnością na złamania., stan podwyższonego poziomu jonów wapnia we krwi., podwójna sól; minerał wchodzący w skład kości.
| Hipermagnezemia | |
| Hydroksyapatyt | |
| Osteoporoza | |
| Hiperkalcemia |
Wymień trzy funkcje związków wapnia i jego jonów w organizmie człowieka.
Wymień pięć właściwości jonów magnezu i jego związków w organizmie człowieka.
Wykorzystując dane ze schematu dotyczącego zapotrzebowania na wapń oraz tabeli z zawartością tego pierwiastka w różnych produktach, stwórz zestawienie posiłku, który zabezpieczy dobowe zapotrzebowanie trzyletniego dziecka.
Produkt | Porcja | Wapń [mg] |
|---|---|---|
jogurt naturalny | 150 g | 225 |
mleko krowie 3,2% | 250 ml | 270 |
ser żółty | 15 g | 120 |
serek homogenizowany | 150 g | 128 |
ser twarogowy tłusty | 70 g | 60 |
kefir/maślanka | 115 g | 126 |
ser mozzarella | 40 g | 280 |
karob | 10 g | 30 |
kakao proszek | 10 g | 14 |
nasiona Chia | 10 g | 63 |
ziarna sezamu | 10 g | 100 |
migdały | 30 g | 90 |
fasola szparagowa | 50 g | 65 |
szpinak gotowany | 50 g | 46 |
jarmuż | 20 g | 32 |
jaja kurze całe | 50 g | 23 |
morele suszone | 50 g | 68 |
brokuły gotowane | 1 szklanka | 62 |
pomarańcza | 240 g | 80 |
figi suszone | 3 sztuki | 92 |
mleko sojowe | 250 ml | 300 |
bazylia suszona | 4 g | 90 |
słonecznik nasiona | 30 g | 40 |
natka pietruszki | 12 g | 23 |
truskawki | 160 g | 40 |
orzechy laskowe | 30 g | 56 |
burak | 100 g | 42 |
kapusta | 50 g | 33 |
Wykorzystując dane ze schematu dotyczącego zapotrzebowania na magnez oraz tabeli z zawartością tego pierwiastka w różnych produktach, stwórz zestawienie posiłku, który zabezpieczy dobowe zapotrzebowanie trzydziestoletniej kobiety.
Produkt | Zawartość magnezu [mg] w 100 g produktu |
|---|---|
kasza gryczana | 220 |
płatki owsiane | 130 |
kasza jaglana, ryż brązowy | 100‑110 |
płatki pszenne, żytnie, jęczmienne | 90‑100 |
migdały | 270 |
orzechy arachidowe, laskowe, pistacjowe, włoskie | 100‑180 |
soja sucha | 216 |
fasola sucha | 170 |
groch suchy | 124 |
soczewica sucha | 71 |
pestki dyni | 540 |
mak | 450 |
nasiona słonecznika | 350 |
figi suszone | 78 |
daktyle suszone | 54 |
morele suszone, rodzynki, śliwki suszone | ~40 |